Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Болниците в Раковски и Първомай също с ковид-отделения

20 от 115 легла  са предвидените за лечение на леки случаи на ковид, в съответствие с решението за разкриване на ковид-отделение. Проблемът обаче освен структурен, е  най-вече свързан с човешките ресурси. Болницата не е изолиранан от проблемите на останалата част от България, но след като персоналът на новото отделение ще влиза в него на ротационен принцип, не зная докога ще издържим", заяви управителят на МБАЛ Първомай д-р Румяна Бойлова.  

 36 лекари и 76 медицински сестри обслужват 6 клинични отделения. Всички те работят по график в своите отделения и това би довело  до натрупване на много часове. Във всяко едно отделение и сега има дефицит на лекар, медицинска сестра и санитар.  Лекарите, които лекуват в ковид-отделението са интернисти, нямат опит в лечението на новото заболяване.  

"Независимо, че в Община Първомай  няма голяма заболеваемост, в болницата има 1 доказан случай от последните трима приети пациенти", заяви още д-р Бойлова.  

„Ковид-отделението в общинската болница в Раковски работи от 28 октомври. Отделили сме 15 болнични легла за лечение на ковид, но първият случай бе приет в четвъртък вечерта. На практика цялото вътрешно отделение е преструктурирано в новото отделение за ковид болни. Така няма и пресичане на потоци различни пациенти“. Това подчерта управителят на общинската болница в Раковски д-р Иван Томбашки.

Като най-голям проблем за здравното заведение той определи също недостига на медицински кадри. В трите терапевтични отделения работят по график по трима лекари. Недостигът на лекари и сестри е чувствителен и за да се осигурят лекари за новото отделение, трябва да се разчита на интернистите и невролозите или да бъдат командировани лекари от други места.

Д-р Томбашки обаче подчерта, че очаква в болницата да постъпи и инфекционист, за да стартира работата в отделението. По думите му, болницата е малка и няма как да поеме лечението на тежките случаи на ковид.  

Над 100 са канрантинираните в  момента граждани на Раковски,  а от началото на пандемията болните са били около 50, от които повечето са вече излекувани, а тежките случаи се лекуват в болници в Пловдив. 


Още от категорията
10-годишният Максимилиан Младенов от Пловдив

10-годишният Максимилиан е едно от децата на "Българската Коледа"

Максимилиан е на 10 години и страда от Детска церебрална парализа, има и изоставане в нервно-психичното развитие. Той е най-голямото щастие, но и най-голямата житейска битка на Ирина и Красимир Младенови . Сега те живеят в Пловдив, но са от рудоземското село Чепинци. Мечтата да имат рожба ги изправя пред важно решение - да осиновят дете,..

публикувано на 04.12.20 в 16:46

Манол Пейков в "Добро утро, ден!"

Манол Пейков гостува на " Добро утро, ден! ". Издател и преводач, пловдивчанин и предприемач. Той ни разказва за неговото утро, говорим за това как приема пандемията и марките, с които ни се налага да живеем. Манол се движи  на поне пет писти в живота, казва и как успява да съвместява задачите, кога е важна промяната, също така издава новата книга,..

обновено на 04.12.20 в 16:45

Актриса чете онлайн приказки за деца в социални домове

Актрисата Мира Котева ще радва малки и пораснали деца с най-любимите и вълшебни разкази от близо и далеч, в специално създадения проект „ Приказки с Мира “.    Актрисата ще чете детски приказки в подкрепа на кампанията „Стипендията“ на фондация „Подарете книга“, която събира средства  за стимулиране на развитието на образованието на..

публикувано на 04.12.20 в 14:33

Коледни играчки от плъст изработва карловска майсторка

Мирослава Червеняшка е самоука майсторка на коледни играчки от плъст. Заедно с децата си – на 9 и на 6 години, изработват уникални украшения за елха и за дома с коледни мотиви. „Запалих се преди няколко години покрай гердани с вълнени топчета, който много исках да имам такъв, но не знаех как да си го изработя сама. Започнах да търся..

публикувано на 04.12.20 в 14:11

Да помогнем на Георги да живее

Светът ще е далеч по-добър и красив, ако обичаме повече и сме по-добри, всеки ден. Георги Китипов е на 20 години, учи и работи. Той е един прекрасен млад човек, който винаги дава всичко за другите, но сега има нужда от помощ, в тежката си битка с рака. След три рецидива на рака, днес той се бори с най-коварния.  През месец декември,..

публикувано на 04.12.20 в 13:55