Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МБАЛ "Свети Мина" няма да бъде изцяло ковид-болница

90 легла за лечение на Ковид ще разкрият в МБАЛ "Свети Мина", 60 в "Свети Пантелеймон"

Почти невъзможно трудно за осъществяване се оказва решението за обособяването на "Св. Мина" като първата COVID болница у нас. По казуса ежедневно се допълват мнения на лекари, синдикалисти, общината. Конфликтни остават въпросите за медицинския персонал, апаратурата, заплащането на екипите, както и пребазирането на отделения на лечебното заведение.

Как ще се справи общината при липсата на финансов ресурс за обезпечаване на персонала в COVID болницата? „Абсурд на абсурдите“ ли са плановете за преместване на кардиологията на болнцата в родилния дом „Весела“? Разговор с д-р Калин Калинов, директор на Дирекция "Здравеопазване" в Община Пловдив.

Д-р Калинов каза, че големият проблем е кадрови в болницата. "В момента шестима лекарите са дали съгласие, паралелно очакваме и доброволци, които да работят в тази Ковид среда. Медицинските сестри са от 12 до 15, които могат да полагат труд. 150 легла е целта на новата болница, но това едва ли ще може да бъде постигнато", заяви д-р Калинов. 

Той каза още: " Днес с изпълняващия длъжността кмет на Пловдив Тодор Чонов бяхме на среща с Дани Каназирева и там уточнихме, че липсва персонал за този голям брой легла. Тече спешен медицински съвет и в МБАЛ "Свети Пантелеймон". 

Предлагаме да си останат в базата до гарата кардиологично и хирургично отделение на МБАЛ "Свети Мина", защото лекарите там не желаят пребазиране. 

Целта е 90 легла да заработят в болница "Свети Мина", и отделно 60 легла за лечение на Ковид 19 да има и в "Свети Пантелеймон".

В разговор със синдикатите установихме, че работещите могат да заведат и дела, ако се нарушават трудовите им права", предупреди още д-р Калинов. Той допълни: "Входирахме писмо в РЗИ Пловдив за финансов ресурс за двете общински болници, както и за ковид зоните в ДКЦ-та." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14