Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Малките общини са ужасени от новия ВиК законопроект

| обновено на 17.11.20 в 16:34


Брацигово и други шест общини в страната се обявиха срещу новия проект на закон  за водоснабдяването, с който се предвижда  една област да се обслужва от един ВиК оператор.

Опасението от поскъпване на водата в малките общини може рязко да се увеличи, а в същото време местните власти да изгубят контрол върху Вик инфраструктурата, преобладаващо изграждана с местно финансиране, а на места и с доброволен труд от жителите в населените места.

Същевременно, вносителите декларират готовност да се съобразят с възможностите на хората с по-малки доходи.

Какви са основанията за тези опасения – обяснява кметът на Брацигово Надежда Казакова.

Според новия проектозакон цената ще се формира на база 2.5 % от средния месечен доход  на населението в дадения регион.  

"Но след като ни окрупнят и един ВиК оператор поеме тези функции по водоснабдяването на цялата област, тази цена ще бъде пресметната върху средния месечен доход на всички живеещи в нея, а не само на конкретната община.  И тук вече разликата става огромна, тъй като има общини, които са с много по-висок доход и това ще „дръпне“ автоматично цената на водата нагоре", казва Надежда Казакова.

Другото опасение е, че много общини са теглили кредити за водната  инфраструктура, а при окрупняването новото държавно дружество ще поеме придобитите активи, но заемните пасиви остават за общините.

Брацигово е точно такъв пример -  с изтеглен 1 300 000 лева заем за водопроводната мрежа в града. Тече подмяна на 12 км. водопровод с този заем, ние ще го ремонтираме изцяло. Догодина почваме да изплащаме кредита, а след това активите ще се прехвърлят на ВиК оператора, обяснява кметицата Надежда Казакова.  

С новата криза от Пандемията, финансовот положение на общината се влоши, намаляха данъчните приходи и другите постъпления, допълва Казакова.  

На срещата в Берковица, където по този проблем се събраха представители от местните власти на недоволните общини, е решено с обща декларация до държавните власти да се поиска оттеглянето на този законопроект.

Всички малки общини сме против, ако се наложи, сме готови и на „по-силни мерки“, но в рамките на закона, предупреди  кметицата на Брацигово Надежда Казакова.


Още от категорията

Въпреки посочения излишък, бюджетът е всъщност на дефицит

“Бюджетът може да издържи без да се актуализира , то е и невъзможна актуализация, защото това става само чрез Народното събрание” това заяви в интервю за Радио Пловдив макроикономистът Георги Ганев, бивш председател на Комисията по бюджет и финанси в 45-то НС от парламентарната група на “Демократична България”.  “Тук съм съгласен с господин..

публикувано на 12.05.21 в 16:46

Ще имаме спокойно, а не истерично правителство

Задачите на служебното правителство са ясни -  честността на изборите и пандемията .  Това заяви пред Радио Пловдив социологът Андрей Рачев.  По думите му, страната ни не се намира в някаква криза, за да решават бързо някакви финансови въпроси.  За два месеца реалните задачи са изборите и пандемията.  Не ми се вярва, а и не е редно да..

публикувано на 12.05.21 в 16:43

Пловдивчани за служебния кабинет - стъпки напред и назад

Експерти, специалисти и ерудирани личности. Така пловдивчани определят министрите в назначеното от държавния глава  служебно правителство, което вече положи клетва.  Въпреки одобрението на състава му, хората са скептични към възможностите на временния кабинет за кардинална промяна извън организирането на изборите през юли и ревизията на..

публикувано на 12.05.21 в 15:02

Иван Тотев скептичен за нуждата от новия заем на Пловдив

Скептично становище за необходимостта от новия крупен заем на Пловдив от над 113  милиона лева изрази бившият кмет и вече член на висшето ръководство на ГЕРБ Иван Тотев.   Заложените с тези пари крупни инфраструктурни проекти предполагат  много тежки политически решения, предупреди предишният градоначалник с два поредни мандата. "Със сигурност..

обновено на 12.05.21 в 13:12

Ще проверим сигналите за корупция в агросектора

"С положителна нагласа приемам поста. Не гоня никакъв реваншизъм, защото няма от кого и за какво да търся реванш", заяви пред Радио Пловдив проф. Христо Бозуков, минути след като стана служебен министър на земеделието в кабинета на Стефан Янев.  Проф. Бозуков е пловдивчанин и поема за втори път поста на служебен земеделски министър. Той е бивш..

публикувано на 12.05.21 в 12:24