Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората си приличат в страха, различни са по дисциплината

Пловдивчанин, но и гражданин на света,  световно известен музикант, преподавател. Кларинетистът Илиян Илиев кръстосва континети, въпреки коровируса и не спира работата по проектите си.

Днес ще участва в първия фестивален ден на "Plovdiv Jazz Fest", изпълнен с възхищение към музиката на Милен Кукошаров и неговия Wind Harmonium.

Илиев споделя, че епидемията е повлияла на всички хора. "Всички сме еднакви в страха, но сме различни по това колко сме дисциплинирани" и разказва за скорошните си срещи Япония, където създава частна музикална академия.

"Артистите са страдащите звена на обществото, но трябва да се справяме според стиуацията". За съжаление прогнозата му е, че светът няма да се върне към предишното си състояние. 

С чувство за хумор разсъждава и върху разликите между хората. азиатците всеки сстои в своя въздушен кръг и всички общо се движат по своето съосие, докато ние тук - балканските хора не вярваме на никого, съмняваме се във всичко...

Илиян Илиев споделя тревогите си от промените в САЩ и президентските избори. По думите му с демократите там идва черна нишка, която не е присъща за ценностите на американското общество. Според него истината и за двамата кандидати е доста прикрита.

"Получаваме храна за микровълнова фурна - лесно, пакетирано, готово, отваряш, изяждаш и забрамяш, а истината обикновено излиза наяве чак след стотина години".

Чуйте разговора в прикачения звуков файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Японската вишна, известна още като сакура

Завърши петият международен конкурс за хайку “Мая Любенова”

Журито и тази година беше в състав Антоанета Николова, Гергана Янинска и Владислав Христов. Петото издание се превърва в едно от най-успешните, в историята на конкурса. Получените 600 творби бяха разпределени в две секции - англоезична и българска. Съответно в секцията „англоезична“ бяха представени 389 хайку, в секцията „българска“ 211..

обновено на 19.04.24 в 18:51

"Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд"  на 21-ти и 24-ти април.  Емблематичното представление за театъра, което  бе представено преди Ковид-пандемията, е с напълно обновен състав. Обновено е и музикалното оформление. В главната ромя е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан..

публикувано на 19.04.24 в 11:00

В "Срещите" за хода на времето и смяната на поколенията

Наясно сме, че участието в живота на поредицата поколения, която се проточва от миналото в бъдещето, прави ежедневието ни по-богато и по пълноценно.. Въпреки това често превръщаме историята си в токсична омраза. Затова толкова по-интересен ми е разказът на колегата Петър Граматиков, разказ за далечни времена и срещи, случили се в Пловдив.  Слушайте...

публикувано на 19.04.24 в 10:22

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24