Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за по-чист въздух в Пловдив

| обновено на 10.11.20 в 10:53

Община Пловдив възобновява своята информационна кампания за изискванията, които има за дървесината, използвана за битово отопление..

Експертите от Дирекция „Екология и управление на отпадъците ”обясняват, че превишенията на прахови частици през зимата се дължат основно на емисии от битовия сектор и по-малко от автомобилния транспорт, съчетани с неблагоприятни метеорологични условия - ниски температури, висока влажност, задържане на замърсителите в атмосферния въздух, безветрие. 

"Ето защо използването и горенето от домакинствата на сухи, а не на току-що отсечени дърва, ще намали с над 40% отделяните емисии на фини прахови частици. Също така дървесината не трябва да е обработвана с бои, лакове, смоли и лепила, да не е импрегнирана или да е претърпяла друга химична обработка, както и да е примесена с други вещества и материали, включително текстил, пластмаси, гуми или други петролни продукти", коментират общинските еколози.

Те добавят, че почистването на комините всяка година също спомага за намаляване на концентрациите на замърсители в населените места и така да се подпомогне доброто естествено разсейване на изпусканите газове.

От началото на годината до момента са регистрирани 30 бр. наднормени стойности по показатели фини прахови частици в атмосферния въздух на автоматична измервателна станция „Каменица“, която отговаря на изискванията на градския фонов пункт за мониторинг на атмосферния въздух на територията на общината. Предвид зимния отоплителен сезон на 2020-2021 г., тенденцията по отношение на този показател е почти ежедневни превишения на пределната стойност на средноденонощната норма.

Припомняме, че определените дневни гранични стойности по показател ФПЧ10  са от 50 μg.m3, които не трябва да се надвишават повече от 35 пъти за календарна година. 

Ежедневно дирекцията предоставя на гостите и населението на града информация за качеството на атмосферния въздух, чрез официалната интернет страница на Община Пловдив - http://www.plovdiv.bg/item/ecology/eco_bulletin/.


Повече информация относно изискванията, на които е необходимо да отговаря дървесината, използвана за битово отопление от домакинствата на територията на община Пловдив, може да намерите: www.plovdiv.bg.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме 187 години от рождението на Васил Левски

С отслужване на литургия в чест на Апостола на Свободата в църквата „Свети Николай“ в Карлово ще бъдат тържествено отбелязани 187-та година от рождението на Васил Левски и празникът на града. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, общински съветници, родственици на Левски и граждани ще положат цветя на гроба на майката на Апостола Гина Кунчева,..

публикувано на 18.07.24 в 07:43

Двата чешки хеликоптера за борба с пожарите са на летище "Пловдив"

Двата хеликоптера от Чехия кацнаха на летище Пловдив. Те ще се включат в борбата с огъня утре, тъй като полети се извършват в светлата част на денонощието, съобщи в ямболското село Воден главният секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев. Стоянов: Ситуацията във Воден започва да се овладява, работи се по обезопасяване на 2 съседни села Вчера..

публикувано на 17.07.24 в 21:18

Дълго поле е новата огнена точка в община Калояново (обновена)

Малко след 21 часа бе отворен пътят за Карлово в района на калояновското село Дълго поле. Той бе затворен заради задимяване преди разклона за гара Калояново, причинено от пожар на стърнища от двете страни на пътя и около жп   линията. Огънят е локализиран от два противопожарни екипа.  Близо два часа движението към Карлово се отбиваше през село..

обновено на 17.07.24 в 20:03

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

обновено на 17.07.24 в 20:02

Потушен е пожарът край Стрелча, над Сестримо е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно изгасен , съобщиха от МВР - Пазарджик.  В късния следобед бяха потушени последните локални огнища, но дежурни екипи на пожарната ще останат на дежурство през цялата нощ.  Доброволци и служители на гоското стопарство също ще останат на място. Огънят бушува две денощия, изгоряха около 400 декара горски площи. Пожарът,..

публикувано на 17.07.24 в 20:00