Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Заедно по пътя на Кирил и Методий" в галерия "Пловдив"

Изложбата под надслов „Заедно по пътя на Кирил и Методий“ се открива тази вечер в галерия „Пловдив" в сградата на Общинския съвет на ул. Авксентий Велешки" №20. 

Азбучната експозиция съдържа графични изображения на глаголическите и кирилските букви, както и общ портрет на двамата братя. Те са изработени от ученици от български училища в пет държави, които са исторически и географски свързани в живота и делото на Кирил и Методий. Това са българските неделни училища в Александруполис и Ксанти (Гърция), Истанбул (Турция), Шармелек и Будапеща (Унгария), Рим (Италия) и Българското държавно училище в Прага (Чехия).

Проектът #Заедно по пътя на Кирил и Методий се базира върху исторически сведения за живота и делото на създателите на славянската писменост. Той беше включен в официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата '2019 и се съфинансира от Общинска фондация Пловдив 2019.

Една година след осъществяването на проекта изложбата отново може да бъде разгледана от пловдивчани и гостите на града. Откриването е от 18 часа тази вечер, а експозицията ще остане в галерия „Пловдив“ до 13 октомври 2020 г.


Галерия

Още от категорията

"Срещите" в очакване на Рождество Христово

До големия ден, Рождество Христово, в "Срещите" ще  опитаме да  поразсъждаваме  пак върху вечните истини, върху нещата, които ни правят човеци. Започваме тази събота с питането: "Кога човекът се досеща, че заобикалящата го реалност е по-сложна от  повърхностната й предвидимост, че има едно трудно обяснимо тайнство.  Иначе казано, ще се потърсим сред..

обновено на 05.12.20 в 07:59

Празнуваме деня на Св. Сава

Православната църква чества деня на Свети Сава Освещени, построил в края на живота си множество манастири и болници. Син на аристократичен род, на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. Свети Сава дава цялото си наследство за построяването на странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим...

публикувано на 05.12.20 в 07:40

"Изгубеният Пловдив" в календар на Историческия музей

Календарът за 2021 година "Изгубеният Пловдив" на Историческия музей в Пловдив  включва сгради и обекти на емблематични за града и безвъзвратно разрушени сгради и обекти. За всеки от тях освен оригиналните им снимки е включен и текст. Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев  в интервю за Радио Пловдив разказва за тях.  Календарът започва с..

обновено на 04.12.20 в 12:00

Онлайн изложба на художниците от „Collegium pro arte+”

Преподавателите от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов"  - Пловдив представят обща виртуална изложба. Тя се организира от „Collegium pro arte+” - творческо обединение на специалистите художници от НХГ.  Всички участници преподават по специални предмети в Художествената гимназия и са утвърдени автори с богати творчески биографии, и активна..

публикувано на 04.12.20 в 11:51

Християнството у нас се изповядва на битово и суеверно ниво

За духовните послания  и народната традиция в отбелязването на празника на Св. Николай Мирликийски Чудотворец / Никулден . Интервю с философа проф. Георги Каприев, университетски преподавател. Философът каза, че абсолютно удостоверена исторически е фигурата на Свети Николай. Неговите мощи са пренесени от град Мира, където е бил епископ и отиват..

публикувано на 04.12.20 в 11:12