Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокати протестират срещу извънредна ваканция на съда

| обновено на 04.11.20 в 12:13
Снимка: Радио Пловдив, Емил Костов

Група адвокати се събраха на протест пред сградата на Окръжния съд в Пловдив срещу готвената съдебна ваканция заради епидемията от коронавирус. 

Според председателя на Адвокатски съвет  Пловдив Иван Демерджиев от близо 1200 адвокати в пловдивската колегия само около 200 имат достатъчно добри приходи, за да издържат готвеното затваряне на съдилищата от 15 ноември до края на годината. "Искаме да бъдат подпомогнати само онези от нас, които в такъв период не биха имали доходи", подчерта Демерджиев. Той добави, че принудителната съдебна ваканция би се отразила и на стопанския оборот в държавата. 

Адвокат Стефан Левашки добави, че сега в съдилищата има достатъчно добри противоепидемични мерки-сградите се дезинфекцират, носят се маски, а в съдебните зали съдиите са отделени с прегради. 

Адвокатите предлагат вместо затваряне, да се отлагат дела, когато има болен правен защитник.

Припомняме, че Адвокатската колегия в Пловдив излезе с декларация за прпинудителното затваряне на съдилищата. В нея се отбелязва, че подобна мярка е "неподходяща, несъразмерна и неоправдана" и се настоява вместо спиране работата на съдилищата, да се предприемат както законодателни, така и административно-организационни промени, позволяващи по-бързо разработване и внедряване на електронното правосъдие. 

„Декларираме, че ако бъдат приложени мерки за принудителна съдебна ваканция, без да бъдат отчетени интересите на българските граждани и юридически лица и ако за пореден път апелът на българските адвокати да бъдат равно третирани и подпомогнати от държавата в този тежък за всички момент не бъде чут, сме решени да предприемем ефективни протестни действия“ – се казва в заключение в декларацията. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Димитър Главчев

Премиерът Димитър Главчев отива при пожара в Отец Паисиево

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети района на село Отец Паисиево, който е сред засегнатите от огнената стихия, съобщиха от правителствената информационна служба.  На място с премиера ще бъде също министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на оперативния щаб за борба с пожарите, създаден със заповед на..

публикувано на 18.07.24 в 10:27

Потушават с чешките хеликоптери огъня над село Отец Паисиево

Продължава борбата с пожара над калояновското село Отец Паисиево. Ще бъде поискано утре бедственото положение да бъде  удължено, съобщи за Радио Пловдив Христина Янчева, областен управител на Пловдив. По груби сметки на пожарната до този момент са изгорели около 9000 декара площи, като една част от тях са земеделски земи, съобщи тази сутрин..

обновено на 18.07.24 в 10:18

Честваме 187 години от рождението на Васил Левски

С отслужване на литургия в чест на Апостола на Свободата в църквата „Свети Николай“ в Карлово ще бъдат тържествено отбелязани 187-та година от рождението на Васил Левски и празникът на града. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, общински съветници, родственици на Левски и граждани ще положат цветя на гроба на майката на Апостола Гина..

обновено на 18.07.24 в 10:18

Нов превозвач поема автобусния превоз до Марково и Храбрино

Нов превозвач от квотата на Община Пловдив поема автобусните линии до селата Марково и Храбрино.   От днес маршрутните разписания ще се изпълняват от „Едитурс 99” ЕООД. Това става след сключените от общината  договори за превоз на пътници по автобусни линии от областната и републиканска транспортна схема.  Много от превозвачите и занапред ще..

публикувано на 18.07.24 в 08:58

Съветниците обсъждат паркинга пред частната болница в "Западен"

Общинският съвет ще решава дали да прекрати договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“.   Предложението е на районният кмет на „Западен“ Тони Стойчева, като с него се предлага да се задължи кмета на Пловдив Костадин Димитров да прекрати договора за наем от 6 ноември 2023 година, сключен между Община..

публикувано на 18.07.24 в 07:39