Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пандемията помете порочния "индустриален туризъм"

Туризмът е семеен бизнес, а не Кремиковци, където от едната страна буташ с булдозера туристи, а от другата ги изкарваш преработени!

| обновено на 30.10.20 в 16:09


Между 60 и 80 процента от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти през предстоящия  сезон. Тази нерадостна прогноза бе направена пред няколко дни и тя се наслагва към резултатите от действителните загуби на фирмите през летния период.

Въпреки това обаче, не може да се каже че туризмът е най-губещият отрасъл, въпреки претърпяните загуби, коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в турзима.  Независимо от големия пандемичен шок, цялата супер структура и оборудване там са запазени,  сега трябва да се запази и живата сила. Това е основната мярка – да се запазят работниците в тази сфера, смята той.  

Очаква се повторене на това, което се случи през лятото – проверка на устойчивостта на туризма. 

Не работиха неустойчивите, „индустриални“ инвестиции в туризма, създали така наречените „Ферми за туристи“. Те така да се каже, ти „доставят“ нискобюджетни туристи, в обектите им работят украинци и молдовци и др., обясни Румен Драганов. 

Неработещите инвестиции в този отрасъл, индустриализираната форма на туризъм, просто няма място в бранша и този модул беше изтласкан от първата сериозна криза. Трябва да се върнем към човешката страна на туризма – лятото го доказа, предполагаме ще го докаже и зимата.   Бъдещето е в по-малки, но по-устойчиви структури в отрасъла, убеден е анализаторът.  

"Всеки учебник започва с това, че туризмът е семеен бизнес. Никъде не пише, че туризмът е Кремиковци, където  от едната страна буташ с булдозера туристи, а от другата ги изкарваш на макара преработени!" - описва ситуацията Румен Драганов

Държавата обаче не успя да се ориентира как да се подпомогне сектора. 60-40 не действа там, напротив, тласка го като камък към дъното.  Инструментът просто не е еднакъв за всички, цели групи хора са изтласкани от това подпомагане, независимо че са плащали данъци и са се самоосигурявали, коментира експертът. 

По думите му, има вече стотици примери на туриистически предприятия, които изкараха на преден план по важност своите работници – не спряха да им плащат заплатите. Това е добър пример.

Безумие е когато кметове на общини и главни архитекти разрешиха масово строителство на картели, които убиват малкия бизнес. Индустриалния туризъм няма да сработи под в зимния период, в условията на пандевмията, малките семейни обекти ще привлекат гости, смята той.


Още от категорията

Хората приемат мерките срещу К-19, но са раздвоени и объркани

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете, обществото обаче продължава да изглежда объркано - това са някои от изводите от телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" с 800 интервюта, проведен между 27 и 29 ноември.  Нововъведените мерки срещу коронавируса в България се ползват..

публикувано на 30.11.20 в 16:39

България загуби най-много работни места в ЕС

„ През април загубихме най-много работни места в целия Европейски съюз вследствие на коронакризата. Работодателите бяха принудени да освобождават работници, тъй като не можеха да им изплащат компенсации “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономистът Васил Велев – председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той..

публикувано на 30.11.20 в 16:13
Смолянското село Момчиловци

В условия на пандемия туризмът в Момчиловци е под условие

Масови проверки започват в къщи за гости и в хотели преди студентския празник 8 декември, съобщи министърът на туризма Мариана Николова . Тя подчерта, че е възмутена от това, че "някои икономически субекти са решили да погазят законите на страната". Николова заплаши, че при установени нарушения при тези проверки, обектите ще бъдат затваряни до края..

публикувано на 30.11.20 в 16:07

Община Пловдив да каже цялата истина за МБАЛ "Св. Мина"

Четиримата общински съветници от "Демократична България" в Пловдив отчетоха първата година от своята работа. По този повод - разговор с общинския съветник Йордан Иванов . За отчета по повод първата година от работата на ОбС : Нашият отчет пред пловдивската общественост е съществена част от обществения договор. Обещахме прозрачност в решенията на..

публикувано на 30.11.20 в 15:40

Днес е Световният ден за домашни любимци

В световната класация на домашните любимци на първо място е кучето, следвано от котката, на трето място са птиците - от канарчета до големи хищни и екзотични птици. След тях се нареждат аквариумни рибки, различни декоративни гризачи, змии, костенурки, порове и зайци. Екзотичните животни варират от редки влечуги до паяци и охлюви, чият..

публикувано на 30.11.20 в 11:57