Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече училища в Пловдив и областта минават на електронно обучение

Десетки са училищата в Пловдив и областта, които са входирали заявления за обучение в електронна среда, съобщи за Радио Пловдив началникът на РУО Иванка Киркова. Училищните директори могат да поискат онлайн обучение там, където е достигнат праг от 15% заболели деца.

На този етап електронно ще учат в Пловдив всички класове на ОУ „Гео Милев“ и петите класове на  ОУ „Антим I“ и СУ „Патриарх Евтимий“ и СУ „Паисий Хилендарски“. В „Патриарх Евтимий“, освен заразени с коронавирус, 10% от отсъстващите са с варицела. Болните преподаватели са 11 на сто.

Две основни училища в Раковски – „Христо Ботев“ и „Христо Смирненски“ също са онлайн в прогимназиален етап от 5 до 7 клас. Преди два дни има решения на общинските щабове по места за преминаване онлайн на училища в Асеновград, Садово и Сопот. Професионалните гимназии в  Перущица и Белозем, и Професионалната гимназия по жп транспорт в Карлово също ще учат електронно. При тях решението е за дните от 16 до 27 ноември.

Решението на Областния кризисен щаб е за онлайн занятия от 6 до 12 клас до 22 ноември за всички училища в Пловдив.

Всички родители са уведомени чрез съобщения в електронните дневници, емайл адреси или по телефон за тези мерки.

Новите положения в заповедта на Красимир Вълчев дават възможност на директорите при повишаване на броя на заболели и карантинирани да поискат преминаване онлайн на цялото училище, на отделна паралелка или на няколко, включително в начален курс, където досега това се правеше само в случай на карантина. Имат право да изберат и щафетно превключване, редувайки паралелки присъствено и онлайн до края на календарната година.

Преди трябваше да искат при всички случаи разрешение от МОН. Ако става въпрос за под 50% от паралелките, вече могат да се разпоредят и без съгласуване с министъра. РУО Пловдив изпрати на директорите линк, чрез който да въвеждат в обща база данни кой клас минава онлайн и по кое от описаните в двете заповеди условия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мълния запали пожар в Балкана над село Васил Левски

Мълния запали билото на Балкана над карловското село Васил Левски, съобщиха от РДПБЗН-Пловдив. Пожарът е пламнал преди около час. Жители на селото са сигнализирали на спешния телефон 112.  Огнеборци от Карлово, водени от гл.инсп Тоню Чалъмов - началник на пожарната служба в Карлово и горски служители се качват към билото пеша, за да се опитат да..

публикувано на 16.08.24 в 17:41

МВР награди пожарникари, военни и доброволци от Пловдив

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов награди на церемонията днес 68 пожарникари, граничари, доброволци, горски служители, военнослужещи и граждани,  включили се в овладяване на пожарите, засегнали редица области в страната. С почетен знак на МВР III- та степен бяха наградени директорът на пловдивската пожарна..

публикувано на 16.08.24 в 16:52

Изправят пред съда двама, опитали да подкупят полицай и надзирател

Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд двама мъже за опит да подкупят затворнически надзирален и патрулен полицай.  Първият случай е с осъден престъпник, предложил 400 лв. надзирател в Пловдивския затвор. Срещу парите той поискал служителят да внесе в килията му цял списък със забранени вещи, подготвени от негови роднини. Надзирателят обаче..

публикувано на 16.08.24 в 16:33

Потушиха пожар край гробището на Бачково

Пожар пламна в сухи треви до гробището на село Бачково, съобщи кметът на селото Христо Калчев. На място са били изпратени два екипа на противопожарната служба в Асеновград.  Бързата реакция на хората и навременната намеса на огнеборците са изиграли ключова роля за овладяване на пламъците.  Към момента пожарът вече е потушен, съобщи кметът Калчев...

публикувано на 16.08.24 в 15:48

Археолози откриха над 500 старинни монети при разкопки в Пловдив

Повече от 500 монети от различни епохи и  златна заготовка за изработка на ювелирни изделия, откриха археолози от Регионален археологически музей в Пловдив. Находките бяха открити при спасителни разкопки в подножието на Стария град.  Проучваният обект е в историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", която представлява групов паметник..

публикувано на 16.08.24 в 15:12