Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет болници в Пловдив ще лекуват тежките случаи на Ковид-19

| обновено на 16.11.20 в 16:41

В Онкодиспансера в Пловдив няма да се открива отделение, което да приема външни пациенти с ковид - 19, реши Областният кризисен щаб. В КОЦ-а ще бъде обособена Ковид- зона, в която ще се изолират само хоспитализирани в онкодиспансера пациенти, които са с коронавирус. Решено е също 7-те диализни центрове в града и региона да обособят или ковид зони или времеви интервали за пациенти с ковид и без ковид. Създадена е организация и за транспортирането на пациентите, които се нуждаят от хемодиализа.

Областният кризисенщаб е разпределил и болниците, в които ще бъдат транспортирани пациенти с ковид, чието състояние се е влошило.

УМБАЛ „Св.  Георги“ ще приема болни от „Тримонциум“, Паркхоспитал, Транспортна болница и от Карлово. В „Пълмед“ ще бъдат транспортирани пацианти от ВМА и МБАЛ – Асеновград.

Пациенти, настанени в „Св. Мина“ и в тежко състояние ще бъдат приемани в близката болница Център Онкохоспитал, в която вече са разкрити и 14 интензивни легла. Другата общинска болница „Св. Пантелеймон“ ще транспортира тежките случаи в "Св. Каридад".

Пациенти от Раковски ще бъдат настанявани в болница „Св. Иван Рилски“, а тези от Първомай - в "Еврохоспитал"

Допълнителни интензивни легла разкриват УМБАЛ „Пловдив“ – 8 и Каспела – 6. В болницата в Карлово ще бъдат назначени с договор двама лекари – стажанти.

Препоръчва се в ДКЦ- тата и поликлиниката до 23 ноември да създадат ковид зони. Те ще получават заплата, допълнителните 1000 лева и ще им бъдат поети транспортните разходи.

Утре в Пловдив от Министерството на здравеопазването пристигат респиратори за УМБАЛ „Св. Георги“ - 2, за „Св. Мина“ – 1, както и болниците в Асеновград и Първомай.

От Спешна помощ – директорът на Иван Стойнов каза, че откакто работи онлайн системата, успояват да се справят, макар че настикът е много голям. "За двете седмици от ноември сме обслужили 842-ма пациенти с ковид" - каза той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39