Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданското поведение, а не PR срещи, ще осигури честен вот

| обновено на 05.11.20 в 16:59

„Демократична България“ подготвя дигитална платформа, чрез която да се следят изборните резултати, както и да се прави паралелно преброяване. 
 

„Вече не виждаме шанс за предсрочни избори, както и време когато това да се случи. Затова в чисто политически план се готвим за редовни избори“, заяви за Радио Пловдив Ивайло Мирчев, активист от „Да, България“. Той добави, че не са се отказали да идскат оставката на премиера Бойко Борисов, но той няма намерение да я подаде и тъй като „такива са правилата на демокрацията се готвим за нормални избори“.

Ивайло Мирчев поясни, че дигиталната платформа, с която ще се следи честността на вота, ще се състои от две части. "Едната част е мобилно приложение, което се дава на застъпниците или наблюдателите. Изборните секции в страната са 12 000 и наблюдателите могат практически да са неограничен брой. Те ще трябва да инсталират приложението на смартфоните си и когато влязат в секцията, преброят бюлетините и се издаде протокол, те ще го сканират. Протоколът ще бъде пратен от тях в предавателен център в София и там доброволци ще броят самите резултати".

Платформата ще бъде отворена и всички ще имат достъп до нея, увери Мирчев. Той добави, че първата и основна цел с нея е да се гарантира провеждането на честни избори. "Данните ще бъдат достъпни за всички – за журналисти, за останалите партии и така в реално време ще се отчитат резултатите от вота. Надяваме с в 3 – 4 часа сутринта да имаме резултата на базата на предоставените ни реални протоколи. Така ще може да се види, ако има разминавания в протоколите и данните. А най-добре ще е тази платформа да има превантивен ефект и да не се стига до каквито и да е манипуации на вота", каза още Ивайло Мирчев.

Той посочи, че през приложенито застъпниците и наблюдателите ще могат да информират за нередности в деня на вота. "За да действа платформата добре, то във всички 12 000 секции трябва да има поне по един наблюдател или застъпник. Вече сме събрали близо 30% от доброволците. Важно е хората да могат да наблюдаяват и да сигнализират за нередности по време на броенето на бюлетините. Това е наш граждански дълг и като го изпълним, ще гарантираме, че измами няма да има", коментира Ивайло Мирчев. Той увери, че система е практически готова и като реализация на софтуер остава още половин месец работа. 

"Всички, които искаме честен изборен процес, не искаме да правим ПиАр срещи, като тази, която предложи и направи Отровното трио. След като сме разработили тази платформа каним всички – и Отровното трио и Мая Манолова и всякакви други ортганизации да участват в реалния процес за контрол на вота. Това ще стане като се присъединят към идеята и реализацията за провеждането на честни избори и участват в системата за контрол. Призивът ни към всички организации е да се подготвим за избори и да убедим гражданите, че трябва да гласуват. Самите избори ще покажат какво ще е представителството в следващия парламент, защото думата в крайна сметка е на народа", каза в заключение Ивайло Мирчев от "Да, България".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44