Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стресовата ситуация е показател за здравната ни система

Д-р Николай Брънзалов, зам. председател на Български лекарски съюз сподели опита си като личен лекар. Въпреки ковид обстановката и стараха на негови колеги от заразяване, той никога не е отказал преглед, не е върнал пациент и винаги е полагал максимални грижи, независимо от оплаквания и симптоми.

„От ковид епидемията най-много страда здравната система. Искам да призова, всеки със събуждането да помисли, как ще прекара деня, да запази себе си и околните“.  

Д-р Брънзалов коментира практиката за консултация и лечение по телефона, които крият своите рискове. Препоръча настоятелно при необходимост пациентите да търсят личния си лекар, кото съобщават симптомите адекватно, без паника. Джипитата са подложени на огмомно натоварване, защото поемат потока от пациенти и многобройни телефонни обаждания. Епидемията поражда много гняв в обществото, гневни са и лекарите, защо епидемията ги изправя пред различни предизвикателства. Здравната система е поставена пред много тежко изпитание. Комуникацията между пациент, лекар и фармацевт да бъде точна и ясна. Ако се допусне ситуация, в която лечебните заведения да станат огнища на зараза, тогава епидемията ще стане неуправляема.

„Ние лекарите сме на избори всеки шест месеца, за разлика от политиците. Изпитанието на здравната система и на обществото във връзка с епидемията ще покаже, кой колко струва. До дни ще тръгнат електронните направления, само трябва да се подпише анекса към Националния рамков договор.“

За българската здравна система, която трябва да бъде адаптирана към реалните условия, в които обществото живее.

„Здравната система не е реформирана от години, това е по-скоро политически проблем. Лошите практики са в резултат на изоставане, защото изгубихме лекарите, медицинските сестри, администрацията е закостеняла, а огромна административна тежест е стоварена върху личните лекари. Стресовата ситуация е показател за функционирането на системата. Оптимист съм за изхода от епидемията. БЛС винаги е готов на нови рационални идеи. Кардиналните проблеми в здравеопазването са много отдавна. България е изостанала много от другите европейски страни. Нямаме електронно здравеопазване, здравни досиета, не издаваме електронни рецепти и електронни направления, не говорим за онлайн консултация“, уточни още д-р Брънзалов.  

Интервюто с д-р Николай Брънзалов е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57