Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излизането от COVID кризата зависи от цялото общество

| обновено на 04.11.20 в 17:32

Българската болнична асоциация приветства решението на правителството в големите болници да се изградят COVID зони от по 200 легла за лечение на все по - големия брой инфектирани пациенти. 

Пред Радио Пловдив председателят на асоциацията Свилена Димитрова коментира, че браншовите организации настояват да има по - концентрирана оценка за лечението на пациентите в лечебните заведения.

Стъпка в правилната посока

Докато се координира къде има свободни легла, пациентите обикалят с линейки, а в някои случаи това е фатално, посочи Димитрова. Тя определи като стъпка в правилната посока решението държавата да концентрира усилията си и целево да определи легла за лечението на тежки случаи.

Важно е как ще се обезпечи функционирането на този по - голям брой легла, подчерта председателката на Българската болнична асоциация. 

Персоналът е основният проблем

Лечебните заведения, които нямат ангажимент с разкриването на по - голям брой легла за COVID-пациенти, могат да допринасят с персонал.

Ясно е, че проблемът с персонала е най - основният в България. Сграден фонд имаме, но специалистите са ни малко.

Здравното министерство трябва да реши къде да има повече COVID-легла

Преценката трябва да дойде от страна на здравното министерство. То трябва да оцени сградния фонд, възможностите за изолация на отделенията за COVID-пациенти, наличието на специалисти и на апаратура.

Важно е да се избегне рискът от заразяване на пациенти и персонал в болниците, подчерта Свилена Димитрова. 

Пловдивският модел

В Пловдив е създадена много добра организация за разпределяне на COVID-пациентите. Те се приемат в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Георги", а останалите болници командироват там свои служители. 

Виждаме един модел, който работи успешно в Пловдив. Координацията е много добра. 

Този модел, но в по - голям мащаб, може да се приложи успешно и в София, смята Димитрова.

Държавни или частни болници

Готовността за лечение на пациенти с Ковид не зависи от това дали болниците са частни или държавни. Зависи от размера на лечебните заведения и от необходимостта на съответния регион.

В София има концентрация на болни. Но не навсякъде могат да се разкрият легла за лечение на ковид-болни, убедени са от Българската болнична асоциация.

Ситуацията е безпрецедентна

Намираме се в безпрецедентна кризисна ситуация. В излизането от нея трябва да бъде ангажирано цялото общество, категорична е Свилена Димитрова.

Интервюто на Неда Велкова с председателката на Българската болнична асоциация е в звуковия файл. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

АПИ обяви дългоочакваната поръчка за моста на р. Марица в Пазарджик

Агенция пътна инфраструктура обяви дълго чаканата обществена поръчка за проектиране и ремонт  на моста над река „Марица“ в Пазарджик, който е важна градска артерия и част от пътя за Пловдив. Мостът, с дължина 181 метра е в лошо състояние, не е ремонтиран от 60 години и е опасен за преминаване. Паолина Комсалова допълва информацията: В..

обновено на 21.06.24 в 17:13

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28

Почти всички междуселищни линии са губещи

"Дори когато се налага определянето на превозвач чрез пряко възлагане при кризисна ситуация, това не освобождава общините от задължението да обявят обществена поръчка за избор на титулярен изпълнител на услугата". Това каза за Радио Пловдив областният управител Илия Зюмбилев, след като тази седмица след оттеглянето на „Хеброс бус“ други превозвачи..

публикувано на 21.06.24 в 16:09

От 1 юли в Смолян влизат в сила новите зони за платено паркиране

От 1 юли влизат в сила новите зони за платено паркиране на територията на Смолян. Те са само в административни райони, където много хора идват по работа, като сме се съобразили да не са в жилищни райони, подчерта пред Радио Пловдив ресорният заместник-кмет Марин Захариев. От днес е в сила платеното паркиране в Смолян Той припомни, че..

публикувано на 21.06.24 в 14:18

За патриарха да разсъждаваме църковно, а не - геополитически

По-малко от десет дни до избора на следващия български Патриарх и след като Светия Синод избра трима претенденти за Патриарх - митрополит Григорий Врачански, митрополит Гавриил Ловчански и митрополит Даниил Видински, какво означава направеният избор и как ще бъде избран  патриархът - събеседник -  проф. д-р Павел Павлов - преподавател в..

публикувано на 21.06.24 в 10:56