Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гражданското поведение, а не PR срещи, ще осигури честен вот

| обновено на 05.11.20 в 16:59

„Демократична България“ подготвя дигитална платформа, чрез която да се следят изборните резултати, както и да се прави паралелно преброяване. 
 

„Вече не виждаме шанс за предсрочни избори, както и време когато това да се случи. Затова в чисто политически план се готвим за редовни избори“, заяви за Радио Пловдив Ивайло Мирчев, активист от „Да, България“. Той добави, че не са се отказали да идскат оставката на премиера Бойко Борисов, но той няма намерение да я подаде и тъй като „такива са правилата на демокрацията се готвим за нормални избори“.

Ивайло Мирчев поясни, че дигиталната платформа, с която ще се следи честността на вота, ще се състои от две части. "Едната част е мобилно приложение, което се дава на застъпниците или наблюдателите. Изборните секции в страната са 12 000 и наблюдателите могат практически да са неограничен брой. Те ще трябва да инсталират приложението на смартфоните си и когато влязат в секцията, преброят бюлетините и се издаде протокол, те ще го сканират. Протоколът ще бъде пратен от тях в предавателен център в София и там доброволци ще броят самите резултати".

Платформата ще бъде отворена и всички ще имат достъп до нея, увери Мирчев. Той добави, че първата и основна цел с нея е да се гарантира провеждането на честни избори. "Данните ще бъдат достъпни за всички – за журналисти, за останалите партии и така в реално време ще се отчитат резултатите от вота. Надяваме с в 3 – 4 часа сутринта да имаме резултата на базата на предоставените ни реални протоколи. Така ще може да се види, ако има разминавания в протоколите и данните. А най-добре ще е тази платформа да има превантивен ефект и да не се стига до каквито и да е манипуации на вота", каза още Ивайло Мирчев.

Той посочи, че през приложенито застъпниците и наблюдателите ще могат да информират за нередности в деня на вота. "За да действа платформата добре, то във всички 12 000 секции трябва да има поне по един наблюдател или застъпник. Вече сме събрали близо 30% от доброволците. Важно е хората да могат да наблюдаяват и да сигнализират за нередности по време на броенето на бюлетините. Това е наш граждански дълг и като го изпълним, ще гарантираме, че измами няма да има", коментира Ивайло Мирчев. Той увери, че система е практически готова и като реализация на софтуер остава още половин месец работа. 

"Всички, които искаме честен изборен процес, не искаме да правим ПиАр срещи, като тази, която предложи и направи Отровното трио. След като сме разработили тази платформа каним всички – и Отровното трио и Мая Манолова и всякакви други ортганизации да участват в реалния процес за контрол на вота. Това ще стане като се присъединят към идеята и реализацията за провеждането на честни избори и участват в системата за контрол. Призивът ни към всички организации е да се подготвим за избори и да убедим гражданите, че трябва да гласуват. Самите избори ще покажат какво ще е представителството в следващия парламент, защото думата в крайна сметка е на народа", каза в заключение Ивайло Мирчев от "Да, България".


БНР подкасти:

Още от категорията

Водопад

В Червен са срещу проекта за водоснабдяване

Хората от Червен и Горнослав днес изразиха недоволство след изявлението от кмета на Асеновград д-р Христо Грудев, че стартира проект за водоснабдяване на пет села в региона. Жителите на селата казват, че мястото, от където ще се добива водата е точно зоната, където минават всички отходните води , идващи и от краварник. Паралелно с това..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

Образованието е приоритет, но с таксите да не се злоупотребява

"Срещата на Националното ръководство на студентските съвети с участието на представители на над 20 висши учебни заведения в страната, която ще се проведе в Пловдив, е извънредна. На сайта на МОН беше публикувана официално информацията, че таксите ще бъдат увеличени с между 20 и 30% и това притесни колегите." Това заяви председателят на Националното..

публикувано на 24.03.23 в 10:46

Соц. мерки за ценови контрол няма да дадат резултат

"В пазарната икономика да има анализи и информация, е положително, няма нищо лошо в това. Нека да си правят колкото си искат платформи, това за мен са по-скоро медийни мерки, с малък резултат, но нека да ги наречем положителни". Това каза в интервю за предаването "Точно днес“ на Радио Пловдив бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай..

публикувано на 24.03.23 в 10:00

Социално слабите имат право на водни помощи

Мит или реалност за т.нар. водни помощи, които се отпускат от МТСП за социално слаби граждани? Отговорът е на омбудсмана Диана Ковачева .  "Сезирах министър-председателя, защото законът предвижда такива водни помощи за хората, които не могат да плащат водата си. За съжаление няма никаква реакция от МТСП за хората, които имат право на тези помощи -..

публикувано на 23.03.23 в 16:20

УХТ, АУ и МУ - Пловдив ще си партнират със София Тех парк

Меморандум за сътрудничество подписаха ректорите на 3 пловдивски университета, членове на консорциума Plovdiv Wine Uni, с представители на София Тех парк. Ректорите на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева, на Аграрния – проф. Христина Янчева и проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии, сложиха подписи под..

публикувано на 23.03.23 в 12:46