Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началната заплата за лекар да е три минимални, за сестрите - две

От години ниските заплати гонят от България специалистите по здравни грижи и сега това  е най- сериозната криза в кризата с Ковид-19, смята в д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването.

В началото реагирахме на кризата като ехо на западна Европа, която изпадна в дефицит на легла. Това помогна да се подготвим, но проблемът остана. По 1000 лева на хората на първа линия  помогна, но това не решава системните недостатъци на финансирането на системата. Но не може с подаяния да се получават едни пари в рамките на една година, а трябва да се следва принцип.  Той трябва да следва международния стандарт, който казва, че независимо къде се извършва за равен труд се полага равно заплащане, смята синдикалистът.

При нас разликите в различните райони на страната са драстични, каза Кокалов. При сестрите разликите са от порядъка на 500 лева, а при лекарите се стига до десетки хиляди.

"Здравеопазването е социална дейност, която има финанасово изражение, а не финансова, която има социално измерение. У нас каруцата е пред коня и сега Ковид-а ни наказва".

Синдикалистът обяви, че КНСБ и КТ" Подкрепа" подготвят предложение за промяна на заплатите в сектора на здравеопазването чрез обвързването на заплатите с минималните  работни заплати.

По отношение на минималната работна заплата заплащането за лекари и медицински сестри трябва да е 3:2, т.е. начална заплата за лекар три минимални заплати, за сестрите- две. От татам нататак се начисляват допълнителни плащания за специалност, стаж и т.н.

Логиката е, че заплатата е отражение на това, което е специалистът като образование и като възможност за да лекува, а не колко "пътечки" ще се извършат болницата. 

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33