Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС дари 83 000 лева на "Св. Мина" като ковид болница

| обновено на 18.11.20 в 16:57

С мнозинство от 36 гласа „за“ с 1 „въздържал се“  общинските съветници на Пловдив  решиха да дарят  83 000 лв от средствата на Общината  на МБАЛ „Св.Мина“, която се превърна в първата ковид-болница в страната, за обезпечаване  заплатите на лекарите и медицинския персонал.
 

До точната формулировка на решението се стигна след около двучасов дебат, след като се оказа, че от 270 000 лв, предоставени още през април с решение на съветниците за ограничаване на заразата и осигуряване на консумативи в лечебните заведения, в касата на общината са останали 83 000 лв. Тези средства да бъдат  предоставени на МБАЛ „Св.Мина“ като дарение за консумативи и възнаграждения на медицинския персонал и разкриване на PSR лаборатория за Ковид., поиска вносителят и заместник-кмет Тодор Чонов.

Средствата да бъдат предоставени целево за дофинансиране на заплатите на медицинския персонал с цел той да бъде задържан в лечебното заведение, предложи от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков.

Независимият съветник Слави Георгиев подчерта, че 6 месеца след началото на заразата в Общината все още няма направен секторен анализ на общинските лечебни заведения, за да са ясни техните нужди и  настоя за извънредна сесия по темата за преобразуването на Ковид-болницата, за което градските старейшини са научили последни. „Казусът с Ковид-болницата“ е пореден пример за това, че властта на всякакви нива абдикира от проблемите на болниците. Държава няма, но и община няма в тази ситуация“, заяви лидерът на съветниците отляво Николай Радев.

От микрофона управителят на ВБАЛ „Св.Мина“ проф. Петър Петров подчерта, че недостигът на лекари и медицински сестри е огромен и апелира ОбС да  съдейства за привличане и задържане на медицинските кадри. От 72-ма  лекари 22-ма са в рискова възраст, 18 са с решение на ТЕЛК или работят в помощните звена на болницата и в ковид-отделението остават на разположение едва шестима. Той увери съветниците, че изпълнява в срок заповедите на РЗИ за своевременно разкриване на легла, като последната от тях е леглата в болницата да бъдат увеличени с 40, за да станат 137. За обслужването им са необходими 12 лекари и 24 медицински сестри с възнаграждения, които могат да ги задържат на работа.

Преди гласуване на предложението Тодор Чонов уточни, че Общината вече е поискала държавата да възстанови гласуваните като дарение средства на Ковид-болницата. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

публикувано на 20.07.24 в 22:20

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43