Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Някои хора искат да върнат времето на варварството

Турският президент беше сред най-активните участници във вълната от гняв, която се надигна сред мюсюлманските страни, след като списанието "Шарли ебдо" реши да публикува повторно карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите преди едно десетилетие. Изображенията на Мохамед са забранени от исляма, а начинът, по който той беше изобразен от френското издание, беше възприет като особено провокативен.

Ердоган обвини френския президент Еманюел Макрон, че насърчава ислямофобията, като позволява публикуването на карикатурите на Мохамед. От своя страна Макрон защити свободата на словото наскоро на погребението на учителя Самюел Пати, който беше обезглавен от екстремист, след като показа някои от карикатурите в "Шарли ебдо" пред учениците си по време на урок за свободата на словото.

За Радио Пловдив журналистът франкофон Тони Николов коментира, че има хора, които искат да върнат часовника на времето назад. Франция се опитва да се справи с радикалния сепаратизъм, като всичко тръгна от убийството на учителя Самюел Пати. Това са опити да се наложат други закони, които идват от друго културно пространство, това на шериата и друга религия. Става дума за времето на варварство, когато се правят опити да се подсекат основите на европейската цивилизация. Така всичко да потъне в хаоса на отчаянието, скръбта и болката с цената на много човешки жертви.  

Тони Николов припомни,че икономическите последици са свързани с бойкот на френски хранителни стоки, на прочутите френски сирена във вериги от хипермаркети. Чупят се витрини, атакуват се френски ресторанти, говори се вече за разтрогване на договора за строеж на метрото в Доха. Под въпрос са някои френски оръжейни доставки, но това е едната страна. По-страшно е варварството.

„Виждат се сълзите в очете на хората и страха по улиците на Марсилия. Възможно е Франция да се справи, това е един голям дебат във френското общество. Едни хора се молят да стъпят във Франция, а след това искат да налагат своето и да вършат престъпления. Не говорим за всички, но случая с чеченеца Абдулах Абуезидович -18 годишният младеж, който уби учителя Самюел Пати е много характерен.

Френското правосъдие има голяма мрежа за надзор и някои хора трябва да напуснат, не само Франция, но и Европа“.

Беше ли уместно да се пуска карикатурата на Мохамед от „Шарли Ебдо“?

„Това е част от медийната свобода. Ислямският свят го приема като война. Франция е преди празника Вси Светии. Това са много особени дни. Ударът е нанесен в храм с нож, тези хора смятат, че са бойци на вярата. За съжаление болката, страха и отчаянието на хората са големи“, посочи още журналистът Тони Николов. Страдат хора, които са невинни.

Интервюто с журналиста Тони Николов е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51