Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топла храна за лекарите на първа линия в Смолян

Ученици ще готвят по 45 порции на ден

От днес смолянски ученици започват да готвят топла храна за лекарите и медицинския персонал, които лекуват на първа линия болни с COVID-19 в Смолян. 

Храната ще се приготвя от възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм и строителство заедно с ученици от Четвърто Основно училище „Стою Шишков“ в Смолян. Осигурена им е подкрепа на професионален готвач. Ежедневно в учебния ресторант на гимназията по туризъм ще се приготвят по 45 порции, които ще се предоставят на медиците в смолянската болница от понеделник до петък.

Инициативата е на Регионалното управление на образованието и областната управа в Смолян. За първите две седмици храната е осигурена, но за следващите седмици ще са необходими продукти. Затова институциите призовават местните жители и местния бизнес за дарения на средства за хранителни продукти.

„В инициативата се включват много деца. Не само учениците от Смолянска професионална гимназия, които ще готвят, но и учениците от Езиковата гимназия „Иван Вазов“ - Смолян. Те събраха пари, за да платят обяда на лекарите за една седмица. Това ще бъде втората седмица от кампанията. Първата ще бъде заплатена със средства на областния управител на Смолян – Недялко Славов“. Това заяви пред радио Пловдив началникът на РУО-Смолян  Мария Семерджиева.

По думите й, децата от ІV ОУ „Стою Шишков“ са се включили  в изработването на менютата, а от ПГ по „Техника и технологии“ ще превозват храната от мястото, където се готви, до мястото, където се хранят медиците.

„Ние учим децата, че съпричасността е много важно качество и че те трябва да помагат на хората“.

Семерджиева подчерта, че очаква с времето към тази инициатива, която ще продължи толкова, колкото се налага,  да се включат и други училища.

Ситуацията в Смолянска област е спокойна. Няма заболели от Ковид-19 учители и ученици, но има карантинирани, които са били контактни на заболелите.

Само 6 са учениците в областта, чиито родители са заявили, че искат те да бъдат обучавани онлайн, подчерта още Семерджиева. 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това..

обновено на 13.07.24 в 09:10

В Пловдив започва програма „Зелена Култура – Зелен Град“

От пловдивския район „Тракия“ започва серия инициативи, посветени на зеления стил на живот, устойчиво потребление и културно обогатяване на жителите и гостите на Пловдив.  Събитията ще се провеждат ежемесечно през юли, август и септември в различни райони на Пловдив. Всяко издание ще се фокусира върху конкретна тема от сферата на екологията и..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Теснолинейката пътува с ретро вагони от Септември до Цветино

Днес и утре отново пътува атракционен влак по теснолинейката от гара Септември през Велинград до родопската гаричка Цветино. От БДЖ припомнят, че влакът се движи всяка събота и неделя през този месец и предлага незабравимо пътуване на любителите на ретро изживяванията.  Композицията на влака включва два ретро вагона, един стандартен пътнически вагон и..

публикувано на 13.07.24 в 09:09