Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първичната помощ е на първа линия, а ни броят за девета глуха

Ще издържи ли здравната система на непрекъснато увеличаващия се натиск от заразени с коронавирус? Наш събеседни по темата е доктор Георги Цигаровски, заместник-председател на Лекарския съюз в Пловдив, който информира за организацията в доболничната помощ.

Само след няколко дни личните лекари ще издават електронни направления за ПСР тестове, увери здравният министър проф. Костадин Ангелов. Условието е пациентите да имат поне пет симптома за да получат това направление. Д-р Цигаровски уточни, че трябва да се снеме анамнеза, а не изисква задължителен преглед. За целта пациентът трябва да се обади по телефона, а не да идва в кабинета.

„Правят го всички лекари за познати пациенти. Това е най-разумното, когато става дума за инфекциозно заболяване. Лекарят решава кога и как де се направи преглед. Сега доминира една епидемия и другите вирусни инфекции почти не могат да подадат глава. Лечението е еднакво. Сега правилното за живота на всички е да не идват лично в лекарския кабинет. В никакъв случай да не тръгват, ако не се обадят предварително по телефона. Ако влезе в чакалнята с хора прекарали инфаркт, диабет или във времето за детска консултация, когато преглеждаме здрави бебета и сме сложили предупредителни табели, това вече е престъпление“.

Заразените и болните от Ковид-19 се увеличават, ще издържи ли здравната система?

 Д-р Цигаровски е убеден, че здравната система може да издържи, ако сме дисциплинирани и спазваме карантинните мерки. Фактите за извънболничната помощ показват, че семейните лекари са 1/6 от всички лекари в държавата. Семейните лекари и спешната помощ първи се срещат със заболяванията. Важно е да са защитени в контакта с пациента. За съжаление първичната помощ e на първа линия, а ни броят за девета глуха. Има проблем със спазване на изискванията, защото ако лекарите са облечени с предпазен костюм, после няма къде да се обеззаразят. Стават потенциално опасни, това показва практиката в Италия и Испания, където най-много заразени  и жертви има сред личните лекари. Има риск, ако някой с температура е сред хората в чакалнята с инфаркти или дошли за лекарства.

„Кабинетите трабва да са чисти, или да работим само с инфекциозно болни. В болниците 15 дни се извежда един екип и работи само в ковид отделение. Опитваме се да създаваме зелени коридори, но моля, обадете се предварително по телефона и не саботирайте тези коридори. Пример: Ако имате температура 37.5, лека болка в гърлото и отпадналост, тогава тест не трябва. Има и друга опасност, като се наредите на опашка за тест, всеки трети е с ковид. Не се бутайте там, обсъдете го със семейния лекар“, заяви още д-р Георги Цигаровски.

Интервюто с д-р Георги Цигаровски е в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50