Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБ поиска оставката на екоминистъра заради биоцентралата в село Труд

| обновено на 26.10.20 в 19:05

Биоцентралата в село Труд не е спирала да работи, въпреки обещанието това да стане от 12 октомври със заповед на РИОСВ - Пловдив. За това алармира пред сградата на инспекцията в Пловдив съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Той и общински съветници от формацията заявиха, че въздухът продължава да е замърсен две седмици след обявеното спиране на централата. Две министерства - на здравеопазването и на екологията, спорят затова какво точно е положението в селото, обяви Христо Иванов

Той съобщи, че  настояват за оставка на министър на околната среда и водите Емил Димитров. Иванов повтори и в Пловдив, че настояват и за оставката на правителството, защото цитирам: „Не се диша в тази страна от лъжи, наглост, бездействие и корупция.“

„Няма да се откажем от казуса в село Труд, докато не видим резултат, защото ние сме „Демократична България“ и вече шест години тези хората се борят за правата си, това не е предизборна наша акция, напротив гордея се с тях“, заключи Христо Иванов.

"Незабавно актът, който прекратява дейността на централата да стане публичен", заяви Йордан Иванов от ДБ в Пловдив. Той поиска и Дани Каназирева, областен управител да направи публична експертизата за спиране на обекта, както и да се каже на гражданите в Труд дали има писмо в министерството.

Галина Тошева, председател на сдружение „Бъдеще за село Труд“  обяви, че са в протестна готовност и ще щурмуват с акция  РИОСВ - Пловдив, защото според тях МОСВ е неработещо и действа най-вече в посока опазване на инвеститорските интереси.  Тя уточни: „Очакваме документите от РИОСВ и като ги  разгледаме, ще се обединим с други населени места, където също бездействат техните инспекции за околна среда.“

По повод на срещите с „Отровното трио“ Христо Иванов заяви в Пловдив, че от „Демократична България“ са готови да обсъдят и получат подкрепа за идеите им за изборите. „Не водим разговори на този етап за съвместно явяване, а за честни избори“, каза Христо Иванов. Той допълни:

 „Вече публикувахме 12 идеи за честни избори, като политическа  формация „ДБ“ повече от всяка друга е влагала  огромни усилия в тази насока.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58