Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата и УМБАЛ "Св. Георги" разследват смъртта на двамата пациенти

Ако има виновни, то те ще понесат последиците, увери проф. Карен Джамбазов

| обновено на 19.11.20 в 15:01
2
Снимка: Антоанета Петричанска

Нещастно стечение на обстоятелствата и липсата на кадри - така шефът на Клиниката по токсикология проф. Янко Илиев, който сега ръководи новосформираното Covid звено в УМБАЛ "Свети Георги", обясни инцидента с двамата починали пациенти, на които се наложило да изчакат навън, докато бъдат настанени.

Логистичен проблем във военно временна обстановка - така нарече случая директорът на болницата проф. Карен Джамбазов. По думите му, двамата пациенти са престояли не повече от 30 - 40 минути пред Отделението по професионални болести, за да бъдат качени на третия етаж, където са леките случаи на Covid инфекциите. 

През това време персоналът е бил ангажиран с други пациенти с коронавирус. 

Що се отнася до пациента, който е бил на кислород, проф. Джамбазов се позова на думите на шофьора на линейката, който твърди, че болният е бил вътре в линейката почти през цялото време, с изключение на последните 10-ина минути. Той не е бил на тези стълби, на които е сниман, твърди директорът на болницата. По думите му, дежурният лекар д-р Велев, заедно с двама санитари и шофьора на линейката са пренесли на ръце пациента вътре в отделението. 

Директорът отрече твърдението, че в отделението липсва кислород, напротив - има достатъчно. 

Предстои да се изясни кой точно е виновен за забавянето при качването на този пациент до съответната клиника и легло, коментира проф. Джамбазов. 

Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно, заяви проф. Карен Джамбазов. Той подчерта, че има много субективни данни, за които прокуратурата трябва да се произнесе.

Почти 2/3 от медицинския състав е напуснал при обединението на Отделението по професионални болести с Клиниката по инфекциозни болести в ново Covid звено в УМБАЛ "Свети Георги", съобщи нейният директор. 

Кадри липсват и се налага в Covid структурите да се командироват служители от други медицински звена на болницата, посочи проф. Карен Джамбазов.

Специално сформирана комисия в УМБАЛ "Св. Георги" изяснява инцидента като изисква писмени обяснения от всички участници в процеса. Резултатите от тази вътрешна проверка ще бъдат предадени на прокуратурата, която ще установи има ли виновни. 

Междрувременно, Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди проверка по публикации в медиите по случая. 

Образуваната преписка е възложена на отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив. Наблюдаващият прокурор е дал указания за извършване на всички необходими действия за пълно изясняване на фактическата обстановка.

Срокът за приключване на проверката е 15 дни.

Здравният министър Ангелов е поискал прокуратурата да провери случая с починалите двама пациенти в университетската болница "Св. Георги".  Назначена е и вътрешна проверка в лечебното заведение и докато не приключи тя, няма да взема отношение, каза министър Ангелов. 

„Ще поема отговорността лично. Ако трябва, още днес мога да си тръгна, ако считате,че проблемът е в министъра на здравеопазването или се окаже, че има проблем в системата. Няма никакъв проблем. Винаги съм носил отговорността от самото начало, когато съм застанал на позиция в Александровска болница“, допълни още проф. Ангелов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Кръстиха спирка в Смолян на алпиниста Христо Христов

Спирката на „Здравец“ в Смолян ще носи името на алпиниста Христо Христов, който прави безкислородно изкачване на „Еверест” на 20 май 2004 г.  На слизане той остава завинаги под върха.  Паметните са неговите думи: „Не е важен върхът, а пътят извървян до него”.  Алпинистът посмъртно беше удостоен със званието Почетен гражданин на Смолян.

публикувано на 18.04.24 в 11:39

Градска, Дондукова или "Иван Вазов" е обновената градина в Пловдив?

Няма документи, в които официално градината да е наречена Дондукова, каза Петко Георгиев от НБ "Иван Вазов" и уточни, че при тях се пази единствената карта, която показва Градската градина от първите й години на създаването.  "Градината се нарича Дондукова от близо 30 години насам.", твърди Георгиев, който е завеждащ на "Специални сбирки" в НБ. Вече е..

публикувано на 18.04.24 в 11:25

Полиция вместо светофар регулира трафика при Денталния факултет

Заради авария в табло на ЕВН светофарът на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ с ул. „Любен Каравелов“ в момента не работи, предупреждават от „Организация и контрол на транспорта“.   Веднага е установена връзка с „Пътна полиция“, за да се регулира движението. От общинското предприятие призоват шофьорите да се съобразят със ситуацията, да спазват..

публикувано на 18.04.24 в 10:41

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.   Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на..

обновено на 18.04.24 в 07:05

Откриха огнище на птичи грип в Асеновград

Огнище на птичи грип е открито в обект за отглеждане на кокошки носачки в Асеновград, където се отглеждат над 150 хиляди птици. Пробите за изследване са изпратени заради наблюдаваната от регистрирания ветеринарен лекар повишената смъртност в птицефермата, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.  Определена е 3-километрова..

публикувано на 18.04.24 в 07:03