Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топла храна за лекарите на първа линия в Смолян

Ученици ще готвят по 45 порции на ден

От днес смолянски ученици започват да готвят топла храна за лекарите и медицинския персонал, които лекуват на първа линия болни с COVID-19 в Смолян. 

Храната ще се приготвя от възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм и строителство заедно с ученици от Четвърто Основно училище „Стою Шишков“ в Смолян. Осигурена им е подкрепа на професионален готвач. Ежедневно в учебния ресторант на гимназията по туризъм ще се приготвят по 45 порции, които ще се предоставят на медиците в смолянската болница от понеделник до петък.

Инициативата е на Регионалното управление на образованието и областната управа в Смолян. За първите две седмици храната е осигурена, но за следващите седмици ще са необходими продукти. Затова институциите призовават местните жители и местния бизнес за дарения на средства за хранителни продукти.

„В инициативата се включват много деца. Не само учениците от Смолянска професионална гимназия, които ще готвят, но и учениците от Езиковата гимназия „Иван Вазов“ - Смолян. Те събраха пари, за да платят обяда на лекарите за една седмица. Това ще бъде втората седмица от кампанията. Първата ще бъде заплатена със средства на областния управител на Смолян – Недялко Славов“. Това заяви пред радио Пловдив началникът на РУО-Смолян  Мария Семерджиева.

По думите й, децата от ІV ОУ „Стою Шишков“ са се включили  в изработването на менютата, а от ПГ по „Техника и технологии“ ще превозват храната от мястото, където се готви, до мястото, където се хранят медиците.

„Ние учим децата, че съпричасността е много важно качество и че те трябва да помагат на хората“.

Семерджиева подчерта, че очаква с времето към тази инициатива, която ще продължи толкова, колкото се налага,  да се включат и други училища.

Ситуацията в Смолянска област е спокойна. Няма заболели от Ковид-19 учители и ученици, но има карантинирани, които са били контактни на заболелите.

Само 6 са учениците в областта, чиито родители са заявили, че искат те да бъдат обучавани онлайн, подчерта още Семерджиева. 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средните училища представят на форум специалностите си

Професионални гимназии, средни училища и училища по изкуства и спорт ще презентират изучаваните при тях специалности на двудневен форум , организиран от екипа по кариерно ориентиране към Център за подкрепа за личностно развитие в Общинския детски комплекс. Изложението „Дни на професиите“ ще се проведе днес и утре в сградата на центъра на бул. „6..

публикувано на 19.04.24 в 06:20

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.   Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на..

обновено на 18.04.24 в 16:31

Градска, Дондукова или "Иван Вазов" е обновената градина в Пловдив?

Няма документи, в които официално градината да е наречена Дондукова, каза Петко Георгиев от НБ "Иван Вазов" и уточни, че при тях се пази единствената карта, която показва Градската градина от първите й години на създаването.  "Градината се нарича Дондукова от близо 30 години насам.", каза Георгиев, който е завеждащ на "Специални сбирки" в НБ. Той..

обновено на 18.04.24 в 16:31

Затвор заплашва отново адвокат Елдъров, този път за укрити данъци

Нова присъда и затвор заплашват известния с криминалното си досие адвокат Владимир Елдъров след като Окръжна прокуратура – Пловдив отново го предава на съд, този път за укрити данъци.   В този случай Елдъров умишлено не е декларирал крупни суми от адвокатски хонорари по дела за обезщетения на пострадали от катастрофи и техни близки. Той е укрил..

публикувано на 18.04.24 в 16:30

В Пловдив започва дело за крупна измама с пенсионни вноски

В Пловдивския районен съд започва делото за крупна измама с вноски за пенсия, с което са излъгани 11 души с почти 76 000 лв. Подсъдими отново са известните  Александрина Георгиева и мъжът и Лазар Лазаров.  Те бяха съдени в друг процес, за източването на осигурителната система чрез подправяне на пенсионни документи за над 230 хиляди лева.   Бившата..

обновено на 18.04.24 в 14:44