Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Малките общини са ужасени от новия ВиК законопроект

| обновено на 17.11.20 в 16:34


Брацигово и други шест общини в страната се обявиха срещу новия проект на закон  за водоснабдяването, с който се предвижда  една област да се обслужва от един ВиК оператор.

Опасението от поскъпване на водата в малките общини може рязко да се увеличи, а в същото време местните власти да изгубят контрол върху Вик инфраструктурата, преобладаващо изграждана с местно финансиране, а на места и с доброволен труд от жителите в населените места.

Същевременно, вносителите декларират готовност да се съобразят с възможностите на хората с по-малки доходи.

Какви са основанията за тези опасения – обяснява кметът на Брацигово Надежда Казакова.

Според новия проектозакон цената ще се формира на база 2.5 % от средния месечен доход  на населението в дадения регион.  

"Но след като ни окрупнят и един ВиК оператор поеме тези функции по водоснабдяването на цялата област, тази цена ще бъде пресметната върху средния месечен доход на всички живеещи в нея, а не само на конкретната община.  И тук вече разликата става огромна, тъй като има общини, които са с много по-висок доход и това ще „дръпне“ автоматично цената на водата нагоре", казва Надежда Казакова.

Другото опасение е, че много общини са теглили кредити за водната  инфраструктура, а при окрупняването новото държавно дружество ще поеме придобитите активи, но заемните пасиви остават за общините.

Брацигово е точно такъв пример -  с изтеглен 1 300 000 лева заем за водопроводната мрежа в града. Тече подмяна на 12 км. водопровод с този заем, ние ще го ремонтираме изцяло. Догодина почваме да изплащаме кредита, а след това активите ще се прехвърлят на ВиК оператора, обяснява кметицата Надежда Казакова.  

С новата криза от Пандемията, финансовот положение на общината се влоши, намаляха данъчните приходи и другите постъпления, допълва Казакова.  

На срещата в Берковица, където по този проблем се събраха представители от местните власти на недоволните общини, е решено с обща декларация до държавните власти да се поиска оттеглянето на този законопроект.

Всички малки общини сме против, ако се наложи, сме готови и на „по-силни мерки“, но в рамките на закона, предупреди  кметицата на Брацигово Надежда Казакова.


Още от категорията

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19

Единственото важно е да осигурим честни избори

Каква е разликата между първоначално обявената дата за парламентарните избори – 28 март и окончателно определената – 4 април? Няма разлика, коментира политологът Димитър Аврамов. „Човек ако не иска да направи нещо, винаги  ще си намери ричина. И обратното. Хубавото е, че си има Конституция и правила и изборите се подчиняват на тези..

публикувано на 15.01.21 в 16:27

Спасението на българите в чужбина е електронното гласуване

„ По принцип българите в чужбина винаги се вълнуват от изборите в родината си, така ще бъде и сега “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Иванова, член на Секционна избирателна комисия в Барселона от 2010 година. „ Няма разлика дали изборите са на 28 март или на 4 април. Страстната седмица в католическа Испания започва на 28 март и..

публикувано на 15.01.21 в 16:00

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден.  Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив. Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните  Католическата общност изрази..

публикувано на 15.01.21 в 14:44
Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив.  Т ой сподели, че медиците са се учили,..

публикувано на 15.01.21 в 14:11