Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Сонетен венец" доказва създаването на македонския език

Сценаристът Мая Вапцалова, автор на документалния филм „Сонетен Венец“ коментира ситуацията със Северна Македония и пътя и към ЕС. 

„Този филм не е поръчков, важно е сега да бъде пуснат, намира се в БНТ1. Освен писателят Венко Марковски и други хора дават интервю за така наречения македонски език и македонска държава. Не мога да забравя в налото на 50-години, когато живеехме в Благоевград и влезе настъплението за създаване на македонския език в Пиринска Македония. Дойдоха учители и започнаха да ни образоват с читанки да научим македонски език. Обучението на македонски език беше един ужас. Каракачанов правилно каза, че Заев не познава цялостния строеж на политиката, която  тогава на Балканите започва да се играе. Сега членството на Северна Македония в ЕС трябва да мине през България. Премиерът Бойко Борисов трябва да излезе от тази дреха, защото на България е необходим нов поглед. Това е въпрос от много години, не от този век, не от предишния, а от по предишния, заяви Мая Вапцарова.

Тя посочи още, че филмът „Сонетен венец“ прябва да гледа премиерът на Северна Македония Зоран Заев, нашият премиер Бойко Борисов, както и всички, които имат някакви съмнения за създаването на македонския език. „Направих 16 филма за древната култура на България, които също трябва да бъдат гледани. Така показваме откога тръгва тази българска култура, не говоря само за варненското злато. Това българско, което идва след траките е твърде силна основа за съществуването на такава държава и такава нация като Македония“.  

Интервюто със сценариста и автор на документални филми Май Вапцарова е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27