Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия "Люнион" с изложба на Димитър Казаков - Нерон

Галерия "Люнион" открива изложба от картини на Димитър Казаков - Нерон.  Експозицията представя 20 живописни творби на знаковия български художник, които са част от колекцията на галерията. 

Картините са създадени върху платно и дърво в периода между 1965 и 1972 година, когато Нерон живее и работи в Пазарджик. Творбите са обединени около образа на българката - жената в различните нейни превъплъщения на майка, любима, самодива, създателка, вдъхновителка. Създадените произведени, напомнят средновековната икона и фреска.

"Димитър Казаков е една стихийна личност, надарен с огромен талант, енергия и силна вяра. Многоцветен, нежен и лиричен в картините си, нестандартен като отношение към техниките, неговото творчество е неподражаемо, свързано е много тясно с фолклора и националната традиция. Той е хуманистичен художник, в чието творчество човекът и човешкото поведение, трудолюбието на хората, величието на природата заемат централно място. В своите платна той претворява празници и легенди на нашия народ с богато въображение и вглъбеност, като съчетава националното с модерното", казват галеристите.

Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 в с. Царски извор, Великотърновско. През 1953 завършва средно техническо училище, а през 1958 Художествената гимназия в София с отличен успех. Завършва Националната художествена академия, специалност „Графика”, при проф. Евтим Томов през 1965 г.

От 1965 до 1972 живее и работи в Пазарджик, където е изпратен по разпределение. През 1967-а получава Наградата на Съюза на българските художници за графика. От 1968 е редовен член на Съюза на българските художници. През 1972 напуска Пазарджик и се установява се в с. Божурище край София заедно със семейството си. Работи като щатен художник при Военното поделение в Божурище до 1977. От 1978 работи на свободна практика.

В периода 1965-1990 Димитър Казаков редовно участва с живописни творби, акварели и рисунки в Общи художествени изложби, организирани в София, Берлин, Сао Паоло, Анкара, Вашингтон, Париж, Дюселдорф, Токио, Ню Йорк, Мадрид, Базел, Ним и други. Представя над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Творби на Казаков са притежание на Националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, в музея „А. С. Пушкин“, Москва, в Императорската колекция Токио. 

Умира на 16 януари 1992 в Божурище.

Интервю на Галя Митева с Павлина Маринова можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Среща с писателя Цанко Лалев в "Петното на Роршах"

Среща с писателя Цанко Лалев ще се проведе тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Разговорът за романа " Домът на пчелите " е по инициатива  на  Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив.   Цанко Лалев е автор на научнопопулярни книги за българска история и фолклор, както и на две стихосбирки. Първият му роман „Домът на пчелите“  излезе..

обновено на 16.04.24 в 10:02

Изложба на Яна Любенова във "Възраждане"

Галерия Възраждане" представя живописната изложба на Яна Любенова „Полет над света". Творбите са вдъхновени от видяното в различни държави. На всяка от тях е добавено водно конче, символизиращо свободния полет и разгръщане на потенциала.  Човек трябва да търси развитие и да не се бои от промяната, казва художничката.  Яна Любенова е завършила..

публикувано на 16.04.24 в 08:34

Изложба "Хляб наш насъщен"

Дружеството на пловдивските художници кани любителите на изкуството на изложбата на Вихра Григорова, която се открива под надслов „Хляб наш насъщен“ в галерията  на бул. „Цар Борис III Обединител“ 153.  Тя съдържа около 30 творби с предимно библейски и евангелски сюжети, създадени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба: нощви..

публикувано на 16.04.24 в 07:41

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 април

В предаването за книги на Радио Пловдив на  13.04.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Най-добрите японски разкази.216 стр., ок. 4А, Изток-Запад, 2024. Реймон Кьоно. Упражнение по стил. 128 стр., ок. 3А, Фама +, 2024. Джон Кенеди Тул. Сговор на глупци. 632 стр., ок. 4А, Лист, 2024...

обновено на 15.04.24 в 17:11

Plovdiv Vibes отново ще радва пловдивчани за 10 дни

Фестивалът  Plovdiv Vibes ще резонира в седем различни градски зони от 19 до 28 април! Тазгодишното издание на фестивала следва темата “Трансформации”, и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития, и трансформации в градски пространства. Интересни акценти в изданието ще бъдат фотографските изложби “Трансформации” на младия..

публикувано на 15.04.24 в 15:45