Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Някои хора искат да върнат времето на варварството

Турският президент беше сред най-активните участници във вълната от гняв, която се надигна сред мюсюлманските страни, след като списанието "Шарли ебдо" реши да публикува повторно карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите преди едно десетилетие. Изображенията на Мохамед са забранени от исляма, а начинът, по който той беше изобразен от френското издание, беше възприет като особено провокативен.

Ердоган обвини френския президент Еманюел Макрон, че насърчава ислямофобията, като позволява публикуването на карикатурите на Мохамед. От своя страна Макрон защити свободата на словото наскоро на погребението на учителя Самюел Пати, който беше обезглавен от екстремист, след като показа някои от карикатурите в "Шарли ебдо" пред учениците си по време на урок за свободата на словото.

За Радио Пловдив журналистът франкофон Тони Николов коментира, че има хора, които искат да върнат часовника на времето назад. Франция се опитва да се справи с радикалния сепаратизъм, като всичко тръгна от убийството на учителя Самюел Пати. Това са опити да се наложат други закони, които идват от друго културно пространство, това на шериата и друга религия. Става дума за времето на варварство, когато се правят опити да се подсекат основите на европейската цивилизация. Така всичко да потъне в хаоса на отчаянието, скръбта и болката с цената на много човешки жертви.  

Тони Николов припомни,че икономическите последици са свързани с бойкот на френски хранителни стоки, на прочутите френски сирена във вериги от хипермаркети. Чупят се витрини, атакуват се френски ресторанти, говори се вече за разтрогване на договора за строеж на метрото в Доха. Под въпрос са някои френски оръжейни доставки, но това е едната страна. По-страшно е варварството.

„Виждат се сълзите в очете на хората и страха по улиците на Марсилия. Възможно е Франция да се справи, това е един голям дебат във френското общество. Едни хора се молят да стъпят във Франция, а след това искат да налагат своето и да вършат престъпления. Не говорим за всички, но случая с чеченеца Абдулах Абуезидович -18 годишният младеж, който уби учителя Самюел Пати е много характерен.

Френското правосъдие има голяма мрежа за надзор и някои хора трябва да напуснат, не само Франция, но и Европа“.

Беше ли уместно да се пуска карикатурата на Мохамед от „Шарли Ебдо“?

„Това е част от медийната свобода. Ислямският свят го приема като война. Франция е преди празника Вси Светии. Това са много особени дни. Ударът е нанесен в храм с нож, тези хора смятат, че са бойци на вярата. За съжаление болката, страха и отчаянието на хората са големи“, посочи още журналистът Тони Николов. Страдат хора, които са невинни.

Интервюто с журналиста Тони Николов е в звуковия файл.


Още от категорията

Националният план за борба с пандемии трябва да се прилага

От 14 години страната ни има Национален план за борба с пандемии, но управляващите досега не успяха да го прочетат, нито да го приложат, камо ли да го актуализират. Това припомни  д-р Антония Първанова , специалист по обществено здраве и бивш евродепутат. Преминала два пъти през COVID-инфекцията само за 8 месеца, тя сподели личен и професионален..

публикувано на 02.12.20 в 17:22
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и директорът на болницата д-р Цветан Дафов

Преболедували Ковид-19 се възстановяват във Велинград

В Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофизиатрични заболявания "Света Петка Българска" се постъпва с направление от личния лекар или от пулмолог. Лечебното заведение е на подчинение на Минитерството на здравеопазването, а през ноември бе посетено от вицепремиера и минитър на туризма Марияна Николова.  Ние..

публикувано на 02.12.20 в 16:15

Управлението на кризата с пандемията е неадекватно

Правителството прие  план за управление на пандемията. Здравният министър обяви, че от новата  година започва ваксинацията на населението у нас срещу Ковид-19.   Предвид продължаващата вече девети месец официално обявена пандемия, как се управлява тя у нас? Какво зрънце в броеницата е този план? Тази криза не се управлява и това..

публикувано на 02.12.20 в 16:07

ГЕРБ нямат интерес от отлагане на изборите

"ГЕРБ нямат интерес от отлагане на парламентарните избори, които трябва да се проведат напролет, защото ограничителните мерки срещу коронавируса допълнително намаляват подкрепата за тях", смята политологът Иво Инджов.  Като обективни причини за подобно отлагане той посочи допълнително влошаване на епидемичната обстановка, както и евентуално..

публикувано на 02.12.20 в 15:12

"Българската Коледа" помага на малката Ирен от Калояново

Двегодишната Ирен Иванова от пловдивското село Калояново е дете с увреждания от самото си раждане. Момиченцето страда от детска церебрална парализа и вродена хидроцефалия. Тъй като е родена преждевременно, се наложило да престои в кувьоз, разказва майка й Йоана Мисирова, която отглежда сама детето си. „ Дъщеря ми е на 2 годинки в момента,..

публикувано на 02.12.20 в 14:39