Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковид донесе в България и спад в купуването на храни

Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food), орган на Европейската комисия установи в мащабно проучване, че има спад на потребление на хранителни продукти в България през месеците с пандемията от Ковид

Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации онлайн представи новия доклад  „Въздействие на COVID-19 върху сектора на храните в Централна и Източна Европа“. В него стана ясно, че са били проучени общо 12 страни от Европейския съюз. Сред тях са България, Хърватия, Чехия, Словения, Словакия и др.

Производството на храни през април е спаднало с 13 %, докато при другите трайни потребителски стоки спадът е с 43 %, отчете Боянова. Тя цитира и данните, които са публикувани в доклада: "Продажбите на дребно на храни, напитки  тютютневи продукти са по-устойчиви от тези на нехранителните  стоки, или продажбите са 94% спрямо 83%  за нехранителните."

Като цяло хранително-вкусовата промишленост в България стои добре, спрямо останалите страни в ЕС, отчете този доклад.  Там пишат, че мерките срещу Ковид при нас са сходни както при другите страни, но все пак са по-ниски.

Потребителското търсене на храни у нас е намаляло едва с 4% през май месец, за да стигне до 22 % спад през юли, сравнено с миналата година.

Проблем в България и Европа остава застаряващата работна сила, както и недостига на работници в ключови производства на храни и напитки.

Изследователите обявиха 4 сценарии за фермерите, преработвателите и търговията на дребно, както и за потребителите. Два от тях са умерени - път към нови потребители, път към нови правила, оптимистичният сценарий е записан като пълно възстановяване, и песимистичният е изкрияване и срив, където следва спад в инвестициите в хранително-вкусовата промишленост.

Университетът по хранителни технологии бе домакин интерактивен уъркшоп „От фермата до трапезата и как да направим корпоративна стратегия 2030“. В него пряха представени докладите на EIT Food, направени тази година след възникване на пандемията.

Докладът ще бъде изпратен до министерствата на земеделието, икономиката, както и до бизнеса от аграрния и хранително-вкусовия сектор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55