Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без експерименти в МБАЛ "Свети Мина" искат синдикатите

Настояваме работните ни места да не са застрашени и занапред, казват от КТ "Подкрепа"

| обновено на 10.11.20 в 10:53
2
Флора Димирова и Атанас Кръстев от КТ "Подкрепа"
Снимка: община Пловдив

Защо синдикат Подкрепа в Пловдив е против МБАЛ "Св. Мина" да се преобразува за лечение на Ковид-19, след като  официално се заяви готовност за това.  В програма "Точно днес" разговор с председателката на синдиката Флора Димитрова.

Тя уточни, че с настъпване на епидемията бе направено отделение с 30 легла на мястото на ревматологичното, както и бе разкрит спешен приемен кабинет, който работи непрекъснато.

"Справяме се трудно кадрово и до днес", каза Димитрова. Тя определи, че болницата е на ръба на структурното попълване с кадри. 

"Крайно време е да се каже, че в България има Ковид, но има и други болни, които се нуждаят от лекарска помощ. Те забавят посещението си в болниците и идват късно", заяви синдикалният лидер. По думите й е много важно какво ще се случи с болницата след като се справим с пандемията, и точно това тревожи работещите там. 

Тя коментира и предложението кардиологичното отделение да бъде преместено в родилното отделение на ул. "Весела". "За мен това е абсурдна ситуация, защото родилното е ситуирано за такъв тип дейности и не е редно да се смесват двата потока, родилки и бебета и хора с инфаркти и сърдечни проблеми, които са повечето мъже," каза Димитрова. 

Тя каза, че имат много работещи от медицинския екип над 60 години. Очаква се те да си вземат платена и неплатена отпуска, за да запазят живота си и работата си.

В декларация до областния управител и до кмета на Пловдив от "Подкрепа" изказват притеснение, че това ще се отрази негативно на трудовите преоотношения на персонала по отношение на доходите и условията на труд. 

Като допълнителни мотиви за становището от „Подкрепа“ посочват, че в лечебното заведение липсва оборудване, няма отделение по реанимация и апарати за интубиране на пациенти. Те определят като „абсурд на абсурдите“ и плановете за преместване на кардиологията на болнцата в родилния дом „Весела“.

Предложението на синдиката е, ковид - пациентите да се лекуват в  бившата Белодробна болница.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12