Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Кунчев иска по-строги мерки срещу заразата

Автор:

1417 са излекуваните от началото на седмицата пациенти с положителен тест за коронавирусна инфекция, съобщи на редовен брифинг за разпространението на Covid-19 здравният министър Костадин Ангелов.

От миналия четвъртък досега излекуваните у нас са 2788. В лечебните заведения в страната са настанени 3191 пациенти, от които 239 в интензивни отделения. Заетостта на леглата на национална база от разкритите легла за лечение на пациенти с Covid-19 e приблизително 30%, а в интензивните отделения около 20 на сто.

От общо 2664 положителни за Covid-19 медицински лица активните случаи са 1276, от които 90 са в лечебни заведения, само 7 са в интензивно отделение.

„Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията“, посочи Ангелов, който благодари на всички български граждани за съзнанието, което проявяват, и за разума, който надделява в момента при спазването на противоепидемичните мерки.

„Най-ефективната мярка от всички е носенето на маска на закрито, това е мярката, която спасява човешки животи. Следващата мярка е физическата дистанция и социалната дистанция. Препоръчваме на всички български граждани да избягват събиранията и струпвания на публични и обществени места“, изтъкна министърът.

И допълни, че в страната има достатъчно предпазни средства, а днес пристигат 1700 флакона „Ремдесивир“, част от договорираната доставка за България за месец ноември. Следващото количество пристига другата седмица - 4300 флакона.

На свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че в медиите и социалните мрежи се налага извод за тотален хаос в здравната система:

„Ако твърдя, че всичко е идеално и всеки получава абсолютно навременна помощ, сигурно няма да съм прав. Но в момента в болниците в България се лекуват 3200 души. Те получават пълната медицинска помощ, включително лечебните препарати, които получават болните в целия свят. Много е лесно на фона на тия 3200 трима, при които е имало някакво неразбирателство“, но говорим за 0,1%, подчерта доц. Кунчев.

По заболеваемост сме на 17 място сред 30 страни от ЕС и Европейското икономическо пространство и на четвърто място на Балканския полуостров. По смъртност в ЕС сме на 10 място и на четвърто място на Балканите, допълни той.

Удължаване на противоепидемичните мерки ще предложи доц. Ангел Кунчев, стана ясно по време на традиционния седмичен брифинг.

„Трябва да удължим мерките и след 12 ноември, когато свършва действието на сега действащата заповед на министъра. Като всички предвидени мерки трябва да останат минимум до края на ноември, а най-вероятно, ако така се развиват нещата, и за по-дълъг период“, каза той и посочи:

„Мисля, че е време да помислим за ограничаване на работата, включително и на заведенията, които не затвориха сега. Това са различни, предлагащи храна, ресторанти, кафетерии и т.н.“.

“Възстановяване на този период за хората над 65 г., да пазаруват в зелен коридор от 8.00 до 10.00 часа, като през това време не бъдат допускани други граждани, а съответно пък те да нямат право да пазаруват в останалата част от времето, с което се стремим да отделим най-рисковата част от населението и да ги предпазим максимално“, каза още Кунчев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Евакуираха 15 души заради пожара при вилната зона на Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38