Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобализмът разгради човешката психика в безкрайна лакомия

Проф. Младен Григоров е не само известен кардиолог, но и председател на фондация „Паметници на българската слава“, наследник на род от Вардарска Македония. Пред Радио Пловдив той коментира българската позиция за стопиране на преговорната рамка между Скопие и Брюксел, както и тезата си, че COVID-19 е биологично оръжие.

Според него само от Северна Македония зависи дали ще има начало на преговорите им с ЕС. Ако българската държава държи на достойнството си, ако съседите ни не приемат условията ни, София трябва да наложи вето, категоричен е професорът.

До 1944-та година ние сме един народ с обща история. България няма споделена история с Македония, а обща. Споделена е нашата история с Турция, Византия, подчерта Младен Григоров и отхвърли твърденията на Скопие за македонско малцинство у нас. "Ние сме един народ, как ще има македонско малцинство! В Пиринска Македония има единици, които получават пари от Скопие за да говорят за малцинство", каза той и изрази съжаление, че по- голямата част от обществото там е с промити мозъци от десетилетия. 

"България не може да прави повече компромиси, повече няма накъде. Ако бяхме постъпили като гърците,  нямаше да се стигне дотук, но ние се подадохме на външен натиск. Никой не им оспорва правото да се самоопределят, да наричат езика си както искат, но от 1944-та година. Ако политиците ни изпуснат този път нещата, това ще бъде национално предателство", коментира професор Григоров.

Той коментира и ковид-пандемията като отново повтори тезата си, че коронавирусът е биологично оръжие. "Вижте откъде изникна, прилепите се ядат от векове, но досега не е имало такова чудо, неговата устойчивост също е странна", каза кардиологът. 

По думите му логиката налага подобен извод, особено като се добавят икономическите интереси, най- вече на фармацевтичните компании,  съсипаните икономики и печалбите, които ще се натрупат.  Излезлите през последните месеци 60 000 научни публикации за коронавируса говорят за пълната научна безпомощност, смята още проф. Младен Григоров.

Той определи като абсурд наложените през последните десетилетия неолиберализъм и глобализъм. Освен тежките последици в икономиката, политиката, културата, те доведоха и до разграждане на човешката психика в посока безкрайна лакомия, посочи лекарят.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

На есен отиваме на седми по ред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33