Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Филмът "Сонетен венец" доказва създаването на македонския език

Сценаристът Мая Вапцалова, автор на документалния филм „Сонетен Венец“ коментира ситуацията със Северна Македония и пътя и към ЕС. 

„Този филм не е поръчков, важно е сега да бъде пуснат, намира се в БНТ1. Освен писателят Венко Марковски и други хора дават интервю за така наречения македонски език и македонска държава. Не мога да забравя в налото на 50-години, когато живеехме в Благоевград и влезе настъплението за създаване на македонския език в Пиринска Македония. Дойдоха учители и започнаха да ни образоват с читанки да научим македонски език. Обучението на македонски език беше един ужас. Каракачанов правилно каза, че Заев не познава цялостния строеж на политиката, която  тогава на Балканите започва да се играе. Сега членството на Северна Македония в ЕС трябва да мине през България. Премиерът Бойко Борисов трябва да излезе от тази дреха, защото на България е необходим нов поглед. Това е въпрос от много години, не от този век, не от предишния, а от по предишния, заяви Мая Вапцарова.

Тя посочи още, че филмът „Сонетен венец“ прябва да гледа премиерът на Северна Македония Зоран Заев, нашият премиер Бойко Борисов, както и всички, които имат някакви съмнения за създаването на македонския език. „Направих 16 филма за древната култура на България, които също трябва да бъдат гледани. Така показваме откога тръгва тази българска култура, не говоря само за варненското злато. Това българско, което идва след траките е твърде силна основа за съществуването на такава държава и такава нация като Македония“.  

Интервюто със сценариста и автор на документални филми Май Вапцарова е в звуковия файл.


Още от категорията

В "Срещите" - теория и практика на конспирацията

Тази събота „Срещите” отварят дума за особеностите на конспирацията и човечеството в конспирологията. Гости ще са Димитър Стоянович - историк, Валентин Вацев - геополитик и проф. Цветан Теофанов, един от най-добрите познавачи на исляма. Бъдете с Радио Пловдив, интересно е !

обновено на 27.02.21 в 08:24

Над 20 филма на СФФ в Пловдив

Предстои юбилейно 25-о издание на „ София филм фест “, който и тази година по традиция освен в столицата има клонове в Пловдив, Варна и Бургас. И в четирите града кинофорумът ще се открие на 11 март, като пловдивчани могат да видят над 20 филма до закриването на 31 март. „ София филм фест в Пловдив“ ще стартира на 11 март с премиера на..

публикувано на 26.02.21 в 16:00

"Мюзикъли от Холивуд" в концерт на Пловдивската опера

Гала концерт "Мюзикълите на Холивуд" ще се състои в Градския дом на културата в два поредни дни - този петък и събота.  В него са включени  фрагменти с н ай-доброто от мюзикълите, превърнали се във филмови класики: "Котките", "Фантомът на операта', "Кабаре", "Чикаго", "Човекът от Ла Манча","Брилянтин", "Вълшебникът от Оз", "Евита", "Цигулар на..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Работилница за мартеници стартира в Стария град

Работилница за мартеници отваря врати в Стария Пловдив. Началото ще бъде поставено днес в къща Стамболян от  Ванина Костадинова - директор на „Социално предприятие за хора с увреждания - Пловдив“, и директорът на ОИ "Старинен Пловдив" Богомил Грозев. Организаторите канят малки и големи на 26, 27 и 28-ми февруари от 10:00 до 16:00 ч. да заплитат..

публикувано на 26.02.21 в 06:47

Изложбата "Претвореното сътворено" гостува в Смолян

Изложбата "Претвореното сътворено" на Националния исторически музей ще бъде представена в залите на Регионалния исторически музей в Смолян. Експозицията гостува от днес в града по повод на 3 март.  Тя показва умалени макети на традиционни български носии, изработени в края на XX в. от Антония Велева - дългогодишен реставратор в НИМ...

публикувано на 26.02.21 в 06:21