Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основният проблем на Америка е огромният финансов дефицит

„Едно от заглавията в западната преса гласи, че изборната надпревара е  сблъсък на титаните, но титани няма. Изборите в САЩ обаче ще предопределят бъдещето на тази страна, а вътрешната политика на САЩ представлява външната политика на всички останали държави, защото това е най-мощната и определяща световния ред държава“, подчерта  политическият анализатор Димитър Гърдев.

По думите му, много  и  важни вариантите за това, пред какво ще ни постави този избор. Може държавата да е управлявана от президент на демократите – Джо Байдън, с Конгрес на демократите и със Сенат на демократите и единственото нещо, което може да възпре абсолютния реваншизъм, който те заявяват, че ще наложат, е Върховният съд.

„Затова беше изключително  важно и мястото на върховната съдийка Еми Барет, назначена седмица преди изборите, след като бе посочена от Доналд Тръмп. Контрапредложението от демократите бе, че ако те спечелят изборите, незабавно ще променят състава на Върховния съд от 9 на 13 съдии. А това е вече  друга Америка“.

Гърдев бе категоричен, че досега е нямало избори с толкова много наложена цензура.

Самата изборна процедура може да забави сериозно обявяването на резултата от изборите, които са от особена важност за Америка и безпрецедентни с огромния брой гласували по пощата – около 100 милиона граждани.

Категорично обаче изборите няма да успеят да обединят хората. Светът се променя кардинално, а връщане към времената на Обама и Клинтън е невъзможно и никога досега не се е случвало.  Не може да се очаква скоростен завой  на американската външна политика спрямо Европа, ако Джо Байдън спечели.

„Той няма да върне нито договорите за ракетите със среден и малък обсег, за открито небе, за противоракетна отбрана, за стратегическите настъпателни въоръжения, всичко, което касае Европа, защото на нейна територия ще бъдат разположени оръжията. Ще върне ли САЩ в СЗО, в Световния съд за правата на човека, за ЮНЕСКО  и т.н. Той заяви, че ще ги върне, но това не е голям проблем на Америка“.

Гърдев бе категоричен, че кризите в САЩ не идват от  демокрацията, а от колапса на финансовата система от 2008 г.

„Който и да бъде следващият президент на САЩ, той като дамоклев меч ще чувства това над главата си  и затова САЩ ще продължават да имат проблеми и кризисни моменти, защото това не зависи от личността и от партиите. В момента, в който държавата ежегодно трупа дефицит, надхвърлил вече 22 трилиона долара, дори и да се върне нейният основател, той няма как да измени тренда на развитието на страната. Основният проблем на Америка е огромният дефицит, който не може да бъде спрян да расте.“

Трудностите на Америка са сериозни и системни. Сегашната администрация почти не забелязва България, но ако следващият  президент на Америка се казва Джо Байдън, Гърдев изрази надежда страната ни да има много по-плътни и ползотворни партньорски отношения с  неговата администрация.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39