Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дано "ковид-поколението" не се окаже неподготвено

"Въпреки че от началото на пандемията минаха около 9-10 месеца, все още ми се струва, че нямаме сигурни данни за това, какъв е имунитетът при преболедувалите, защото те са доста противоречиви, както е при всички нови подобни инфекции.По данни на руски автори, срокът е много кратък, за да е налице имунитет, осигуряващ липсата на подобно заболяване. И въпреки че са минали около 10 месеца, ние нямаме яснота и прогноза за развитието на инфекцията". Това заяви микробиологът д.м.н. проф. Евчо Савов. 

Проф. Савов подчерта, че независимо че следи редовно литературата по темата в Русия, където се работи сериозно върху ваксините, както и данните от Западна Европа и Съединените щати, се затруднява да предвидии развоя на заразата.

„Струва ми се обаче, че нещата ще продължат по същия начин  някъде до средата на 2021 г.“

Той предположи, че при наличието на преобладаваща зараза с Ковид-19, е възможно да има „изместване“ на грипната инфекция към началото на следващата година.

„При грип първоначалните симптоми са по-драстични, като болки в ставите, висока температура, които не са характерни за коронавируса.  Но специално при асимптомните случаи наличието на хронична умора, главоболие и др. са сигнали, че е възможно човек да е носител на вируса, без да е болен и трябва да си направи тест“.

Проф. Савов  бе категоричен, че с времето се натрупва допълнителна информация за диференциране на едната инфекция от другата.  Специалистите обаче сега би трябвало да се насочат не само към разработването на ваксини  и ЕС да осигури средства за тях, но и за намиране на такъв  специфичен антивирусен препарат, който да действа не само върху симптоматиката на инфекцията, но и върху самия вирус, за да бъде той елиминиран от организма.

Проф. Савов бе скептичен, че хората ще имат готовност за ваксинация, след като премиерът Борисов обяви, че през април ще бъде изготвен план за имунизация срещу Ковид-19. „Усещането ми е, че хората вече са готови да се имунизират срещу грип, но не и за Ковид-19“.

Предприетите мерки за носенето на маски са добри, но не е добър вариант учениците да преминават изцяло на обучение в електронна среда, тъй като те и сега продължават да общуват безконтролно на открити пространства. Проблеми със зрението, заради непрекъснатото взиране в екрана и поява на специфични проблеми, които ще бъдат отчетени след време за "едно  ковид-поколение", което може да бъде коментирано като нарицателно за неподготвено, прогнозира още проф. д.м.н. Енчо Савов. . 

Чуйте повече от звуковия файл:  


Още от категорията
10-годишният Максимилиан Младенов от Пловдив

10-годишният Максимилиан е едно от децата на "Българската Коледа"

Максимилиан е на 10 години и страда от Детска церебрална парализа, има и изоставане в нервно-психичното развитие. Той е най-голямото щастие, но и най-голямата житейска битка на Ирина и Красимир Младенови . Сега те живеят в Пловдив, но са от рудоземското село Чепинци. Мечтата да имат рожба ги изправя пред важно решение - да осиновят дете,..

публикувано на 04.12.20 в 16:46

Манол Пейков в "Добро утро, ден!"

Манол Пейков гостува на " Добро утро, ден! ". Издател и преводач, пловдивчанин и предприемач. Той ни разказва за неговото утро, говорим за това как приема пандемията и марките, с които ни се налага да живеем. Манол се движи  на поне пет писти в живота, казва и как успява да съвместява задачите, кога е важна промяната, също така издава новата книга,..

обновено на 04.12.20 в 16:45

Актриса чете онлайн приказки за деца в социални домове

Актрисата Мира Котева ще радва малки и пораснали деца с най-любимите и вълшебни разкази от близо и далеч, в специално създадения проект „ Приказки с Мира “.    Актрисата ще чете детски приказки в подкрепа на кампанията „Стипендията“ на фондация „Подарете книга“, която събира средства  за стимулиране на развитието на образованието на..

публикувано на 04.12.20 в 14:33

Коледни играчки от плъст изработва карловска майсторка

Мирослава Червеняшка е самоука майсторка на коледни играчки от плъст. Заедно с децата си – на 9 и на 6 години, изработват уникални украшения за елха и за дома с коледни мотиви. „Запалих се преди няколко години покрай гердани с вълнени топчета, който много исках да имам такъв, но не знаех как да си го изработя сама. Започнах да търся..

публикувано на 04.12.20 в 14:11

Да помогнем на Георги да живее

Светът ще е далеч по-добър и красив, ако обичаме повече и сме по-добри, всеки ден. Георги Китипов е на 20 години, учи и работи. Той е един прекрасен млад човек, който винаги дава всичко за другите, но сега има нужда от помощ, в тежката си битка с рака. След три рецидива на рака, днес той се бори с най-коварния.  През месец декември,..

публикувано на 04.12.20 в 13:55