Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биоцентралата в с. Труд спря, но е открит друг източник на миризми

| обновено на 06.11.20 в 17:04

Днес Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ-Пловдив) инспектира биоцентралата в с. Труд. Проверката е с цел да се проверят получени сигнали от граждани за миризми и за да се осъществи контрол върху процеса на постепенното и безопасно извеждане на инсталацията от режим на работа след издадената заповед за принудителното й спиране. В проверяващия екип беше включен и представител на Регионалната здравна инспекция - Пловдив.

На място експертите констатираха, че централата вече е окончателно спряла дейността си по производство на електроенергия. От 5:00 часа тази сутрин когенераторът не работи и не се подава енергия към ел. мрежата. Това ще позволи   още днес екоинспекторите да запечатат чрез пломбиране когенератора.

При проверката е установено, че боксовете, в които се съхранява силажът са празни. В перколатната вана има минимално количество течност - смес от измивни и дъждовни води. Не е нарушена целостта на поставените в събота пломби на входовете към ферментаторите и крановете. Все още остатъчният биогаз се изгаря на факел.

Беше направен обход около обекта и на улици в кв. „Герена“ в присъствието на кмета на селото. При обследването на около 300-400 метра източно от площадката на биоцентралата се установи струпване на брикети от слама и различни суровини от растителен и животински произход - евентуален източник на неприятни миризми. 

В тази връзка РИОСВ – Пловдив вече алармира Държавен фонд „Земеделие“ за предприемане на действия по компетентност. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39