Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Все повече училища в Пловдив и областта минават на електронно обучение

Десетки са училищата в Пловдив и областта, които са входирали заявления за обучение в електронна среда, съобщи за Радио Пловдив началникът на РУО Иванка Киркова. Училищните директори могат да поискат онлайн обучение там, където е достигнат праг от 15% заболели деца.

На този етап електронно ще учат в Пловдив всички класове на ОУ „Гео Милев“ и петите класове на  ОУ „Антим I“ и СУ „Патриарх Евтимий“ и СУ „Паисий Хилендарски“. В „Патриарх Евтимий“, освен заразени с коронавирус, 10% от отсъстващите са с варицела. Болните преподаватели са 11 на сто.

Две основни училища в Раковски – „Христо Ботев“ и „Христо Смирненски“ също са онлайн в прогимназиален етап от 5 до 7 клас. Преди два дни има решения на общинските щабове по места за преминаване онлайн на училища в Асеновград, Садово и Сопот. Професионалните гимназии в  Перущица и Белозем, и Професионалната гимназия по жп транспорт в Карлово също ще учат електронно. При тях решението е за дните от 16 до 27 ноември.

Решението на Областния кризисен щаб е за онлайн занятия от 6 до 12 клас до 22 ноември за всички училища в Пловдив.

Всички родители са уведомени чрез съобщения в електронните дневници, емайл адреси или по телефон за тези мерки.

Новите положения в заповедта на Красимир Вълчев дават възможност на директорите при повишаване на броя на заболели и карантинирани да поискат преминаване онлайн на цялото училище, на отделна паралелка или на няколко, включително в начален курс, където досега това се правеше само в случай на карантина. Имат право да изберат и щафетно превключване, редувайки паралелки присъствено и онлайн до края на календарната година.

Преди трябваше да искат при всички случаи разрешение от МОН. Ако става въпрос за под 50% от паралелките, вече могат да се разпоредят и без съгласуване с министъра. РУО Пловдив изпрати на директорите линк, чрез който да въвеждат в обща база данни кой клас минава онлайн и по кое от описаните в двете заповеди условия.

Още от категорията

"Холсим" иска да се удължи концесията на кариерите над Белащица

Концесионерът на кариерите над Белащица е поискал срокът на концесията да бъде удължен. Инвестиционното предложение на  „Холсим Кариерни материали Пловдив“ АД е да се продължи срокът за добив на строителни материали от находище "Белащица". То носи дата 26 февруари 2021 г., но е публикувано днес на страницата на община "Родопи", съгласно чл. 4, ал. 2 от..

публикувано на 01.03.21 в 21:57

Арестуваха шофьори, опитали да подкупят полицаи

Турски гражданин, шофирал без книжка, е задържан по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Пловдив за предложен подкуп от 200 лева на полицаи Общо четирима шофьори на автомобили са били задържани по досъдебни производства на Окръжна прокуратура – Пловдив през почивните дни за това, че са предложили подкуп на полицаи, за да не ги санкционират..

публикувано на 01.03.21 в 16:09

Големи автобуси тръгнаха по осем от градските линии в Пловдив

Консорциум „Градски транспорт Пловдив – 2020 пое от днес обслужването на автобусни линии №4, 10, 12, 20, 22, 24, 27 и 93. По тях са пуснати в движение г олеми автобуси с над 72 места, с климатици и платформи за улеснен достъп на хора с увреждания. Всички коли са с най-високия екологичен клас „Евро 6“.  Фирмите разполагат в..

публикувано на 01.03.21 в 15:56

Без зелени коридори тази седмица за Пловдив и областта

Тази седмица в Пловдив и областта няма да има зелени коридори за ваксинация срещу Ковид-19 – съобщи за Радио Пловдив заместник-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров.  Той допълни, че получените вчера в инспекцията 4 700 дози ваксини личните лекари ще получат по 20 дози за имунизация на записаните пациенти. Приоритет все пак ще се дава на джипитата..

обновено на 01.03.21 в 13:46

Организацията в битката срещу Covid е най-големият ми успех

Дани Каназирева направи отчет за работата й като областен управител и изтъкна, че на първо място са успели с организацията на мерките, свързани с пандемията от Ковид-19.  „В Пловдив и областта 20 болници работят успешно за справяне с инфекцията, като имаме 1100 болнични легла“, подчерта Каназирева. Тя допълни, че е организирала и общата работа на..

публикувано на 01.03.21 в 12:29