Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът за здраве през 2021 г. е недостатъчен

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз зяви за Радио Пловдив, че икономиката не трябва да страда от Ковид кризата. Тотално затваряне, както през пролетта не е необходимо. „Важно е с какво количество вирус се срещаш, и как ще прекараш заболяването“.

По темата за зелените болници д-р Маджаров уточни: „ Ако някой си представя, че неговата болница е точно такава, това означава, че няма място в здравната система на България. Зелени коридори в самите болници, поликлиниките и  при общопрактикуващите трябва да има. Да продължим да оказваме помощ на пациентите с други заболявания. Няма как някой да си представя, че неговата болница ще бъде зелена и ще бъде предпазена от ковид вируса. Той е непредвидим, а натоварването за персонала е доста голямо. Всяка болница успя да изгради някаква форма на зелени коридори и пропуск. Въведохме бързи антигенни тестове. Имаме доста оръжия за предпазване и диагностика, не виждам логика да бъде спирана помощта и лечението на плановите пациенти на другите заболявания, освен ковид. Надявам се ,че няма да стигнем до тотален срив на системата“.

По думите на д-р Маджаров спирането на прием на пациенти и плановите операции означава да се подсигурят ковид отделенията с персонал. Това не е достатъчен аргумент, защото в голяма болница с 15-20 отделения с лекарите и медицинските сестри, не могат да работят едновременно, или на смени в ковид отделение с 10-20 легла. От друга страна лекарите имат своите базови познания по всички специалности.

„Бюджетът за здраве през 2021 година е крайно недостатъчен“, посочи д-р Маджаров. Изглежда като една спокойна година, в която ще похарчим определени пари. Вижда се някакъв трансфер към Здравната каса, но практически не са отчетени завишените потребности в системата. Този бюджет няма да доведе до повишение на заплатите с нито лев.

Интервюто с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51