Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средствата за антигенните тестове да се оптимизират по-серизно

„За голямо съжаление, статистиката е такава, каквато е в цяла Европа. Трябва да бъдем обективни  обаче да я използваме , за да прогнозираме, анализираме  и вземем най-правилните решения.  В този смисъл всички възможности за диагностика, включително и антигенните тестове, са  добра възможност да се ориентираме към всички огнища на заразата и да предприемем адекватните мерки за ограничаването й".  Това заяви д-р Андрей Кехайов – президент на Югоизточноевропейски медицински форум.

По думите му,  няма нищо по-добро от това да има такъв обективен критерий, какъвто могат да бъдат антигенните тестове, които сега се лансират.  Като аргумент той посочи, че редица кметове, които са си направили такива тестове в малки центрове, са успели да се ориентират за разпространението на заразата и са взели допълнителни превантивни мерки.

„Дори  би трябвало да се потърси възможност от здравните власти за още по-сериозно оптимизиране на средствата за антигенните тестове. Заедно с  PCR-тестовете, те ще бъдат решаващи за статистиката“.

За управление на този процес е необходима ясна национална и регионална визия. Действията на областния управител на Пловдив са адекватни, подчерта д-р Кехайов.

България разполага с достатъчна материална база, която може да бъде адаптирана към възможностите за лечение. Решаващ обаче се оказва дефицитът на медицинските лица.  Ето защо трябва да бъдат предприети бързи стъпки за задържане на младите медицински кадри  след завършването им в страната ни.

Налице е тенденция за намаляване с 20% на числото на завършващите лекари.

Лекарите в инфекциозните отделения са и над 70 години.

„Лекарят е лекар до края на живота си. Но ако ние не прогнозираме и не правим правилна политика в този момент да задържим и върнем и онези лекари, които днес работят за други страни, които сега са  около 5-6 хиляди, проблемът няма да бъде решен. За това трябва да търсим всякакви резерви“, заяви д-р Кехайов.

Той бе категоричен, че независимо, че страните имат различни ресурси, политикат на всички тях по отношение на проблемите на здравната система, трябва да бъде в една посока“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33