Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранното детско развитие е "ключово" за психиката

"Всички ние като общество сме участници  в безпрецедентни събития, които ни поставят на изпитание, както нашата воля, така и морала, така – и чувствата ни.А децата са най-уязвимата част от нашето общество, особено тези, които попадат в рискови групи". Това заяви д-р Иглика Казанджиева - педиатър и дългогодишен партньор на Фондация "За нашите деца", която консултира  децата с проблеми в развитието. 

Като аргументи, че Комплексът за ранно детско развитие и в контекста на събитията е изключително важен,  необходим и значим, тя посочи: " Децата в най-ранна възраст – от 0 до 3 години, които са и целева група на Комплекса,  обхващат новородените във възраст до 2 месеца, кърмачетата от 2 до 12 месеца и яслената възраст от 2 до 3 години, а това е ключов и много значим момент от развитието на детето. Научно-експериментално те са потвърдени като най-важни за психиката и емоционалността на детето."  

Д-р Казанджиева подчерта парадоксалния факт, че точно първите няколко години, от които детето няма никакъв съзнателен спомен, развиват в зародиш  личността му и неговия емоционален свят. Комплексът за ранно детско развитие ще има ключова роля да помогне на тези групи на обществото, които по някаква причина - като увреждане на детето, риск от бедност и изключване, трудности в развитието, са поставени в неблагоприятни условия.

Услугите, които ще се предлагат, са универсални, а това означава, че тези услуги засягат всички сфери за правилното разитие и разкриване потенциала на всяко дете. "Ето защо той ще разполага със здравни специалисти, неонатолози и педиатри, специалисти по ранна интервенция и от образователната сфера, за да се работи на принципа на мултидисциплинарността с цел да се развие потенциала на детето в бъдеще".

„На всеки един етап от постигане на определена желана цел, заложен в инидивидуалния план на развитие, ще има въздействие от определения специалист“.

По думите на д-р Казанджиева, в момент на криза най-рискови са децата от ранна  възраст. "Педиарите и педагозите в ранната възраст сега не са така засегнати, Ковид-инфекцията  не протича с тежка симптоматика, което може да бъде определено като шанс за тези специалисти". 

По думите на д-р Казанджиева, голяма част от ранната интервенция се извършва чрез родителя, чрез човека, който полага непосредствена грижа за детето. Възможностите за работа са много – онлайн комуникации, директен контакт, но не в широка група  и др. при спазване на ограничителните мерки за сигурност.

Мултидисциплинарният подход в  работата с децата в Пловдив вече добива скорост, показват и самите резултати, споделени при срещите на д-р Казанджиева с родителите на децата.

„Това е процес на узряване, на  добиване на интелигентност от страна на родителите как да полагат грижи за дете, което има необходимост от повече внимание, рехабилитация, специални занимания. Те могат и да четат и публикациите, които се правят на тази тема и наистина виждам голяма промяна в обществото. Нещата се развиват в динамика“, подчерта още д-р Иглика Казанджиева. 

"Повече за Комплекса за ранно детско развитие и как можете да подкрепите създаването му - от сайта на фондацията: https://www.detebg.org/bg/plovdiv/



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27