Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И болничното лечение крие рискове, но е наложително

| обновено на 03.11.20 в 17:13

Заради зачестилите слуачи на коронавиурус в Пловдив се създава Комисия за контрол на хоспитализациите към Областния кризисен щаб.  Сред специлистите, които разработват критиериите и механизма на действие на тази комисия е  дългогодишният инфекционист проф. д-р Марияна Стойчева от Катедрата   по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на Медицинския университет. 

В Комисията ще работят двама инфекционисти, един пулмолог , един раниматор и един представител на здравната инспекция,  тъй като трябва да се вземат предвид не само клиничните, а и епидемиологичните данни. 

Определят се точните индикации за прием и изписване на пациенти с коронавирус, които трябва да спазват специлизирани в това лечение отделения. С тези унифицирани правила ще се избегне постъпването в болници на пациенти, които нямат нужда от такова лечение, а същото време няма да има заболели, които се лекуват вкъщи, вместо в болниците. Трябва да стигне оптималните критерии за лечение на тежко заболелите, отбеляза проф. Стойчева. 

По думите й лечението в болнични условия също крие своите рискове: "Не можем да прием всички инферктирани, даже е опасно да попадат в болници, ако това не се налага." 

Приоритетно ще се приемат тази от заразените пациенти, които с пневмония и дихателна недостатъчност, както и с други тежки заболявания на сърцето, белите дробове и бъбреците. 

Хората трябва да бъдат достатъчно информирани за коронавируса и да не се страхуват още от първия ден, тъй като психозата добива големи размери, отбеляза проф. Стойчева. По думите й 80 на сто от случаите преминават леко, най-вече при по-младите. 

По повод придобилият напоследък популярност метод на лечение с реконвалесцентна плазма  пловдивският  инфекционист отбеляза, че това не е нещо ново, а се прилага от сто години. В кръвната плазма на преболедувалите се търсят специфични антитела към причинителя на болестта, но това лечение трябва да се приложи в ранните дази на инфекцията.   На този етап даряването на кръв за лечение с реконвалесцентна плазма се извършва само в Националния център по трансфузионна хематология, а това създава неудобство на желаещите дарители. 

"Пловдив има нужда от свой център, тъй като хората искат да даряват, но е обременяващо да ходят в София. Ще бъдем изключително благодарни, и ако това се случи, би спасило много-много животи", каза още пловдивският инфекционист. 

 Интервюто с проф. Марияна Стойчева можете да чуете в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. Тази година ще се приемат 139 медицински сестри, или с 19 повече от миналата година. В програма "Точно днес"..

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13