Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гражданското поведение, а не PR срещи, ще осигури честен вот

| обновено на 05.11.20 в 16:59

„Демократична България“ подготвя дигитална платформа, чрез която да се следят изборните резултати, както и да се прави паралелно преброяване. 
 

„Вече не виждаме шанс за предсрочни избори, както и време когато това да се случи. Затова в чисто политически план се готвим за редовни избори“, заяви за Радио Пловдив Ивайло Мирчев, активист от „Да, България“. Той добави, че не са се отказали да идскат оставката на премиера Бойко Борисов, но той няма намерение да я подаде и тъй като „такива са правилата на демокрацията се готвим за нормални избори“.

Ивайло Мирчев поясни, че дигиталната платформа, с която ще се следи честността на вота, ще се състои от две части. "Едната част е мобилно приложение, което се дава на застъпниците или наблюдателите. Изборните секции в страната са 12 000 и наблюдателите могат практически да са неограничен брой. Те ще трябва да инсталират приложението на смартфоните си и когато влязат в секцията, преброят бюлетините и се издаде протокол, те ще го сканират. Протоколът ще бъде пратен от тях в предавателен център в София и там доброволци ще броят самите резултати".

Платформата ще бъде отворена и всички ще имат достъп до нея, увери Мирчев. Той добави, че първата и основна цел с нея е да се гарантира провеждането на честни избори. "Данните ще бъдат достъпни за всички – за журналисти, за останалите партии и така в реално време ще се отчитат резултатите от вота. Надяваме с в 3 – 4 часа сутринта да имаме резултата на базата на предоставените ни реални протоколи. Така ще може да се види, ако има разминавания в протоколите и данните. А най-добре ще е тази платформа да има превантивен ефект и да не се стига до каквито и да е манипуации на вота", каза още Ивайло Мирчев.

Той посочи, че през приложенито застъпниците и наблюдателите ще могат да информират за нередности в деня на вота. "За да действа платформата добре, то във всички 12 000 секции трябва да има поне по един наблюдател или застъпник. Вече сме събрали близо 30% от доброволците. Важно е хората да могат да наблюдаяват и да сигнализират за нередности по време на броенето на бюлетините. Това е наш граждански дълг и като го изпълним, ще гарантираме, че измами няма да има", коментира Ивайло Мирчев. Той увери, че система е практически готова и като реализация на софтуер остава още половин месец работа. 

"Всички, които искаме честен изборен процес, не искаме да правим ПиАр срещи, като тази, която предложи и направи Отровното трио. След като сме разработили тази платформа каним всички – и Отровното трио и Мая Манолова и всякакви други ортганизации да участват в реалния процес за контрол на вота. Това ще стане като се присъединят към идеята и реализацията за провеждането на честни избори и участват в системата за контрол. Призивът ни към всички организации е да се подготвим за избори и да убедим гражданите, че трябва да гласуват. Самите избори ще покажат какво ще е представителството в следващия парламент, защото думата в крайна сметка е на народа", каза в заключение Ивайло Мирчев от "Да, България".


Още от категорията

Президентът е бонус за Петков и Василев, но те за него - не

Социологът Татяна Буруджиева определи, че е трудно да се прогнозира откъде ще дойдат гласоподавателите на на проекта на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. "За една година четири избора са отегчително занимание за избирателите, а и нямаше стимул от парламента, койта да накара хората да гласуват. В този симисъл на новия проект  ще му..

публикувано на 17.09.21 в 11:15

Вината за авиоинцидентите е на земята, тя е на политиците

Това каза в предаването "Точно днес" генералът от резерва Спас Спасов, който е председател на фондация "Български ВВС. Той коментира новината, че записът от черната кутия на падналия край Шабла Миг-29 потвърждава версията на разследването у нас. Според него изненада няма. Очаквано се е потвърдило заключението за "загуба на ориентация" от страна на..

публикувано на 17.09.21 в 10:47

Рестартирай Европа: Пандемията промени начина на образование

Разпространението на коронавируса и неизбежните органичения създадоха нов вид социално общуване и станаха причина за значителни промени в начина на обучение. Това доведе и до нови изисквания към решилите  да тръгнат по пътя на науката успоредно с четвърта пандемична вълна.  В годишната си реч  пред Европарламента председателят на Европейската..

публикувано на 17.09.21 в 10:05
Лъчезар Томов

Вирусът е като машина, която не може да се умори

“Очаква ни тежка есен”, заяви математикът д-р Лъчезар Томов в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив.  Той каза, че очакванията са да се повтори броят на заболели от предходната есен, където числата достигаха до 3-4 хиляди заболели на ден. “Очакваме минимум такъв брой заболели. Този път обаче с по-трудно сваляне на броя заболели, отново..

публикувано на 16.09.21 в 15:44

Можем да очакваме странни резултати от изборите 2 в 1

„46-то НС функционираше, за да удовлетвори емоционалните щения на десетина партийни лидери и няколко депутати около тях. Не биваше да имаме никакви очаквания от него“, това заяви политологът и преподавател в Софийски университет Страхил Делийски в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той припомни, че зад гласовете на партиите стоят..

публикувано на 16.09.21 в 11:30