Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи от Пловдив подкрепиха протеста на колегите си в София

Най-големият полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), обяви, че продължава с протестните действия срещу недооценяването на труда на служителите от страна на държавата, както и непризнаването, че са на първа линия за борба с коронавируса. 

Днес на обяд полицаите ще поставят палатка пред входа на Народното събрание и подготвят фотоизложба, която да онагледи тяхната работа на първа линия по овладяването на КОВИД-кризата.

Тази сутрин в 8 ч. служителите от Четвърта пожарна служба в Пловдив, по време на сутрешния развод, изкараха камионите и пуснаха сирените. Това бе в знак на символичен протест и така подкрепихме Синдикалната федерация на служителите от МВР, съобщиха от службата. Вчера пък от Първа пожарна служба също са пуснали сирените за минута. 

На 4 ноември стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е обещал допълнителни 5 % увеличение на възнагражденията на служителите в МВР. Те обаче настояват за 30 %, каквото получиха държавни администрации на първа линия за борба с КОВИД-19.

След последната реакция на държавата, която на практика противопоставя родителите срещу полицаите, не можем да приемем това и се чувстваме омерзени. Ние също сме родители, вършим си изрядно работата, заяви пожарникарят от Пловдив Красен Властанов.

"Недоволни сме, защото всички деца са деца на България. На второ място сме недоволни, защото не искаме да бъдем противопоставяни срещу децата и на трето място сме недоволни, защото ръководството на държавата не ни постави сред останалите структури, които се борят с пандемията от КОВИД-19", допълни Властанов. 

Действията на държавата са изключително неморални и колегите са крайно възмутени, затова подновяваме протестите, обясни пред Радио Пловдив председателят на СФСМВР Валентин Попов.

"УС на СФС се обърна към нашите структури по места с призив да подкрепят протестните действия с кратки излизания в обедната почивка пред служебните сгради или евентуално при смяна на дежурните смени с включване на светлинните или звукови сигнализации за по-малко от минута. Символичните действия ще продължат до края на седмицата и ако няма ефект, ще обмислим организирането на поредния национален протест", заяви Попов. 

Припомням, че след поредица протести на местно ниво, включително и в Пловдив, навръх професионалния си празник 8 ноември стотици служители на МВР организираха национален протест в София с искане за увеличение на заплатите и признание, че също са на първа линия в борбата с коронавируса. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35