Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи от Пловдив подкрепиха протеста на колегите си в София

Най-големият полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), обяви, че продължава с протестните действия срещу недооценяването на труда на служителите от страна на държавата, както и непризнаването, че са на първа линия за борба с коронавируса. 

Днес на обяд полицаите ще поставят палатка пред входа на Народното събрание и подготвят фотоизложба, която да онагледи тяхната работа на първа линия по овладяването на КОВИД-кризата.

Тази сутрин в 8 ч. служителите от Четвърта пожарна служба в Пловдив, по време на сутрешния развод, изкараха камионите и пуснаха сирените. Това бе в знак на символичен протест и така подкрепихме Синдикалната федерация на служителите от МВР, съобщиха от службата. Вчера пък от Първа пожарна служба също са пуснали сирените за минута. 

На 4 ноември стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е обещал допълнителни 5 % увеличение на възнагражденията на служителите в МВР. Те обаче настояват за 30 %, каквото получиха държавни администрации на първа линия за борба с КОВИД-19.

След последната реакция на държавата, която на практика противопоставя родителите срещу полицаите, не можем да приемем това и се чувстваме омерзени. Ние също сме родители, вършим си изрядно работата, заяви пожарникарят от Пловдив Красен Властанов.

"Недоволни сме, защото всички деца са деца на България. На второ място сме недоволни, защото не искаме да бъдем противопоставяни срещу децата и на трето място сме недоволни, защото ръководството на държавата не ни постави сред останалите структури, които се борят с пандемията от КОВИД-19", допълни Властанов. 

Действията на държавата са изключително неморални и колегите са крайно възмутени, затова подновяваме протестите, обясни пред Радио Пловдив председателят на СФСМВР Валентин Попов.

"УС на СФС се обърна към нашите структури по места с призив да подкрепят протестните действия с кратки излизания в обедната почивка пред служебните сгради или евентуално при смяна на дежурните смени с включване на светлинните или звукови сигнализации за по-малко от минута. Символичните действия ще продължат до края на седмицата и ако няма ефект, ще обмислим организирането на поредния национален протест", заяви Попов. 

Припомням, че след поредица протести на местно ниво, включително и в Пловдив, навръх професионалния си празник 8 ноември стотици служители на МВР организираха национален протест в София с искане за увеличение на заплатите и признание, че също са на първа линия в борбата с коронавируса. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10