Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Кьорленски се завърна в "Пловдив 2019"

Бившият изпълнителен директор на фондация „Пловдив 2019“ Валери Кьорленски е новият член на УС на Фондацията. Той бе избран с мнозинство от 27 гласа „за“, нито един „против“ и 12 „въздържал не“ Предложението бе направено от лидера на съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев. В хода на гласуването обаче се разгоря дебат за избора между кандидатурата на Кьорленкски и на Величко Родопски, предложена от заместник-кмета Пламен Панов.

Йордан Иванов от „Демоткратична България“ заяви, че за пореден път всички стават свидетели „ на война в редиците на ГЕРБ между два клана“.

От името на съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев апострофира, че колкото повече са предложените кандидатури, толкова по-добра възможност имат присъстващите в залата да избират и „това е демокрация в действие“.

Въпрос за бъдещето на Фондация „Пловдив 2019“ постави лидерът на групата на БСП Николай Радев. Той бе категоричен, че Фондацията е свършила своята работа за 2019-та година, когато е трябвало да бъде финансирано едно грандиозно събитие. „След това е въпрос на решение дали тя трябва да се превърне във Фонд, защото финансирането тогава ще се осъществява по различен начин. Не може „Пловдив 2019“ да продължи да бъде финансирана по същия начин до 2036 г“

Съветниците подкрепиха кандидатурата на Величко Родопски едва с 2 гласа „за“ и 32 „въздържал се“. А досегашният член на УС на Фондация „Пловдив 2019“ Илия Кирчев бе освободен с мнозинство от 28 гласа „за“ и 12 „въздържал се“.

Влери Кьорлиски заяви в интервю за предаването "Точно днес", че с радост и с отговорност се връща към каузата, за която работи още от подготовката на кандитурата на Пловдив за Европейска столица на културата. 

По думите му политическото артикулиране на името му е неуместно, защото не е част от никоя партия и не е поканене за поста като тъкав. Според него фондацията трябва да продължи да съществува, може би с редуциран състав, но да работи, защото Европа познава Пловдив рез нея.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Галерия

Изложба представя братята Асен и Илия Пейкови

В сводестата зала на Балабановата къща  e открита любопитна изложба – „Асен и Илия Пейкови“. Инициативата е част от мащабния летен фестивал „Лято в Стария град“, който се осъществява в рамките на трите най-горещи месеца. Изложбата представя за първи път творби на двама изключителни и почти неизвестни у нас артисти - световноизвестният..

публикувано на 29.07.24 в 16:22

Преге - предаване за света на книгите, 27.07. - 02.08.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 7. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Габриел Гарсия Маркес. Сто години самота. 448 стр., 6А, Лъчезар Минчев, 2024. Стефан Стори. Маслени бои и мрамор.  322 стр., тв. к. 7А, Изток-Запад, 2024. Харлан Коубън. Ще те намеря. 376..

публикувано на 29.07.24 в 14:45

„Духът на Грузия“ завладява Античния театър

Гледайте за първи път спектакълана Държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“,Грузия на 1-ви август, от 21 часа. Изключителният грузински държавен ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" ще зарадва българската публика с лятно турне в страната, при това с един от най-върховите си спектакли "Духът на Грузия" („Spirit of Georgia“)..

публикувано на 26.07.24 в 15:13

В "Срещите" - за изкуствения интелект и Бог

Ще има ли диалог между Бог и изкуствения интелект?. С Николай Генов, автор на книгата "Виртуалният човек", тръгваме от фантастиката.  Още като тънко ручейче в традиционната литература фантастиката си позволява да отрече онова от Вечните книги: "Каквото е било, е и ще бъде" и да заговори за еволюиращ Бог.  Така ли е наистина?  Слушайте, интересно..

обновено на 26.07.24 в 11:42

Изложба на скулптора Павел Койчев в зала "2019"

Хоризонтално, отвесно, наклонено“ е названието на новата скулптурна провокация от големия български художник Павел Койчев в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“32. Авторът представя нови голямоформатни скулптури специално за това пространство. Творбите са абстрактни и цветни. Павел Койчев е роден през 1939 г. в София. Завършил е..

публикувано на 26.07.24 в 07:42