Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината иска държавата да финансира Ковид болница "Св. Мина"

Снимка: plovdiv-online.com

Община Пловдив настоява държавата да поеме разходите по преобразуването на МБАЛ „Св. Мина“ в Ковид болинца. Причината е силно напрегнатият от пандемичната обстановка общински бюджет и намалената събираемост на приходите. 

В условия на природни бедстия, епидемии и други извънредни обстоятелства разходите на лечебните заведения се възстановяват от държавата с решение на Министерския съвет, посочват от община Пловдив. Затова настояват преобразуването на Ковид болницата в Пловдив да се извърши съобразно чл. 94, ал. 2 на Закона за лечебните заведения. 

Това се казва в позиция на временно изпълняващия длъжността кмет на Пловдив Тодор Чонов по повод преобразуването на МБАЛ "Св. Мина" в Ковид болница. Общината е била информирана за това на 6 ноември с писмо от областния уппавител Дани Каназирева и подкрепя предложението на Областния оперативен щаб.

В позицията на Тодор Чонов се отбелязва, че Общината не може да покрие разходите за обслужване на пациенти от областта и най-близките общини „Марица“ и „Родопи“. Изразява се и безпокойство от липсата на достатъчно персонал и оборудване в общинската болница "Св. Мина" и възможността тя да поеме средно тежки случаи на заболели от Ковид-19 пациенти.

По този повод и.д. кметът Тодор Чонов изисква всички общински лечебни заведения да предоставят списък от медицински служители, които желаят да бъдат командировани в бившата Първа градска болница.

На директора на МБАЛ "Св. Мина" проф. Петър Петров е възложено да предостави доклад за кадровата обезпеченост на болницата, за необходимата медицинска апаратура и консумативи и план за поетапно трансформиране на отделенията. Освен това той трябва да подготви и втори доклад, който да включва разчет на необходимите разходи, които следва да бъдат направени, за да се обезпечи безпроблемно функциониране на болницата като инфекциозна за цялата област.

Двата доклада ще бъдат представени на Областния оперативен щаб, откъдето трябва да обезпечат и гарантират безпроблемното функциониране на Ковид болницата, посочват от общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 23.04.24 в 15:56

Наесен започва строежът на Югоизточния обход на Пловдив

През есента се очаква да стартира строежът на Югоизточния обход, който е част от Околовръстното шосе на Пловдив. Това съобщи пред Радио Пловдив областният управител инж. Илия Зюмбилев, който се срещна днес с представители на АПИ заедно с кметовете на общините Пловдив и „Родопи“ Костадин Димитров и Павел Михайлов. Югоизточният обход обхваща..

публикувано на 23.04.24 в 15:48

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35