Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институциите не са пазачи, спазвайте мерките, призова Дани Каназирева

Нощни заведения в Пловдив организират дневни партита, заобикаляйки заповедта да бъдат затворени

Областният управител: Опити на нощни заведения да заобиколят заповедта на здравния министър за затваряне 
Областният управител на Пловдив Дани Каназирева предупреди, че се правят опити от нощните заведения да заобиколят заповедта на здравния министър за затварянето им. Според нея се организират дневни партита, като по този начин всяка сладкарница и всеки ресторант могат да се превърнат в място за забавления и дискотеки. Каназирева подчертава, че вече текат реклами за организирането на подобни партита. 

В обръщение към гражданите тя призова за самоконтрол, ограничаване на контактите, избягване на публични събития и носене на маските при общуване. Според нея мерките в България са най-леките в Европа, но ако не ги спазваме, нанасяме вреда, както върху себе си, така и върху здравната система и икономиката на страната.

В апела си Каназирева заявява, че институциите ще продължат да контролират спазването на мерките, но допълва, че не могат да бъдат пазачи навсякъде. 

За съжаление това, което виждам в момента, мога единствено да го определя като пълно неуважение към всички, които работят денонощно от месеци наред, добавя тя и предупреждава, че леглата в болниците и медиците намаляват.

От бранша: партитата през деня не са като нощните

"През деня няма как да се правят партита като нощните" - е категоричното мнение на Деян Найденов, собственик на верига нощни клубове в Пловдив. "Това, че някой се е обявил, че ще работи от 11 часа - то явно има такъв статут на заведение и има всички документи, които му позволяват. Не вярвам в 11 на обяд да стане кой знае какво парти. Друг въпрос е, че всеки търси вариант за оцеляване, за което ги разбирам колегите. При положение, че е законно и че се спазват всички мерки и правила, не виждам проблем."

По думите на Найденов, браншът влиза в положение на властта за две седмици. Но притеснение има и то е свързано с хората, които работят в него: "Около 120 човека в нашия комплекс пуснахме в неплатен отпуск. До12-ти ноември се надявам да ни отворят. Ако не ни отворят - не знам какво ще ги правим тези хора. Всички имат кредити, квартити за плащане, такси в университетите. Това е едно голямо неведение как ще просъществуват напред."

Репортаж с гледни точки по темата може да чуете в звуковия файл. А обобщената картина за бранша след заповедта на здравния министър е в ауидо-интервюто с председателя на Българската асоциация на Заведенията Ричард Алибегов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив е готов за срещата "Ботев" - "Панатинайкос"

Пловдивската дирекция на вътрешните работи увери, че е създала необходимата организация за охрана на обществения ред и безопасността на движението за футболната среща между отборите на "Ботев" и "Панатинайкос", която ще започне утре в 21 часа на стадион „Христо Ботев“. Преди, по време и след приключване на мача полицейски патрули ще следят за..

публикувано на 31.07.24 в 16:05

Вандали прерязаха въже на детска катерушка в Стамболийски

Неизвестни вандали са срязали въже на носещата конструкция на една от детските катерушки в екопарка в Стамболийски. При огледа е установено, че са прекъснати умишлено почти всички пластове на въжето непосредствено преди вътрешните метални нишки. В Стамболийски откриха общински екопарк Кметът на общината Петър Неделев обясни, че..

публикувано на 31.07.24 в 14:11

Овладени са пожарите край Баня и "40-те извора"

Овладени са пожарите край Баня и "40-те извора". Огнеборците все още гасят дънери в района на "40-те извора", районът е под наблюдение от страна на горските служители. От 7,10 ч. 25 военнослужещи с 3 броя техника от 4-ти артилерийски полк тази сутрин помагат в гасенето на пожара в района на язовир „40-те извора“, Община Асеновград, Област..

обновено на 31.07.24 в 13:14

12 фирми искат да строят нов мост над Марица в Пазарджик

12 фирми участват в обществената поръчка за изграждането на нов мост над река Марица в Пазарджик. Съоръжението е част от първокласния път между София и Пловдив.  Отворените оферти за  технически проект и строителство са на стойност от 10 до 16 млн. лева, колкото е и индикативната стоиност на поръчката. Средствата са от Агенция „Пътна..

публикувано на 31.07.24 в 13:07

Остава в сила забраната за плаване в яз. Доспат

Остава в сила забраната за плаването на лодки и други плавателни съдове в язовир Доспат, откъдето два френски самолета зареждат вода. Втори ден самолетите участват в гасенето на пожара до гръцката граница, уточняват от Общинската администрация в Доспат. Самолетите прелитат периодично до яз. Доспат и зареждат вода, а зареждането става на интервал от..

публикувано на 31.07.24 в 10:26