Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът за здраве през 2021 г. е недостатъчен

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз зяви за Радио Пловдив, че икономиката не трябва да страда от Ковид кризата. Тотално затваряне, както през пролетта не е необходимо. „Важно е с какво количество вирус се срещаш, и как ще прекараш заболяването“.

По темата за зелените болници д-р Маджаров уточни: „ Ако някой си представя, че неговата болница е точно такава, това означава, че няма място в здравната система на България. Зелени коридори в самите болници, поликлиниките и  при общопрактикуващите трябва да има. Да продължим да оказваме помощ на пациентите с други заболявания. Няма как някой да си представя, че неговата болница ще бъде зелена и ще бъде предпазена от ковид вируса. Той е непредвидим, а натоварването за персонала е доста голямо. Всяка болница успя да изгради някаква форма на зелени коридори и пропуск. Въведохме бързи антигенни тестове. Имаме доста оръжия за предпазване и диагностика, не виждам логика да бъде спирана помощта и лечението на плановите пациенти на другите заболявания, освен ковид. Надявам се ,че няма да стигнем до тотален срив на системата“.

По думите на д-р Маджаров спирането на прием на пациенти и плановите операции означава да се подсигурят ковид отделенията с персонал. Това не е достатъчен аргумент, защото в голяма болница с 15-20 отделения с лекарите и медицинските сестри, не могат да работят едновременно, или на смени в ковид отделение с 10-20 легла. От друга страна лекарите имат своите базови познания по всички специалности.

„Бюджетът за здраве през 2021 година е крайно недостатъчен“, посочи д-р Маджаров. Изглежда като една спокойна година, в която ще похарчим определени пари. Вижда се някакъв трансфер към Здравната каса, но практически не са отчетени завишените потребности в системата. Този бюджет няма да доведе до повишение на заплатите с нито лев.

Интервюто с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38