Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър подкрепи Каназирева за "Св. Мина" като ковид болница


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви пълната си подкрепа за преобразуването на МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив в изцяло ковид – болница. 

"Областният управител Дани Каназирева има пълната ми подкрепа да реализира идеята си", каза министър Ангелов и призова общината, кмета и общинския съвет в града да окажат пълна подкрепа на Каназирева общинското здравно заведение да стане ковид-болница.

Според него в „Св. Мина“ ще се настаняват пациенти, които са в по- леко състояние. Имаше притеснение, че в болницата няма интензивно отделение и респиратори, но там ще се настаняват по-леките случаи, коментира министърът и уточни, че пациентите в тежко състояние ще се поемат от УМБАЛ Св. Георги.

Той подчерта, че е наясно със състоянието на болницата като оборудване, персонал и нива на компетентност.

Дали МБАЛ „Св. Мина“ ще стане обаче изцяло КОВИД болница, решението е на ОбС, тъй като той е принципал на лечебното заведение. 

Попитахме няколко общински съветници какво мислят по темата. Д-р Иглика Казанджиева от ГЕРБ, която е и заместник-председател на ПК по здравеопазване в ОбС, заяви, че ще се наложи пловдивска болница да се обособи като КОВИД лечебно заведение, защото броят на болните прогресивно расте. "В момента тя се реорганизира и ако вървим с тези темпове, скоро ще се наложи да стане такава болница". 

Д-р Атанас Баташки от БСП, също член на здравната комисия в местния парламент, заяви: "Аз съм против, защото работата на тази болница ще бъде нарушена. Нелогично звучи такова лечебно заведение да бъде определено в центъра на града, без необходимата логистика, без персонал и апаратура. Промяната не е обсъдена нито с принципала, нито с общината".

Д-р Иван Црънчев от ВМРО, също член на здравната комисия в местния парламент, допълни: "Това решение не е достатъчно добре обмислено, тъй като "Св. Мина" е сред най-потърпевшите и финансовото й състояние е много лошо, има и силни затруднения откъм персонал и материална база. Държавата да поеме финансовата тежест и да ги подсигури". 

Адв. Георги Колев, председател на групата съветници от Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“, коментира, че "Пловдив има нужда от допълнителни легла, така че идеята е добра. Разминаването между Областната управа и Общината идва от там, че не е сигурно дали общинският бюджет не може да обезпечи финансирането на такива легла. В такъв случай намесата на държавата е наложителна".

Утре ПК по здравеопазване в ОбС – Пловдив ще заседава, а болница „Св. Мина“ е една от вероятните точки в дневния ред. Сесията на местния парламент, когато темата евентуално може да се дебатира, е насрочена за 18 ноември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55