Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Байдън може да му се наложи дълго да чака резулатите

„Може да се изправим пред парадоксалната ситуация, при която въпреки очакваната победа на Байдън, на него да му се наложи да изчака доста дълго, преди да бъде сигурен, че ще бъде обявен за президент. Защото основните опасения идват още в предизборната борба, когато се атакуваха институциите и механизмите за демократично провеждане на изборите от страна на Тръмп. Включително се поставиха под въпрос и признаването на резултатите от изборите. Знаем, че от щаба на Байдън декларираха, че ще признаят резултатите, независимо какви са те. Докато от страна на Тръмп, това беше направено с редица уговорки“, това заяви Любомир Кючуков, дипломат и директор на Института за икономика и международни отношения. Той коментира последните резултати от тази сутрин от президентските избори в САЩ, които показваха, че Джо Байдън води пред настоящия президент Доналд Тръмп с почти 120 хиляди гласа при почти пълно преброяване на гласовете в ключовия щат Мичиган.

Любомир Кючуков направи и прогноза затова какво ще се промени на международната политическа сцена, ако Байдън спечели изборите.

„Твърде малко ще се промени, от гледна точка на целите на американската външна политика. И изключително голяма разлика ще има в инструментите и механизмите на провеждане на тази политика. Имам предвид, че външната политика на САЩ винаги е била насочена към световно лидерство, което важи за двете партии и за двамата кандидати. Но това, което ще се промени, ако Байдън спечели изборите е, че ще има връщане на САЩ към спазването на международното право и уважението на международните институции, което беше голям проблем при управлението на Тръмп. Ще има демонстративно сближаване между Европа и САЩ“, коментира още Любомир Кючуков.

Цялото интервю с Любомир Кючуков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35