Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Само строга карантина може да спре скока на Ковид19

Този вирус Ковид 19 е различен от всички вируси досега и начина, по който засяга  активно и горните дихателни пътища  и бронхиолите, води до ускоряването на неговото разпространение, каза вирусологът акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН. 

Той обясни, че в  Ковид 19 е заложено неговото  бързо размножаване , със стотици хиляди, и това обяснява този скок в момента, както и неспазването на предпазни мерки.

Остават още много неизяснени моменти за вируса,  който се променя , но най-неясен е неговият имунитет. Този вирус, освен, че се размножава, и  мутира, но не може да се предвиди  кога ще се стигне до този момент,  което ще доведе до намаляване на размножаването му. Но не можем да предвидим неговите мутации. 

В сегашната ситуация, според акад. Гълъбов, единствената възможност да се спре вирусът е строга карантина, както  доказаха в Китай,  в град Ухан, откъдето според някои,  тръгна този вирус,  но карантина, при която всичко се затваря, включително и излизането по улиците. Вирусологът даде пример и с Гърция, в която при затягане на мерките, е имало намаление на броя на заразените, но при отпускането им през лятото, отново има увеличение.

По отношение на ваксините за Ковид 19,  които са скъпи, засега тези, които ги разработват, дават надежда. Но за България може да се очакват през второто тримесечие на следващта година. Правителството може да поръча. 

На този етап, вирусологът препоръча, освен засилване на предпазните мерки, стриктно спазване на дезинфекция, дистанция и задължително носене на маски.

Интервюто с акад. Ангел Гълъбов е в звуковия файл. Още от категорията

Твърдата политика към Македония е правилна!

„ След като 75 години в тази държавица е насаждан антибългаризъм, след като се е градила с лъжи и фалшификации, примерно – че бугарите по произход са татаро-монголи, с такива лъжи са се възпитавали редица поколения “ – заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Кирил Топалов – дипломат и член на комисията, която преговаря с Македония. „..

публикувано на 27.11.20 в 16:43

Отговорност за "Св. Мина" да поеме Областният кризисен щаб

"18 общини отказаха да направят ковид болници, а Община Пловдив  направихме всичко възможно да я създадем. Това иска обаче време и пари. Някои обаче се надскочиха. Община Пловдив няма необходимия финансов ресурс, всеки разход трябва да премине през гласуване в ОбС. В момента в МБАЛ "Св. Мина" имаме  60 ковид легла с 60  болни, а болницата беше..

публикувано на 27.11.20 в 16:05
Черен петък

Полупразни молове в деня на Черния петък и преди затварянето им

Въпреки Черния петък и последния работен ден за следващите три седмици на моловете у нас, до този час в Пловдив те са полупразни. Това показа наша репортерска проверка.  Посетителите са с маски и споделят, че са дошли главно заради намаленията на стоките, които са от 20 до 70%. Според някои от тях, те са само на хартия. Търговците, обаче,..

публикувано на 27.11.20 в 15:39

Проверявайте намаленията в "черния петък"

„Този „черен петък“ е необичаен по много причини. Едната е, че има пандемия и тя води след себе си последствия. Другата – че имахме пилотен „черен петък“ миналата седмица, може би два „черни петъка“ ще има тази година. От утре голяма част  от магазините ще бъдат затворени и това вероятно ще предизвика някои хора да си купят неща, които са..

публикувано на 27.11.20 в 11:15

Правителството закъсня с мерките за Ковид-19

Мярката е добра, но закъсня, и това е пропуск на правителството,  така коментира „затварянето“ на държавата, както някои наричат триседмичното затваряне от  училища до  МОЛ-ве , като мярка за борбата с Ковид 19 проф. Радослав Гайдарски бивш здравен министър и преминал през заболяването. Проф.Гайдарски посочи като основание  за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 10:44