Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Много хора искат да дарят кръвна плазма в Пловдив

Вече е изпратен доклад до Здравното министерство за отпускане  на целеви средства за  дооборудването на сектора за даряване на кръвна плазма в Пловдив, това съобщи директорът на Кръвния център д-р Соня Джевизова.

Тя добави, че в момента има много хора, които искат да дарят кръвна плазма и затова са изготвени графици и указания към тях. ИДжевизова поясни, че на всеки дарител се правят първо стандартите лабораторни изследвания  и след като излезат се планира на процедурата плазмафереза. 

"Има и определени изисквания  към дарителите, преболедували и възстановили се от Ковид-19 –  да имат положителен тест и период от 40 дни след това, да са на възраст от 18 до 65 години, в момента  да се чувстват здрави и състоянието им да не налага прием на медикаменти. При посещението си в кръвния център трябва да носят медицински документи, касаещи преболедуването им от коронавирус", уточно д-р Джевизова.

Междувременно Нели Иванова, една от инициаторките на  кампанията за набиране на средства за закупуването на шоков фризер, съобщи че кампанията продължава, а  необходимата сума, която трябва да се събере е 77 000 лева. Събраните до момента са близо 40 хиляди лева.


Още от категорията

От утре нов превозвач ще вози жителите на Родопската яка до Пловдив (Обновена!)

Кметът на Родопи Павел Михайлов съобщи, че е подписан договор за обществен превоз на пътници за Цалапица, Златитрап, Брестовица, Оризари, Бойково, Дедово, Ситово, Лилково и Скобелево. Новият превозвач е  консорциумът  ДАЗД "Марица Изток 2018".  Новата фирма – изпълнител ще започне със стартови разписания по утвърдената маршрутна схема още..

обновено на 04.12.23 в 19:30

Хулиган сътвори екшън с колата си пред бар и спря във витрина

Районната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение на 43-годишен мъж, вилнял с автомобила си пред пловдивска дискотека тази нощ. Около 4 часа мъжът бил в дискотеката със своя приятелка. Скарал се с друг посетител на заведението и охранителите го помолили да го напусне. Той отказал и те го извели навън.  Клиентът започнал да ги обижда, а след това..

публикувано на 04.12.23 в 17:10

Рестарт на делото срещу бившия полицай, прегазил дете в Братаница

Пазарджишкият окръжен съд отхвърли иска за връщане в досъдебна фаза на делото за убийството на 8 годишната Моника. Детето бе прегазено през 2021-ва година на пешеходната пътека в центъра на пазарджишкото село Братаница от полицаяВладимир Панайотов.  През тези две години делото премина през всички съдебни инстанции, като първоначално Панайотов получи..

обновено на 04.12.23 в 15:05

Расте напрежението между бившия и настоящ кмет на Пазарджик

Бившият кмет на Пазарджик Тодор Попов се закани да сезира прокуратурата заради твърденията на новоизбрания Петър Куленски за намалената наполовина цена на коледната украса в града.  Миналата седмица Куленски в публикация в профила си във Фейсбук Куленски заяви, че изпълнителят е поел ангажимент да намали цената на 126 хил.лв. с ДДС или над два..

публикувано на 04.12.23 в 14:42

Студенти от УХТ стартираха кампанията "Празнувай отговорно"

Студентският съвет при УХТ – Пловдив стартира за девета поредна година кампанията "Празнувай отговорно !". Инициативата е по случай 8 ми декември – студентския празник и възниква след нещастен инцидент, при които студенти губят живота си. Кампанията има за цел да  апелира студентите да не шофират под въздействие на алкохол и да подходят..

публикувано на 04.12.23 в 13:34