Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Езиковите центрове са против затварянето им

Асоциацията на езиковите центрове в България излезе с отворено писмо  към  министъра на здравеопазването, в което изразява несъгласието на гилдията да се забраняват „присъствените занятия в езиковите и образователни центрове, организирани от частни лица“ и подозират  специално отношение към неформалното образование.  Аргументите за това коментира председателят на АЕЦБ Ваня Иванова.

„Когато се взема решение за затваряне на конкретен сектор, трябва да се направи по-внимателна оценка за риска на здравето, за учениците и преподавателите. Малките деца все още нямат тези дигитални компетенции за провеждане на учебния процес. В нашите центрове децата са с маски, има дистанция и дезинфектанти. Децата не се събират на групи в междучасия. При нас от гледна точка на мерки за безопасност рискът е изключително нисък“.

Г-жа Иванова заяви още, че виждат какво не се прави за техния сектор. Фактите показват, че колкото е по-шумен един сектор, толкова повече се прави за него. До сега са били наивни в размяната на писма с различни министерства и желанието за диалог. Оказва се, че работещите в ресторантите са много по-ценни за обществото, отколкото преподавателската работа.

„Работим с по-малки групи и няма да намалим заплащането на нашите преподаватели. Онлайн обучението означава инвестиции в техническо оборудване за преподавателите и семействата. Важно е времето, което родителите посвещават на своето дете, ако е в предучилищна възраст или от първи до четвърти клас“, посочи г-жа Ваня Иванова.

 Остава надеждата за диалог и промяна на заповедта на министъра на здравеопазването. Спазват нарежданията от РЗИ, защото има единични случаи на неразположение на деца посещаващи школите.

Интервюто с Ваня Иванова е в звуковия файл.


Още от категорията
10-годишният Максимилиан Младенов от Пловдив

10-годишният Максимилиан е едно от децата на "Българската Коледа"

Максимилиан е на 10 години и страда от Детска церебрална парализа, има и изоставане в нервно-психичното развитие. Той е най-голямото щастие, но и най-голямата житейска битка на Ирина и Красимир Младенови . Сега те живеят в Пловдив, но са от рудоземското село Чепинци. Мечтата да имат рожба ги изправя пред важно решение - да осиновят дете,..

публикувано на 04.12.20 в 16:46

Манол Пейков в "Добро утро, ден!"

Манол Пейков гостува на " Добро утро, ден! ". Издател и преводач, пловдивчанин и предприемач. Той ни разказва за неговото утро, говорим за това как приема пандемията и марките, с които ни се налага да живеем. Манол се движи  на поне пет писти в живота, казва и как успява да съвместява задачите, кога е важна промяната, също така издава новата книга,..

обновено на 04.12.20 в 16:45

Актриса чете онлайн приказки за деца в социални домове

Актрисата Мира Котева ще радва малки и пораснали деца с най-любимите и вълшебни разкази от близо и далеч, в специално създадения проект „ Приказки с Мира “.    Актрисата ще чете детски приказки в подкрепа на кампанията „Стипендията“ на фондация „Подарете книга“, която събира средства  за стимулиране на развитието на образованието на..

публикувано на 04.12.20 в 14:33

Коледни играчки от плъст изработва карловска майсторка

Мирослава Червеняшка е самоука майсторка на коледни играчки от плъст. Заедно с децата си – на 9 и на 6 години, изработват уникални украшения за елха и за дома с коледни мотиви. „Запалих се преди няколко години покрай гердани с вълнени топчета, който много исках да имам такъв, но не знаех как да си го изработя сама. Започнах да търся..

публикувано на 04.12.20 в 14:11

Да помогнем на Георги да живее

Светът ще е далеч по-добър и красив, ако обичаме повече и сме по-добри, всеки ден. Георги Китипов е на 20 години, учи и работи. Той е един прекрасен млад човек, който винаги дава всичко за другите, но сега има нужда от помощ, в тежката си битка с рака. След три рецидива на рака, днес той се бори с най-коварния.  През месец декември,..

публикувано на 04.12.20 в 13:55