Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Излизането от COVID кризата зависи от цялото общество

| обновено на 04.11.20 в 17:32

Българската болнична асоциация приветства решението на правителството в големите болници да се изградят COVID зони от по 200 легла за лечение на все по - големия брой инфектирани пациенти. 

Пред Радио Пловдив председателят на асоциацията Свилена Димитрова коментира, че браншовите организации настояват да има по - концентрирана оценка за лечението на пациентите в лечебните заведения.

Стъпка в правилната посока

Докато се координира къде има свободни легла, пациентите обикалят с линейки, а в някои случаи това е фатално, посочи Димитрова. Тя определи като стъпка в правилната посока решението държавата да концентрира усилията си и целево да определи легла за лечението на тежки случаи.

Важно е как ще се обезпечи функционирането на този по - голям брой легла, подчерта председателката на Българската болнична асоциация. 

Персоналът е основният проблем

Лечебните заведения, които нямат ангажимент с разкриването на по - голям брой легла за COVID-пациенти, могат да допринасят с персонал.

Ясно е, че проблемът с персонала е най - основният в България. Сграден фонд имаме, но специалистите са ни малко.

Здравното министерство трябва да реши къде да има повече COVID-легла

Преценката трябва да дойде от страна на здравното министерство. То трябва да оцени сградния фонд, възможностите за изолация на отделенията за COVID-пациенти, наличието на специалисти и на апаратура.

Важно е да се избегне рискът от заразяване на пациенти и персонал в болниците, подчерта Свилена Димитрова. 

Пловдивският модел

В Пловдив е създадена много добра организация за разпределяне на COVID-пациентите. Те се приемат в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Георги", а останалите болници командироват там свои служители. 

Виждаме един модел, който работи успешно в Пловдив. Координацията е много добра. 

Този модел, но в по - голям мащаб, може да се приложи успешно и в София, смята Димитрова.

Държавни или частни болници

Готовността за лечение на пациенти с Ковид не зависи от това дали болниците са частни или държавни. Зависи от размера на лечебните заведения и от необходимостта на съответния регион.

В София има концентрация на болни. Но не навсякъде могат да се разкрият легла за лечение на ковид-болни, убедени са от Българската болнична асоциация.

Ситуацията е безпрецедентна

Намираме се в безпрецедентна кризисна ситуация. В излизането от нея трябва да бъде ангажирано цялото общество, категорична е Свилена Димитрова.

Интервюто на Неда Велкова с председателката на Българската болнична асоциация е в звуковия файл. 

Още от категорията

Красимир Кумчев в "Добро утро, ден!"

„Добро утро, ден!“ през тази седмица има гост, който е всепризнат специалист в областта на земеделието. Инженерът - агроном Красимир Кумчев преди 30 години стопанисва най-голямата ябълкова градина в света, днес далеч по-скромно признава, че синовете му се грижат за стопанството, а той се занимава и с културни проекти...

обновено на 06.03.21 в 07:14
Калоян Стайков

Около 2,5% от БВП е ефектът на коронакризата у нас

„Ако гледаме публичните финанси и политиката, която бе проведена под формата на антикризисни мерки, общият ефект се оценява на около 2,5% от Брутния вътрешен продукт (БВП).“ Това посочи в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив като ефект от коронакризата у нас Калоян Стайков – икономист от Института по пазарна икономика.  Той не..

публикувано на 05.03.21 в 16:53
Проф. Ангел Димитров

Скопие не бърза, бяга панически от термина “обща история"

"Никакви политически решения не могат да влияят върху работата на една експертна комисия, която по същност не трябва да има политически мотиви" заяви в интервю за Радио Пловдив професор д-р Ангел Димитров,  съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония,..

обновено на 05.03.21 в 16:05

Рестартирай Европа: Безопасни ли са ваксините срещу Ковид- 19

Безопасни ли са ваксините срещу Covid-19? Това е един от най-често срещаните въпроси при старта на имунизацията срещу коронавирус, не само в България, но и в целия Европейски съюз. Отговорът е категоричен – ваксините срещу Covi-19 са безопасни. Тези, които се употребяват в голямото семейство са одобрени от Европейската агенция по..

публикувано на 05.03.21 в 10:26

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28