Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Всички болници в Смолянско ще лекуват COVID-пациенти

| обновено на 20.11.20 в 17:48
Недялко Славов, управител на област Смолян
Снимка: БГНЕС

Нецелесъобразно е разкриването само на Ковид-болница и отделно на "чиста" болница в Смолянска област. За това решение на Областния кризисен щаб в Смолян съобщи пред Радио Пловдив областният управител и председател на щаба Недялко Славов.

Мрежата от лечебни заведения и структурата на болничната помощ в областта не позволява да се изпълни препоръката на здравния министър, обясни Славов. Той уточни, че заповед на здравното министерство няма, а е налично само писмо с препоръка от министъра.

Болничната мрежа в областта

В Смолянска област има четири многопрофилни болници, една областна в Смолян и три общински болници. На територията на областта частни болници няма.

Създадената в момента организация може адекватно да отговори на нуждите от хоспитализация, дори при екстремно нарастване на броя на хората, нуждаещи се от прием в лечебни заведения.

Добра организация 

Терапевтичните тежки интервенции се правят в областната болница в Смолян. От април всички общински болници в Мадан, Девин и Златоград приемат леките случаи на пациенти с Ковид. Средно тежките и тежките се насочват към МБАЛ-Смолян, където е единствената възможност за интензивно лечение не само на пациенти с коронавирус, а и с други заболявания.

Тази организация и създадения алгоритъм не позволи в нито един момент прекомерно натоварване на болничните ресурси, подчерта Недялко Славов. По думите му, има равномерно разпределение на пациентите в лечебните заведения.

Създадената организация е единствената възможна към момента. 

Считаме за нецелесъобразно изключването на което и да е лечебно заведение за активно лечение от битката с Ковид-19, посочи председателят на Областния кризисен щаб в Смолян.

МБАЛ в Смолян 50% Ковид

При евентуално екстремно разпространение на пандемията има готовност областната болница в Смолян да определи 50% от леглата си за пациенти с Ковид. 

Ще остане обаче възможността в лечебното заведение да се лекуват и пациенти с всякакви други заболявания при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Спецификата на областта

Смолянска област е с много на брой и разпръснати населени места.

Придвижването до едно или друго лечебно заведение понякога може да трае с часове. 

Затова всяко лечебно заведение в областта трябва да лекува пациенти с Ковид, според възможностите, които има.

Дефицит на медици

Недостиг на медицински кадри има и в Смолянския регион. Голяма част от лекарите в общинските болници вече са се срещнали с Ковид-инфекцията. Имало е случаи, в които само един лекар в общинска болница е наблюдавал заразените с коронавирус там. Всички обаче са се справили, подчерта Недялко Славов.

Плавна, а не шокова зараза

Нарастването на случаите с Ковид в Смолянска област никога не е било шоково. През лятото и есента увеличението на позитивните на вируса е плавно.

Затова никога не е имало прекомерна необходимост от хоспитализации или върнати пациенти.

В най - критичните моменти са били запълнени около 75 % от леглата, предназначени за лечение на пациенти с Ковид. В момента са заети  65 на сто от тези легла.

Обяснението

Ранната среща на жителите на областта с вируса, застаряващото население и твърде късното търсене на лекарска помощ. 

Това според Недялко Славов са причините Ковид-инфекцията да се разпространява по този начин в Смолянска област.

Факт е обаче, че хората се дисциплинираха и допринесоха за намаляване на тежките случаи на заразяване, категоричен е смолянският областен управител. 

Училищата

Не е имало случаи отсъстващите учители и ученици да надхвърлят 5 %.

В областта условията позволяват обучението да е присъствено.

Набелязаните мерки в Смолянско са валидни до 8 декември. На 5 или 6 декември Областният щаб ще ги преразгледа.

Интервюто на Неда Велкова с Недялко Славов е в звуковия файл.


Още от категорията

Областният кризисен щаб да поеме отговорност за МБАЛ "Св. Мина"

"18 общини отказаха да направят ковид болници, а Община Пловдив  направихме всичко възможно да я създадем. Това иска обаче време и пари. Някои обаче се надскочиха. Община Пловдив няма необходимия финансов ресурс, всеки разход трябва да премине през гласуване в ОбС. В момента в МБАЛ "Св. Мина" имаме  60 ковид легла с 60  болни, а болницата беше..

публикувано на 27.11.20 в 16:05
Черен петък

Полупразни молове в деня на Черния петък и преди затварянето им

Въпреки Черния петък и последния работен ден за следващите три седмици на моловете у нас, до този час в Пловдив те са полупразни. Това показа наша репортерска проверка.  Посетителите са с маски и споделят, че са дошли главно заради намаленията на стоките, които са от 20 до 70%. Според някои от тях, те са само на хартия. Търговците, обаче,..

публикувано на 27.11.20 в 15:39

Проверявайте намаленията в "черния петък"

„Този „черен петък“ е необичаен по много причини. Едната е, че има пандемия и тя води след себе си последствия. Другата – че имахме пилотен „черен петък“ миналата седмица, може би два „черни петъка“ ще има тази година. От утре голяма част  от магазините ще бъдат затворени и това вероятно ще предизвика някои хора да си купят неща, които са..

публикувано на 27.11.20 в 11:15

Правителството закъсня с мерките за Ковид-19

Мярката е добра, но закъсня, и това е пропуск на правителството,  така коментира „затварянето“ на държавата, както някои наричат триседмичното затваряне от  училища до  МОЛ-ве , като мярка за борбата с Ковид 19 проф. Радослав Гайдарски бивш здравен министър и преминал през заболяването. Проф.Гайдарски посочи като основание  за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 10:44

В Италия хората вярват на лекарите и спазват мерките

От Рим разговор в програма "Точно днес" с медицинската сестра от Велинград   Ани Гугалова , която разказва за Ковид-мерките и обществените настроения в Италия. Тя сподели, че вчера починалите от Ковид -19 са били 800 души, което никак не е малко.  "Мерките са доста строги, от днес, 27 ноември има нов декрет, има също така вечерен час - от 22 часа..

публикувано на 27.11.20 в 09:56