Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Другият свят - епидемични импровизации"


Още един поглед към пандемията и това как тя оказва влияние върху културния ни живот. Разговаряме с композиторът Петър Петков, автор на пиесата „Shared loneliness“, част от полския фестивал „All about freedom”, посветен на памндемията. Пиесата е изградена върху теренни записи от "Социалния звуков архив"- инициатива от Европейски Център за Солидарност. 

"По време на карантината, ЕЦС отправиха покана към  жителите на Гданск, да споделят аудио записи от заобикалящата ги среда и така се сътвори архивът, който ползвах при създаване на пиесата. Името й Shared Loneliness ( Споделена самота) е игра на думи, защото ако споделяме, не би трябвало да сме самотни, но по време на карантината всички бяхме изолирани и споделяхме своята самотност."

Петър Петков е роден през 1988 година в град Пловдив. Завършва Музикална Гимназия „Добрин Петков” - Пловдив със специалност Класическа Китара. Продължава образованието си в Музикална академия в Малмьо- Швеция, бакалавърска и магистърска степен защитава в музикална академия "Станислав Монюшко” - Гданск, Полша. Има натрупан професионален опит в различни майсторски класове, концерти и фестивали. Отличаван е с награди от национални и международни конкурси. От няколко години живее и преподава класическа китара в Полша.

Разговорът с композитора и китарист Петър Петков чуйте в прикаченото аудио!


Shared loneliness - пиесата на Петър Петков, с която той участва в All About Freedom Festival

Още от категорията

Покана за виртуална обиколка в Китай

В момента сме в ситуация, която ограничава нашето свободно движение из различни държави и култури. За това, макар и от разстояние, Силвия Атанасова е решила да потопи всички пътешественици в една виртуарна обиколка на Китай.  Когато сме ограничени да пътешестваме, то пътешествията идват при нас.  Повече за предстоящата виртуална разходка из Китай,..

публикувано на 02.12.20 в 14:20

Великите европейци - Франсис Крик

Животът на Франсис Крик може да се разкаже като приказка – умен син на беден обущар преживява приключения и се жени за царската дъщеря. Да, той е син на обущар, но не беден, има фабрика и магазини за обувки в Лондон.  Синът е умен, но приключенията му са в науки с ужасни имена - микробиология, биохимия, биофизика. И голямото постижение на..

публикувано на 02.12.20 в 10:17

Изложбата "Магазин за надежда" е с благотворителна цел

В програма "Точно днес" ви каним да се включите в благотворителната кауза за закупуване на материали за творчество за децата от Център за настаняване от семеен тип „Детска къща“-Пловдив.  "Елате на театър и се включете в една добра кауза!", пишат от театъра за новата кауза. Те продължават да играят постановките и през декември при спазване на..

публикувано на 02.12.20 в 09:43

"Извънредни мисли" - в по-умерени темпа

Малки и големи промени съпътстват живота ни по принцип. Малки и големи промени се редуват от началото на пандемията. Разликата? Нея откриваме всеки по свой начин - според степента, в която сме засегнати. Ненко Генов е на 34 години, роден и  израснал в Пловдив, от 2011 г. живее в Полша. Женен е, има три дъщери. Завършил е английска филология в..

обновено на 01.12.20 в 15:04

Отиде си създателят на Фолклорния фестивал - Пловдив

Почина Янчо Янев - един от най-дългогодишните служители в дирекция „Култура“ на Община Пловдив.  33 години той отдаде своята неуморна енергия, сили, труд и професионализъм в името на развитието на любителските, непрофесионални състави на територията на област Пловдив, за добруването на пловдивските читалища и  подпомагане на самодейните групи в..

публикувано на 01.12.20 в 13:24