Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да подпомогнем светлата и здрава част на икономиката


Два са основните стълбове в алтернативния държавен бюджет за 2021 година, изготвен от Института за пазарна икономика-облекчаване на средата за бизнес и реформи, които да направят публичната администрация по ефективна и по евтина. Това обясни по Радио Пловдив Лъчезар Богданов, главен икономист в ИПИ.

"Следващата година трябва да е година на възстановяване и на бърз икономически растеж. Това предполага облекчаване на средата за растеж и на данъчната тежест на тези, които могат да се превърнат в двигатели на растежа, които могат да бъдат успешни и да издърпат икономиката напред, да инвестират и да създават работни места".

Според Богданов прилагането на подобни мерки изисква и премахването на някои "да ги наречем глупави, дори не особено обмислени разходни решения, което означава да не се пилеят парите на данъкоплатците за смислени разходи".

От ИПИ предлагат ускорена амортизация, тоест по-ниска данъчна сметка за онези компании, които инвестират в нови машини и технологии. 

"Заедно с това облекчения и за тези, които наемат хора и са едновременно с това в светлата част на икономиката. Така всяко данъчно намаление да помага на бизнеса, който плаща данъци и спазва законите, наема хората легално. Трябва да бъдат пренасочени всички антикризисни мерки от това просто да се дават пари на калпак или да се компенсират някакви загуби, през различни пакети от програми към тези, които създават работни места", каза още Лъчезар Богданов.


Още от категорията
10-годишният Максимилиан Младенов от Пловдив

10-годишният Максимилиан е едно от децата на "Българската Коледа"

Максимилиан е на 10 години и страда от Детска церебрална парализа, има и изоставане в нервно-психичното развитие. Той е най-голямото щастие, но и най-голямата житейска битка на Ирина и Красимир Младенови . Сега те живеят в Пловдив, но са от рудоземското село Чепинци. Мечтата да имат рожба ги изправя пред важно решение - да осиновят дете,..

публикувано на 04.12.20 в 16:46

Манол Пейков в "Добро утро, ден!"

Манол Пейков гостува на " Добро утро, ден! ". Издател и преводач, пловдивчанин и предприемач. Той ни разказва за неговото утро, говорим за това как приема пандемията и марките, с които ни се налага да живеем. Манол се движи  на поне пет писти в живота, казва и как успява да съвместява задачите, кога е важна промяната, също така издава новата книга,..

обновено на 04.12.20 в 16:45

Актриса чете онлайн приказки за деца в социални домове

Актрисата Мира Котева ще радва малки и пораснали деца с най-любимите и вълшебни разкази от близо и далеч, в специално създадения проект „ Приказки с Мира “.    Актрисата ще чете детски приказки в подкрепа на кампанията „Стипендията“ на фондация „Подарете книга“, която събира средства  за стимулиране на развитието на образованието на..

публикувано на 04.12.20 в 14:33

Коледни играчки от плъст изработва карловска майсторка

Мирослава Червеняшка е самоука майсторка на коледни играчки от плъст. Заедно с децата си – на 9 и на 6 години, изработват уникални украшения за елха и за дома с коледни мотиви. „Запалих се преди няколко години покрай гердани с вълнени топчета, който много исках да имам такъв, но не знаех как да си го изработя сама. Започнах да търся..

публикувано на 04.12.20 в 14:11

Да помогнем на Георги да живее

Светът ще е далеч по-добър и красив, ако обичаме повече и сме по-добри, всеки ден. Георги Китипов е на 20 години, учи и работи. Той е един прекрасен млад човек, който винаги дава всичко за другите, но сега има нужда от помощ, в тежката си битка с рака. След три рецидива на рака, днес той се бори с най-коварния.  През месец декември,..

публикувано на 04.12.20 в 13:55