Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зико обеща на Борисов: Пловдив ще има още днес ковид болница!

"Свети Мина" още от днес става ковид – болница за пациентите от Пловдив и региона, стана ясно от отговора на кмета Здравко Димитров на премиера Бойко Борисов, който го посети в болницата, където се лекува от коронавирус. Към момента са разкрити 90 легла с възможност за добавяне на още 50, което ще стане поетапно. 

Предвидено е създаването на отделни звена в болницата за пациенти с коронавирус, които се нуждаят от кардиологични и хирургични медицински грижи. За предоставянето на необходимото лечение са привлечени специалисти и от други лечебни заведения от областта.

За срещата кметът излезе пред здравното заведение, а заедно с премиера там бяха лекарите и представители на общинската администрация, както и директорът на болница „Св. Мина“ проф. Петър Петров. Срещата бе излъчвана във Фейсбук – страницата на Бойко Борисов. 

Здравко Димитров подчерта, че не е имало резерви към идеята общинското здравно заведение да бъде преструктурирано, но добави, че трябва да се осигурят допълнителни медицински екипи. На припомнянето, че дори директорът проф. Петров е станал доброволец, премиерът отговори, че "по време на война всички са доброволци".

По- късно от пресцентъра на пловдивската община уточниха, че до края на деня на министър-председателя ще бъде изпратен доклад за необходимите средства за обезпечаване на общинското здравеопазване в пандемията. Местната власт очаква 

и заповед от Министерството на здравеопазването и РЗИ за трансформирането на болницата, за да може тя да сключи допълнително споразумение с НЗОК.

От областната управа съобщиха, че две частни болници ще предоставят по график екипите си за подпомагане на общинската болница.

Правим каквото можем, от тук нататък организацията е в ръцете на Общината, коментира Каназирева и апелира за спиране на коментарите за лошото състояние на "Св. Мина", защото това води до загуба на доверие. Тя призова общинските съветници да гласуват сума от 40 хиляди лева на месец, с което да доплащат допълнително възнаграждение на медиците, над отпусканите по 1000 лева от държавата. Целта на това  предложение е медиците да бъдат запазени, допълнително стимулирани и равнопоставени с колегите си във всички останали частни и държавни болници, каза областният управител. По думите й, в  болницата има достатъчно добри специалисти, които и към момента се справят с вече откритото отделение за Ковид-19.

Каназирева уточни, че за преструктурирането на здравното заведение не се изисква решение на общинския съвет, тъй като има заповед на РЗИ и сключен анекс със Здравната каса.

За „Св. Мина“ има издадена заповед на РЗИ за 90 легла.  Преобразуването ще става поетапно. По думите й проблем с финансирането няма, защото Касата плаща за клиничните пътеки.

Към момента в болницата работят 72 лекари, поне по документи, и получават месечни възнаграждения. 45 от тях са под 60г., както и 27 медицински сестри също са под 60г. В болницата се водят на работа 8 анестезиолози, но всъщност повечето са на хартия, добави Каназирева. Именно затова решението е тежките случаи да се транспортират до най-близката болница с възможност за интензивно лечение и за това също има издадена заповед.

Тя подчерта, че материалната база е в добро състояние, много по-добро от редица други болници, няма нужда от ремонти и каквито и да е капиталови разходи. Има кислородна система и апаратура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вертолети помагат за гасенето на пожарите в Средна гора, има опасност за две села

Военнослужещи и два хеликоптера от 24-та авиобаза в Крумово се включват в гасенето на големия пожар, който гори в Средна гора . Те ще действат за погасяване на пламъците в землището на село Песнопой, община Калояново, и село Михилци, община Хисаря.  Хеликоптерите „Ми-17“ и „Кугър“ излетяха в 13.21 часа..

обновено на 12.07.24 в 17:08

Верижна катастрофа до Пазарджик затруднява трафика на АМ "Тракия"

Верижна катастрофа затруднява движението в района на 102-рия километър на автомагистрала „Тракия“.  Сблъскали са се 4 коли в платното в посока Бургас, има и пострадали 2 жени, които са транспортирани в пазарджишката болница. Движението не е спряно, а се регулира от екипи на "Пътна полиция". В района на катастрофата има лека тапа, трафикът се..

публикувано на 12.07.24 в 16:30

Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите

Областният управител на Пловдив Христина Янчева обяви бедствено положение в общините Хисаря и Калояново.  Мярката се въвежда, за да бъдат ликвидирани пожарите в землищата на хисарските села Песнопой и Михилци и калояновските  Сърнегор и Отец Паисиево. В документа се посочват и конкретните мерки, които ще бъдат предприети от кметовете на..

публикувано на 12.07.24 в 16:00

ЕГ "Пловдив", Хуманитарната и ЕГ "Иван Вазов" пак са най-желани в Пловдив

Най-много седмокласници искат да учат английски език в Езикова гимназия "Пловдив" . Подадени са 1238 заявления за първо класиране точно в този профил, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.   Тя уточни, че в желанията на учениците следват Хуманитарни науки с английски език в Хуманитарната гимназия и ЕГ..

публикувано на 12.07.24 в 15:51

Огън бушува в труднодостъпен район в Родопите

Пожар гори в труднодостъпен горски масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните.  Пожарът е низов. Горят сухи треви и храсти. Все още не се знае какъв периметър е обхванал огънят. Изпратени са два екипаогнеборци. Към екипите от пожарникари са се присъединили и служители на Държавно горско стопанство – Славейно, и доброволци от селата Сливка,..

публикувано на 12.07.24 в 15:46