Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бюджетът за здраве през 2021 г. е недостатъчен

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз зяви за Радио Пловдив, че икономиката не трябва да страда от Ковид кризата. Тотално затваряне, както през пролетта не е необходимо. „Важно е с какво количество вирус се срещаш, и как ще прекараш заболяването“.

По темата за зелените болници д-р Маджаров уточни: „ Ако някой си представя, че неговата болница е точно такава, това означава, че няма място в здравната система на България. Зелени коридори в самите болници, поликлиниките и  при общопрактикуващите трябва да има. Да продължим да оказваме помощ на пациентите с други заболявания. Няма как някой да си представя, че неговата болница ще бъде зелена и ще бъде предпазена от ковид вируса. Той е непредвидим, а натоварването за персонала е доста голямо. Всяка болница успя да изгради някаква форма на зелени коридори и пропуск. Въведохме бързи антигенни тестове. Имаме доста оръжия за предпазване и диагностика, не виждам логика да бъде спирана помощта и лечението на плановите пациенти на другите заболявания, освен ковид. Надявам се ,че няма да стигнем до тотален срив на системата“.

По думите на д-р Маджаров спирането на прием на пациенти и плановите операции означава да се подсигурят ковид отделенията с персонал. Това не е достатъчен аргумент, защото в голяма болница с 15-20 отделения с лекарите и медицинските сестри, не могат да работят едновременно, или на смени в ковид отделение с 10-20 легла. От друга страна лекарите имат своите базови познания по всички специалности.

„Бюджетът за здраве през 2021 година е крайно недостатъчен“, посочи д-р Маджаров. Изглежда като една спокойна година, в която ще похарчим определени пари. Вижда се някакъв трансфер към Здравната каса, но практически не са отчетени завишените потребности в системата. Този бюджет няма да доведе до повишение на заплатите с нито лев.

Интервюто с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС е в звуковия файл.


Още от категорията

Проверявайте намаленията в "черния петък"

„Този „черен петък“ е необичаен по много причини. Едната е, че има пандемия и тя води след себе си последствия. Другата – че имахме пилотен „черен петък“ миналата седмица, може би два „черни петъка“ ще има тази година. От утре голяма част  от магазините ще бъдат затворени и това вероятно ще предизвика някои хора да си купят неща, които са..

публикувано на 27.11.20 в 11:15

Правителството закъсня с мерките за Ковид-19

Мярката е добра, но закъсня, и това е пропуск на правителството,  така коментира „затварянето“ на държавата, както някои наричат триседмичното затваряне от  училища до  МОЛ-ве , като мярка за борбата с Ковид 19 проф. Радослав Гайдарски бивш здравен министър и преминал през заболяването. Проф.Гайдарски посочи като основание  за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 10:44

В Италия хората вярват на лекарите и спазват мерките

От Рим разговор в програма "Точно днес" с медицинската сестра от Велинград   Ани Гугалова , която разказва за Ковид-мерките и обществените настроения в Италия. Тя сподели, че вчера починалите от Ковид -19 са били 800 души, което никак не е малко.  "Мерките са доста строги, от днес, 27 ноември има нов декрет, има също така вечерен час - от 22 часа..

публикувано на 27.11.20 в 09:56

Ваксините срещу К-19 може и да са добри, но засега не го знаем

Пловдивчини показват масово недоверие към поставянето на ваксина срещу Ковид- 19, показа анкета. Повечето споделят, че им липсва информация и по принцип са против задължителното ваксиниране, а осве това биха се доверили на български продукт, ако на пазара се появи такъв. Най- важното качество на ваксините е, че те са за терапия за здрави..

публикувано на 26.11.20 в 16:59

Позитивните са 10 пъти повече от установените с PCR-тестове

До края на другата седмица вече ще работи е лектронното направление за PCR тест , което личните лекари ще издават. Това заяви  пред Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров , председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.  Той посочи, че само за днес би издал 5 такива направления, ако имаше възможност за..

публикувано на 26.11.20 в 16:07