Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

55 дневно бебе с ковид чака 10 часа лекар в УМБАЛ "Св. Георги"

| обновено на 20.11.20 в 15:22

За сигнал от социалните мрежи, свързан с приема на бебе с коронавирус в УМБАЛ "Св. Георги", съобщи Пенка Георгиева - председател на пациентски организации "Заедно с теб" пред Радио Пловдив.

Дете с диагностициран Ковид и температура, е било транспортирано в четвъртък сутринта от малък град в близост до Пловдив с линейка до УМБАЛ „Св. Георги“.

Независимо, че в градчето има  болница, на детето е отказано лечение, тъй като поради крехката му възраст – 55 дни, то се нуждае от специфично лечение, за каквото болницата няма капацитет.

По думите на Георгиева, за случая е съобщила приятелка на майката, която е журналист и която е поддържала с нея връзка през целия ден.

„Майката остава заключена в отделението и е изключително притеснена, защото няма нито назначено лечение цял ден, нито лекар. Минала е само една санитарка, която и  е казала да чака, защото ще сложат на детето абокат“.

Георгиева предположи, че вследствие на съдействието на приятелката-журналист, майката е подала  късно следобед и сигнал до Здравното министерство. Така 10 часа след приемането на детето с Ковид в спешно състояние, идва лекар. През това време майката е била оставена сама с него заключена, викала е и е чукала по вратата без резултат.

„Не може 10 часа да държиш 55-дневно бебе в неизвестност без преглед и без лечение. Системите са били включени късно вчера и днес разбираме, по думите на майката, че е добре.“

Георгиева бе категорична, че случаят е „ужасяващ и нещо се случва, не е както трябва“.

Като възможна причина тя посочи отсъствието на организация в здравното заведение  и в системата за прием и лечение на спешни пациенти.  Тя припомни и случай от преди 2-3 седмици, когато  жена със заболяване, предизвикващо задух, е била принудена да чака цял ден в линейката без да бъде приета в болница и в крайна сметка е починала.

„Нещо не е наред в Пловдив! Това е жестоко към човешкия живот“. 

Георгиева призова подобни случаи да бъдат  огласявани, хората да говорят за тях, за да се промени  системата, която сега „не е наред“.

Чуйте звуковия файл:

Радио Пловдив очаква коментар от УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив.


Още от категорията

380 са новите случаи на КОВИД-19 в Пловдивско, в страната - над 3600

3614 са новите случаи на коронавирусна инфекция при направени 9 530 PCR теста. Това показват данните в единния информационен портал към полунощ.  Положителни са 37.9% от направените проби.  Столицата отново е лидер по брой заразени – 675 души, следва Пловдив с 380. В Пазарджик новите случаи са 99, в Смолян – 34, а в Кърджали – 26. По информация..

обновено на 05.12.20 в 14:12

Община Смолян се погрижи за вековно дърво

Община Смолян се погрижи за вековния чинар, обявен за защитено дърво, като го почисти от сухи клони и запълни образувалите се кухини в кората му. Премахната и почистена е мъртвата дървесина от дървото. Извършено е третиране на вътрешната повърхност с препарати и запечатване с циментов разтвор на образувалите се малки и големи кухини на дървото...

публикувано на 05.12.20 в 13:39

66-годишен пешеходец загина на пътя Ракитово - Костандово

Пешеходец е починал при пътен инцидент на пътя Ракитово - Костандово.  От полицията в Пазарджик уточняват, че сигнал за случилото се е получен вчера около 17.30ч. в РУ - Велинград. Незабавно са насочени екип на полицията, пожарната и „Спешна помощ“.  Пристигайки, униформените установили, че на входа на гр. Костандово по посока от Ракитово..

публикувано на 05.12.20 в 11:40

В Пловдив ще бъде вторият хладилник за ваксината срещу КОВИД-19

Подготвихме се бързо и дойде ли ваксината срещу Covid-19, ваксинирането се организира само пожелание и безплатно, с ваксини одобрени от Европейската комисия и с гаранцията от Европейската агенция по лекарствата. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си днес в Центъра по заразни и паразитни болести, където се помещава и..

публикувано на 05.12.20 в 11:30

Критична остава ситуацията в Спешното на МБАЛ - Пазарджик

Критична остава ситуацията в Спешното отделение на пазарджишката болница заради липса на здрав медицински персонал. В момента на дежурство работят по един лекар и една медицинска сестра, което затруднява обслужването на пациентите. Медицинските работници работят по 42 часа без почивка. „Положението е почти военно. Помощ отникъде няма. Как това спешно..

публикувано на 05.12.20 в 10:36