Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата се провали тотално в търсене на лесни решения

„Починалите хора, недостигащите линейки, унизените от чакане часове и дни наред, за да се доберат до болници – всичко това е повече от достоен повод Прокуратурата да провери какво точно се случва. Само преди 6 месеца се наложи затваряне на държавата при 20-ина заболели на ден с аргумент „Трябва да направим това, трябва драстично да ограничим ваши права и свободи, за да бъдем подготвени“, защото това беше абсолютно непознато бедствие. На фона на лошия опит на държави като  Китай, Италия, Испания, тези действия изглеждаха разумни, добронамерени и целенасочени, за да бъдат готови лекарите, легловата база и медицинската апаратура при прогнозираното застудяване и новия пик на заразата, за да минимизираме вредните последствия“. Това заяви адвокат Михаил Екимджиев.

По думите му обаче, вместо това да стане факт, Правителството е започнало да харчи милиарди не за опазване на човешкия живот, а за договаряне на изтребители, бойни кораби, скъпоструващи високопроходими джипове, раздаване на плажове, променяне на закони така, че да може да се застроява Черноморското крайбрежие, вместо да бъдат купувани медицинска техника за болниците, линейки и да бъде осигурена легловата база в болниците. Прокуратурата е длъжна да провери какво стои зад всеки смъртен случай, когато той е резултат от безхаберие и липса на логистични мерки на най.високо ниво за осигуряване на здравеопазването.

Екимджиев подчерта, че в съответствие с правните стандарти на Европейския съд по правата на човека, когато едно бедствие, независимо какво е то, е предвидимо и властите не са предприели необходимите разумни и достъпни бюджетнопостижими мерки, държавата трябва да отговаря и нейните действия и бездействия трябва да бъдат разследвани от Прокуратурата, а независимата съдебна система да осигури адекватно обезщетение на жертвите.

За Стара Европа, която вече е била  обект на атаки, както и за Азия, като обект на епидемии и вируси, обществата са успели да се сблъскат с необходимостта временно и целенасочено да бъдат ограничавани някои техни права и свободи с цел да бъде минимизиран риска за живота на хората.

„Като демократично общество и цивилизовани хора обаче, ние трябва да имаме готовност сами да си наложим самоограничения, за да запазим своя живот и живота на близките си, след като при това управление друго не ни остава. Ако разчитаме на държавата, удавянето изглежда близко и неизбежно“, подчерта Екимджиев.

Той бе категоричен, че висшият пилотаж и правото, и в политиката е в намирането на разумния баланс между защитими ценности, между конкуриращи се права на различни социални групи. Държавата тук се е провалила тотално в търсенето на лесни решения без необходимия за прилагането им етичен и юридически анализ.  

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33