Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Много хора искат да дарят кръвна плазма в Пловдив

Вече е изпратен доклад до Здравното министерство за отпускане  на целеви средства за  дооборудването на сектора за даряване на кръвна плазма в Пловдив, това съобщи директорът на Кръвния център д-р Соня Джевизова.

Тя добави, че в момента има много хора, които искат да дарят кръвна плазма и затова са изготвени графици и указания към тях. ИДжевизова поясни, че на всеки дарител се правят първо стандартите лабораторни изследвания  и след като излезат се планира на процедурата плазмафереза. 

"Има и определени изисквания  към дарителите, преболедували и възстановили се от Ковид-19 –  да имат положителен тест и период от 40 дни след това, да са на възраст от 18 до 65 години, в момента  да се чувстват здрави и състоянието им да не налага прием на медикаменти. При посещението си в кръвния център трябва да носят медицински документи, касаещи преболедуването им от коронавирус", уточно д-р Джевизова.

Междувременно Нели Иванова, една от инициаторките на  кампанията за набиране на средства за закупуването на шоков фризер, съобщи че кампанията продължава, а  необходимата сума, която трябва да се събере е 77 000 лева. Събраните до момента са близо 40 хиляди лева.


Още от категорията
Село Змеица след пороя и градушката

Порой и градушка в Змеица разруши подпорни стени, улиците са в кал

Силен порой и градушка нанесоха сериозни щети в доспатското село Змеица. Реката е излязла от коритото си и е заляла улици, стопански сгради и земеделски земи.  В цялото село асфалтовата настилка е изронена, улиците са потънали в кал и наноси. Дворът на детската градина е под вода. Пропаднали са подпорни стени, канализацията и водостоците са..

публикувано на 25.05.22 в 11:44

Своеволията на ГС целят ликвидация на БСП-Пловдив

Доц. д-р Георги Йорданов и Калин Милчев са оторизирани да представляват Общинската организация на БСП – Пловдив.  В съобщение до медиите пловдивският депутат Иван Петков – Бебето припомня, че от 9-ти април с решение на Националния съвет на партията са прекратени правомощията на всички органи на БСП в Пловдив, като е назначена работна група, която..

публикувано на 25.05.22 в 10:57

Ръка-робот помага на инвалиди в ежедневието

В Техническия университет – филиал Пловдив учат ръка-робот да помага на хора със специални потребности, съобщават от висшето училище.   Роботът „Кинова“ идва от Канада, където служи на инвалиди да облекчат трудностите на ежедневието. Той е предназначен за поддържаща екипировка на хора с двигателни проблеми. Финансирането е със средства..

публикувано на 25.05.22 в 10:20
Сградата на ректората на ПУ

Обучават магистри по икономика и финанси на зеления преход в ПУ

ПУ „Паисий Хилендарски“ за първи път ще обучава магистри по икономика и финанси на зеления преход. Лекторите са от Европейската комисия, международни банки и правителствени организации, които ще обучават като гост-преподаватели студентите от Факултета по икономически и социални науки на ПУ „Паисий Хилендарски“.  Това е заложено в учебната..

публикувано на 25.05.22 в 10:15

Съдят петима младежи заради гонка на Асеновградско шосе

Петима души ще се изправят днес пред пловдивския Районен съд, обвинени за хулигански прояви по време на шофиране. Те били засечени да участват в гонка на Асеновградско шосе до КЦМ на 20 март – съобщи районният прокурор Чавдар Грошев. Единият от участниците е непълнолетен, тримата са абитуриенти, а петият е на 30 години. Единият от шофьорите е..

обновено на 25.05.22 в 09:08