Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия ще контролира хоспитализациите на ковид болните в Пловдив

| обновено на 02.11.20 в 19:17

На територията на Област Пловдвив новдиагностицираните с Ковид 19 са 68. Оздравелите са 92, сред които и четирима лекари. 1857 са на домашно лечение. Сред новорегистрираните има и двама лекари и един санитар. Свободните легла в момента са 92, 17 – са интензивните.

Общо хоспитализираните пациенти в пловдивските болници са 396, като  с потвърдена диагноза са 300, а 8 – на интензивно лечение. Мъж с придружаващи заболявания на 80 г. от Първомай е починал.  Това съобщи председателят на областния кризисен щаб Дани Каназирева. 

539 са леглата за лечение на болни с ковид  на територията на областта след последното увеличение на леглата от миналия понеделник.  С решение от днес обаче  тези легла ще бъдт увеличени с още 66 . Така общата база за борба с болестта ще бъде 605 – 13 в Каспела, 21 в УМБАЛ Пълмед, 32 в УМБАЛ „Св. Георги". 

За да няма върнати пациенти с ковид 19, в Пловдивски регион, леглата ще бъдат раделени стриктно на легла с установен ковид, легла за неустановени и чакащи. 

Каназирева бе  категорична, че щабът е успял да създаде добра организация, започвайки да работи още от месеците юни и юли. 

Комисия, създадена със заповед на обл. управител, ще упражнява контрол за хоспитализациите на територията на пловдив област и ще помага за процедурата.  Председател на тази комисия е инфекционистът Марияна Стойчева, която предупреди, че най-важното нещо е да се спазват вече известните мерки за ограничаване на епидемията и да сме отговорни към останалите хора.

За да бъде подобрена координацията между здравните заведения и екипите на Спешна помощ е разработена и специална програма, която ще даде възможност в реално време да се следят свободните легла в Ковид отделенията. Достъп до данните ще имат болниците, Спешна помощ, РЗИ и ОКЩ.

„Ще изискам всяко освободено или заето легло незабавно да се отбелязва. В сряда в 10:00ч. ще се проведе среща, на която представителите на всички болници ще бъдат запознати с програмата и ще получат достъп. Ще настоявам за сериозно и отговорно отношение към данните в нея от всяко едно болнично заведение", коментира Дани Каназирева

Тя уточни, че екипите в Спешна помощ на територията на областта са 21. На територията на община Пловдив действат 7 екипа на смяна, в областта има още 14. Отделно от това има и 3 транспортни екипа. Водени са разговори и с частните структури в Пловдив при нужда да се включат.

„За сега напрежение нямаме. За последната седмица, от понеделник до неделя са подадени 247 сигнала в Спешна помощ, от които  при 106  пациентите са оставени на домашно лечение, а 141 са хоспитализирани", допълни областният управител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

По разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли, за тока нищо е ясно

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града.  Заместник  - председателят на УС на дружеството Калина Трифонова обясни, че разчетите им са във основа на съществуващите регулации и наредбата за ценообразуването, която предвижда признаване на..

обновено на 28.03.24 в 17:01

Птичи грип порази кокошки в Цалапица

Причинителят на инфлуенцата е установен в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки, където се отглеждат над 86 000 птици, съобщават от БАБХ Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат Цалапица и Стамболийски.  В 10-колиметровата  наблюдавана зона около огнището на болестта попадат..

публикувано на 28.03.24 в 16:28

Община "Марица" помогна на семейството, чиито роднини загинаха в Солинген

Общинският съвет "Марица" отпесна 6 000 лева еднократна помощ за пострадалото семейство Жилови от село Костиево, чиито син, снаха и две внучета загинаха при пожар в германския град Солинген.  Предложениета за помощта беше внесено от кмета на общината Димитър Иванов. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналото в Германия семейство, а..

обновено на 28.03.24 в 16:06

Арестуваха насилник, пребил жестоко 91-годишния си баща

Син, пребил  жестоко 91-годишния си баща и заплашил с убийство сестра си, бе арестуван по обвинение за тежка форма на домашно насилие, съобщиха от пловдивската Районна прокуратура. Потресаващият инцидент е станал на 16 март тази година в Сопот.  Седмица преди това, 50-годишният мъж отправил закана за убийство към собствената си сестра, което тя,..

публикувано на 28.03.24 в 15:44

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план...

обновено на 28.03.24 в 15:27