Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Известен лекар и училищен директор - жертви на ковид

| обновено на 20.11.20 в 13:04
3
д-р Кирил Еленски

Почина известният пловдивски общопрактикуващ лекар д-р Кирил ЕленскиТъжната вест съобщиха негови колеги. 

Здравният център, в който се намира кабинета му, днес няма да работи. В неговата медицинска практика работят още трима лекари.

Д-р Кирил Еленски е роден през 1958 година  в Пловдив.  През 1985 година завършва Медицинския университет със специалности „Вътрешни болести“ и „Обща медицина“. Има и магистърстка степен по макроикономика от Пловдивския университет. Започва кариерата си в Карлово, където работи 13 години като участъков лекар, завеждащ вътрешно отделение и зам.директор на общинската болница. От 2000 година основава амбулатория за първична медицинска помощ. 

През годините д-р Еленски е един от дейните членове на БЛС: член на Управителния съвет на Регионалната лекарска колегия в гр. Пловдив от 2001 г до 2005 г., зам.- председател на лекарската колегия в града от 2005г. до 2008 г. и член на арбитражната комисия към колегията от 2005 г. до 2010 г. За кратко д-р Еленски е и председател на Лекарската колегия в Града под тепетата. Член, а по късно и зам.-председател на Управителния съвет на БЛС. Д-р Еленски винаги се е ръководил от морално-етичните норми в лекарската професия и присърце е работил за утвърждаване авторитета на съсловната организация и съхраняване на доверието на хората към лекарската професия.


"С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. Още един изключителен лекар, човек и деец ни напусна. Д-р Еленски до последно изпълняваше своя професионален и морален дълг, грижейки се за своите пациенти с много любов. Мъката е непреодолима, а загубата е на цялото общество. Поклон пред неговата всеотдайност и смелост!", написа в съобщението за смъртта Българският лекарски съюз.

КОВИД-19 погуби дългогодишния директор на ОУ "Петко Каравелов" в Асеновград Христо Андонов. Той се лекуваше вкъщи с антибиотик, но вчера състоянието му внезапно се е влошило и той е изгубил битката срещу болестта. Не е имал съпътстващи заболявания, съобщават от общината.

Няколко часа по-късно е починала и неговата майка, която е била настанена в болница за лечение, също с установен коронавирус.

Христо Андонов

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев изказа съболезнованията си към близките на директора. Погребението ще се състои днес в тесен семеен кръг. 

Кът за поклонение е обособен в двора на ОУ „Петко Каравелов“ – при пилоните със знамената - откъм входа от страната на болницата. Всеки може да положи цветя. 

От името на кмета на Асеновград доктор Христо Грудев, венец ще поднесе заместник-кметът по хуманитарните дейности на общината инженер Петър Петров. В учебното заведение е обявен Ден на траур днес и занятия няма да се провеждат, а флагът на България там ще бъде спуснат наполовина.

Христо Андонов е роден на 07.10.1970 г. От септември 1995 г. работи като учител по история в ОУ „Петко Каравелов“. От 2005 г. до момента бе директор на същото учебно заведение. Той беше и обществен възпитател в Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) към община Асеновград. Училищният директор беше член на Общинския оперативен щаб за превенция и борба с коронавируса COVID-19.


Галерия

Още от категорията

Двама превозвачи и шефове в ОКТ с обвинения за източване на милиони левове

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми собственици на транспортни фирми и общински служители за финансови злоупотреби при усвояването на пари от субсидии за градския транспорт.  Собственикът на Хеброс Бус Весевлин Дошков и Иван Чолаков от „Автотранс – Чолаков“ са обвинени  за документни измами в големи размери.  Освен тях..

обновено на 21.10.21 в 16:31

150 души в Пловдив на протест срещу зелените сертификати

На протест пред РЗИ в Пловдив, организиран от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, излязоха засегнати от новите мерки срещу ковид заразата. Сред протестиращите срещу задължителния зелен сертификат имаше собственици и персонал на  нощни клубове, магазини, молове, фитнеси, спортни зали.  Над 150..

публикувано на 21.10.21 в 16:31

Даниела Кършева беше областен управител само един ден

Ангел Стоев остава на поста управител на Пловдивска област, съобщиха от Областна администрация. Новината идва ден след като с правителствено решение  Ангел Стоев беше освободен от поста.  Припомням, че на негово място служебният кабинет назначи заместник- областния управител Даниела Николова-Кършева. Ден по-късно обаче има нова рокада, за която..

публикувано на 21.10.21 в 16:20

Заразата не отпуска хватката, Пловдив е в тъмночервената зона

364 са новите случаи на COVID-19, регистрирани в Пловдивска област за 21 октомври, според данните в Единния информационен портал. 14-дневната заболеваемост е 532,41 на 100 000 души население.  Пловдив остава в тъмночервената зона. Справката на РЗИ – Пловдив сочи, че в болница се лекуват нови 32 пациенти, а на домашно лечение са 326. Сред..

публикувано на 21.10.21 в 15:20

Задържаха 34 мигранти на АМ "Тракия"

34 нелегални мигранти са заловени  от пазарджишката полиция в района на 75-ти километър от АМ „Тракия“.  Всички са били без документи.  Установено е, че бежанците са афганистанци, незаконно проникнали през българската  граница.  Край ханче „Церово“ полицаите открили изоставен бусът, с който групата е превозвана по аутобана. След бързо разследване..

публикувано на 21.10.21 в 14:38